Presidència

L'astrofísic John Barrow inicia el cicle d'astronomia de la Ciutat dels Arts i els Ciències el pròxim 14 de gener

30/12/2015
L'astrofísic John Barrow inicia el cicle d'astronomia de la Ciutat dels Arts i els Ciències el pròxim 14 de gener
- Les conferències són gratuïtes i permeten el contacte directe amb experts i científics
L'astronomia en l'antiga Xina, els planetes nans, la presència de camps magnètics en els diferents escenaris astronòmics, els telescopis Txerenkov, l'evolució de l'Univers o els rastres de vida a Mart són alguns dels temes que investigadors de primer nivell explicaran en el programa "Astronomia en la Ciutat dels Arts i els Ciències", a partir del 14 de gener.

Es tracta del cicle de conferències i posteriors observacions amb telescopis, de lliure accés amb inscripció prèvia, que la Ciutat dels Arts i els Ciències organitza tots els anys i que de nou ha comptat amb la col·laboració de l'Associació Valenciana d'Astronomia (AVA), el British Council i l'Agència Espacial Europea (ESA). Un programa que recorre algun dels temes més apassionants i d'actualitat de l'astronomia moderna de forma atractiva i accessible.

El prestigiós divulgador John D. Barrow fa trenta anys que facilita respostes, hipòtesis i brillants formulacions teòriques a interrogants fonamentals dins del camp de la cosmologia. El 14 de gener oferirà en el Museu dels Ciències la conferència "Univers en expansió" on tractarà sobre la possibilitat de l'existència d'altres universos amb altres regles, realitats i versions semblants de nosaltres.

El cicle continua el 18 de febrer amb una xarrada a càrrec de Rubén García-Benito de l'Institut Astrofísic d'Andalusia que proposa un viatge a l'antiga Xina per a conéixer els secrets de la seua astronomia mil·lenària i les seues companyes les matemàtiques i la música. En aquesta ocasió l'activitat es completarà amb l'actuació d'Abigaíl Horro que interpretarà en directe música xinesa.

Els planetes nans seran els protagonistes en la intervenció de Francisco Anguita, de l'Institut Astrofísic d'Andalusia el 10 de març, que tractarà sobre els descobriments que distintes missions espacials han dut a terme per a estudiar Ceres, l'asteroide Vesta o Plutó, descobriments que ens ofereixen una mirada distinta sobre els orígens del Sol i la seua cort planetària.

José Carlos Guirado, director de l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València realitzarà un repàs el 14 d'abril a la presència i importància dels camps magnètics en els diversos escenaris astronòmics. La següent sessió el 4 de maig serà la dedicada als telescopis Txerenkov. Manel Martínez, coordinador de CTA-Espanya parlarà sobre aquests instruments que permeten estudiar els fenòmens més extrems i violents que existeixen en el cosmos.

"L'Univers en una tassa de café" és el títol de la conferència del divulgador Jordi Pereira el 6 d'octubre, que oferirà al públic distints itineraris per a tots els gustos astronòmics des de la cosmologia a l'astrobiología passant per l'astrofísica o l'arqueoastronomía. Carlos Hernández Monteagudo del Centre d'Estudis de Física del Cosmos d'Aragó amb la seua conferència "Lanikea, nuestro lugar en el Universo" i Jorge Vago de l'ESA amb "Buscando rastros de vida en Marte" tancaran el cicle d'astronomia el 10 de novembre i l'1 de desembre, respectivament.

Per a més informació pot consultar-se la web de la Ciutat dels Arts i els Ciències www.cac.es/astronomia

Galeria d'imatges