Presidència
Oci

El Museu de les Ciències ofereix al novembre nous tallers realitzats en col·laboració amb l'ESA

04/11/2015
El Museu de les Ciències ofereix al novembre nous tallers realitzats en col·laboració amb l'ESA
- Els tallers 'Do it yourself' es realitzaran els caps de setmana dins de la proposta 'Passaport de l'Espai' organitzada amb l'Agència Espacial Europea (ESA)
- En aquests 15 anys, el Museu de les Ciències ha organitzat nombroses activitats amb el suport d'entitats com British Council, l'Associació Valenciana d'Astronomia (AVA) i les universitats de la Comunitat Valenciana, entre altres.
El Museu de les Ciències ofereix a partir de novembre nous tallers realitzats en col·laboració amb l'Agència Espacial Europea (ESA) i que formen part de la proposta 'L'Escola de l'Espai'. Es tracta dels tallers 'Do it yourself' i es realitzaran els dies 7, 8, 14, 15, 28 i 29 de novembre d'11 a 12 hores.

El pròxim cap de setmana, 7 i 8 de novembre, i el 14 i 15 de novembre està previst el Taller 'DIY Espai 3D' en què els participants fabricaran les seues ulleres en 3D amb les quals podran observar panoràmiques espacials on el planeta Mart serà el protagonista. El dissabte 28 i el diumenge 29 tindrà lloc el taller 'Do it yourself: Allunatge extrem' en què els assistents s'enfrontaran al desafiament d'aconseguir 'allunar' quelcom tan delicat com un ou.

Els tallers formen part de la segona edició de 'L'Escola de l'Espai' que inclou activitats, exposicions i continguts de la Ciutat de les Arts i les Ciències relacionades amb l'astronomia. Els visitants poden demanar en les taquilles del museu el 'Passaport de l'Espai' on se'ls posarà una encuny per activitat realitzada en la casella corresponent. Els menors de 8 anys que superen almenys 5 proves així com els de 8 anys o més majors, que acrediten 8 proves abans del 22 de maig de 2016 podran participar en un sorteig, després d'entregar el seu passaport.

El Museu de les Ciències col·labora amb l'ESA en aquesta activitat i també en els programes de conferències 'Astronomia al Museu' amb la participació de ponents de la mateixa agència europea. I a nivell expositiu, els visitants de la Ciutat de les Arts i les Ciències poden conéixer els 50 anys de l'ESA en una mostra ubicada a l'exterior, i l'exposició 'Gravetat Zero' en la tercera planta del museu, que inclou mòduls interactius realitzats amb l'ESA i objectes tan curiosos com una peça original del telescopi Hubble en què s'aprecien impactes de diversos micrometeorits.

Conferències, observacions i exposicions

En aquests 15 anys destaca també la col·laboració amb l'Associació Valenciana d'Astronomia (AVA), fruit de la qual s'han organitzat observacions del cel nocturn amb telescopis i que se solen realitzar després de les conferències d'astronomia. El pròxim dissabte, 21 de novembre, hi ha prevista una observació del Sol des de l'esplanada de l'assut de l'Or, d'11 a 13 hores.

En els programes de conferències 'De ciència certa' i 'Astronomia al Museu' s'ha comptat també amb el suport d'entitats com British Council que ha permés tindre entre els ponents destacats divulgadors britànics; d'altra banda, gràcies a la col·laboració del CSIC i del món universitari -Universitat de València, la UPV, la Universitat Complutense de Madrid, entre altres- l'Auditori del Museu de les Ciències ha sigut escenari de conferències impartides per investigadors i experts de reconegut prestigi tant a nivell acadèmic com en l'àmbit de la divulgació.

British Council se suma a la celebració del XV aniversari amb un concert en anglés per a xiquets el dissabte 21 de novembre. Una altra de les activitats previstes per a aquesta jornada serà una gran batucada en directe a càrrec de músics de Berklee Colllege of Music València, entitat amb què des de fa ja dos anys es realitza el programa 'Música en obert amb Berklee', que inclou concerts i activitats especials al llarg de l'any.

Quant a exposicions, el Museu de les Ciències ha desenvolupat una estreta col·laboració amb altres centres museístics, com l'Explotatorium de San Francisco (amb el qual es va produir a Europa l'exposició 'Memòria'), el Museu Nacional de Ciència i Tecnologia (MUNCYT) amb el qual intercanvia continguts en l'espai 'Finestra València', l'Institut Tecnològic del Moble, Fusta, Embalatge i Afins (AIDIMA) i la Federació Empresarial de la Fusta i el Moble a la Comunitat Valenciana (FEVAMA) amb l'exposició 'Moblant l'hàbitat' i l'Institut de Biomecànica de València a través de la mostra 'CVIDA', ubicada en la primera planta, entre altres. L'exposició 'Comunicant: dels senyals de fum als satèl·lits' s'ha realitzat en col·laboració amb l'Escola Tècnica Superior de Telecomunicació (ETSIT) de la Universitat Politècnica de València (UPV), Fundació Telefónica, MUNCYT, ESA, FERMAX, Museu Històric Militar de València, HISPASAT i INTA, entre altres.

En l'àmbit educatiu, destaca la col·laboració amb CEFIRES en l'organització de cursos per a professors, i en la posada en marxa de concursos escolars el museu compta amb la Real Societat Espanyola de Química i la Facultat de Química de la UV per a Reacciona!, així com amb la Universitat Jaume I de Castelló per a la posada en marxa d'un concurs dedicat a la cristal·lografia, i amb la UPV en 'Desafiament Robot'.

Galeria d'imatges