Presidència

Colomer destaca que les dades actuals "mostren que 2015 serà un any de rècord del turisme valencià"

01/01/2016
- La previsió es basa en l'increment de la demanda internacional i el repunt del turisme nacional
El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer ha destacat que els resultats estadístics oficials publicats fins al moment "mostren que 2015 serà un any de rècord del turisme valencià".

En aquest sentit, ha explicat que, segons les dades oficials de què disposa l'Agència Valenciana del Turisme basant-se en les fonts INE i Turespaña, "la Comunitat Valenciana mostra en 2015 un sector turístic fort i consolida la seua recuperació". En concret, s'ha referit als resultats de les estadístiques turístiques amb dades acumulades de gener a novembre en el cas dels turistes internacionals i dels tres primers trimestres de l'any per a la demanda nacional.

Així, l'enquesta d'ocupació hotelera corrobora els bons resultats registrats pels hotels de la Comunitat Valenciana, ja que les dades mostren que els hotels van aconseguir 25,1 milions de pernoctacions entre gener i novembre, la qual cosa suposa un 4,8% més respecte al mateix període de 2014.

Colomer ha destacat que els resultats en ocupació hotelera "mostren la fortalesa del sector a la nostra comunitat i tancaran l'any amb dades positives, encara que aquestes dades podrien haver sigut millors si l'inici del programa de l'IMSERSO no s'haguera retardat".

Respecte a l'ocupació extrahotelera, a la Comunitat Valenciana es va arribar als 15,5 milions de pernoctacions en el conjunt de l'oferta extrahotelera (apartaments, càmpings i cases rurals), xifra que suposa un augment del 9,8% respecte al mateix període de 2014.
L'enquesta d'ocupació en allotjament extrahoteler de l'INE mostra que, per modalitats, destaca la pujada del 10,3% en el nombre de pernoctacions en càmpings, on la Comunitat Valenciana se situa com la segona destinació nacional en nombre de pernoctacions.

A més, l'ocupació en allotjament rural ha incrementat durant els onze primers mesos de l'any un 15,3% interanual les pernoctacions. I també s'han incrementat les pernoctacions en els apartaments un 9,2% durant els primers onze mesos de l'any.

Respecte a l'arribada de turistes estrangers, i prenent com a base l'enquesta Frontur de l'INE, cal destacar que en els onze primers mesos de 2014 el nombre d'arribades s'aproxima ja als 6,2 milions, la qual cosa suposa un increment interanual del 4% i un nou rècord.

Per a Francesc Colomer, "aquestes dades posen de manifest que 2015 ha sigut un any pròsper per al sector turístic valencià". Segons Colomer, han sigut molts els factors que han afavorit aquest creixement, com "el tipus de canvi de l'euro favorable al dòlar i a la lliura, els baixos preus del petroli i la reducció impositiva a Espanya, així com el calendari laboral propici per a ponts i viatges de major duració i despesa".

Així mateix, lamentablement ha incidit en el fet que "la inseguretat en destinacions competidores del Mediterrani oriental també ha sigut un factor determinant a l'hora de registrar el nou rècord en turisme internacional".

En canvi, "els retards en l'inici del programa de l'IMSERSO han afectat el sector hoteler de cara a les dades de l'últim trimestre de l'any". Per a Colomer "el retard en la gestió del programa ha sigut un colp molt dur a l'estabilitat i a les certeses que necessita el sector turístic per a garantir l'obertura dels establiments i la desestacionalització, a més d'una dificultat per a mantindre les plantilles i l'ocupació en les zones turístiques".

En aquest sentit, el secretari autonòmic ha reiterat que des de la Generalitat Valenciana "prendrem la prevenció que en futures edicions cap fallada ni cap desídia contribuïsquen a aquest desconcert i a aquesta generació innecessària de malestar en un sector que ha donat la cara en el pitjor moment de la crisi", alhora que s'està estudiant la posada en marxa d'iniciatives de caràcter autonòmic per a completar l'oferta de l'IMSERSO tradicional.

D'altra banda, el president de l'Agència Valenciana del Turisme ha volgut avançar que de cara a 2016 el seu departament treballarà a generar sinergies positives entre àmbits com el turisme i la cultura, l'esport, l'agricultura, els transports, etc., la qual cosa "ens obrirà noves oportunitats de cohesió econòmica, social i territorial en el marc del procés de planificació i gestió turística integral que hem iniciat ja amb la resta de departaments de l'Administració de la Generalitat".

A més, ha insistit en el fet que el seu compromís serà millorar la rendibilitat del sector turístic. "La temporada ha sigut bona en termes quantitatius i el nostre objectiu de cara a l'any que ve serà trobar els mercats emissors i el segment de la demanda que estiga disposat a vindre de poder adquisitiu, elevant la despesa."