Presidència

La Generalitat posa en marxa un programa per a reduir la petjada de carboni de les oficines turístiques

09/11/2015
- Una de les línies estratègiques per a fer front al canvi climàtic en el sector turístic és la sensibilització, la formació i la capacitació del sector
- Estes jornades se celebren hui en el CdT de València, demà en el CdT d'Alacant i dijous en el CdT de Castelló
L'Agència Valenciana del Turisme i la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural posen en marxa un programa per a reduir la petjada de carboni de les oficines d'informació turística.

Cal destacar que el consum responsable amb el medi ambient, la societat i l'economia local és una exigència a l'alça, rellevant també en el mercat turístic. En este context, cobren importància les estratègies dirigides a minimitzar l'impacte de l'activitat turística en la destinació i el seu entorn, per a comptar amb destinacions més eficients i responsables amb el medi.

En el marc de l'Estratègia Valenciana davant del Canvi Climàtic 2013-2020, i dins de les accions referides al sector turístic en matèria de sostenibilitat, s'oferix als informadors de la Xarxa Tourist Info una jornada de sensibilització i formació ambiental sobre la petjada de carboni en oficines d'informació turística.

L'activitat s'ha organitzat conjuntament amb el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV) de la Conselleria d'Agricultura, Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Així, les jornades "Reducció de la petjada de carboni en les oficines d'informació turística" se celebren durant esta setmana en les tres províncies. Hui en el CdT de València, demà en el CdT d'Alacant i dijous en el CdT de Castelló.

La finalitat de la jornada és, d'una banda, introduir el concepte de petjada de carboni des de la perspectiva de la gestió ambiental de la mateixa oficina, mostrant la necessitat de valorar les emissions associades a la seua activitat i oferint mètodes de càlcul i accions per a la seua reducció.

Es pretén també incentivar els tècnics en l'adopció de mesures de gestió mediambiental, dins dels objectius de qualitat de la Xarxa, i també l'adhesió voluntària de les oficines a programes i marques de sostenibilitat -com el programa COMPROMES02-, perseguint amb això un efecte demostració en les destinacions.

La millora de la sostenibilitat en empreses i organitzacions s'ha convertit en un argument de comunicació turística per a captar l'atenció del visitant i identificar en els productes i servicis que s'oferixen un bon equilibri entre activitat i el respecte al territori.

Amb esta acció, el govern valencià posa de manifest la intenció d'exemplificar la gestió de les instal·lacions públiques, com una manera de gestionar coherentment l'activitat pública i de constituir-se alhora com a model de gestió on s'ha incorporat la sostenibilitat de cara a la societat valenciana.

Cal destacar que els passats 6 i 7 de novembre de 2015, la Generalitat va organitzar unes jornades de reflexió i debat on una vintena d'experts van analitzar el Mediterrani enfront del canvi climàtic, una iniciativa que és part de la contribució del Consell a la Cimera de París.