Presidència

Un 77% dels turistes que van arribar a l'aeroport de Castelló tornarà en un any i un 89,5% recomanarà la destinació

17/03/2016
- El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha presentat els resultats de l'estudi del 'Perfil del turista internacional que visita la Comunitat Valenciana a través de l'Aeroport de Castelló'
- Colomer ressalta que la província de Castelló "presenta els seus propis elements competitius" i apunta que "l'aeroport no s'ha convertit en l'entrada nord de la província de València, ja que únicament un 10% dels visitants es van desplaçar fins allí"
El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha destacat que més del 77% dels entrevistats que han arribat a la Comunitat Valenciana a través de l'aeroport de Castelló assegura que tornarà aproximadament en un any i que el 89,5% d'ells recomanarà amb total seguretat aquesta destinació entre els seus amics i familiars. Al mateix temps, cal tenir en compte que únicament un 10% dels visitants que han arribat a la Comunitat Valenciana a través de l'aeroport de Castelló s'han desplaçat a València, "la qual cosa ens permet intuir que aquesta infraestructura no s'ha convertit en l'entrada nord de la província de València, sinó que presenta els seus propis elements competitius", ha indicat.

Així, "la majoria dels visitants van gaudir de la seua estada a la província de Castelló", ha apuntat, alhora que ha subratllat la necessitat de "continuar creant producte en aquesta província per a posar en valor els seus recursos i potencialitats, així com la seua singularitat, ja que és evident que encara queda molt per fer, ja que encara no som prou coneguts en els distints mercats potencials".

Per al màxim responsable de Turisme del Consell, "Castelló és una destinació potent, el problema és que encara és molt desconeguda", per la qual cosa també ha assenyalat que "precisament el nostre avantatge competitiu és que som la novetat". Per això, ha insistit en el fet que "en aquest moment d'internacionalització hem d'arrancar bé, amb el segell de qualitat i amb els avantatges d'un gran interior i un litoral en auge" i ha remarcat que "el valor de Castelló és precisament la suma de l'interior i el litoral".

Colomer ha realitzat aquestes declaracions durant la roda de premsa de presentació dels resultats de l'estudi del 'Perfil del turista internacional que visita la Comunitat Valenciana a través de l'Aeroport de Castelló' que s'ha celebrat en la Casa dels Caragols de Castelló, i en la qual ha comparegut junt amb el director de l'aeroport, Joan Serafí Bernat.

A més, ho ha fet després de mantenir una trobada amb representants del sector de la província, com Ashotur i la Cambra de Comerç de Castelló, per a posar en comú este estudi sobre les primeres dades arreplegats en l'aeroport "perquè és fonamental compartir estes anàlisis per a dissenyar junts una estratègia de futur el més positiu i productiva possible". En este sentit, ha avançat que estos estudis es mantindran actius al llarg de tot l'any per a analitzar l'evolució de les dades i traure millors conclusions transcorregut un any complet des de la posada en funcionament de l'aeroport.

Durant la presentació, ha apuntat també que l'Agència Valenciana de Turisme té previst llançar una campanya de promoció en línia "molt potent, perquè la batalla turística de les destinacions es dirimeix fonamentalment en la xarxa, i ací hem de posicionar-nos molt bé".

Francesc Colomer ha recordat que el passat 15 de setembre de 2015 va aterrar el primer vol regular procedent de Londres Stansted en l'aeroport de Castelló, unint-se així aquest aeroport als ja existents de València i d'Alacant-Elx, com una nova via d'accés a la Comunitat Valenciana per als turistes internacionals que la visiten. En aquest sentit, ha insistit novament en la necessitat de "ser prudents", ja que "açò és un treball de llarg recorregut i fins que no passe un cert temps no serem capaços de treballar amb dades fiables sobre la rendibilitat i el funcionament real d'aquesta infraestructura".

En tot cas, ha assenyalat que "com resulta lògic pensar, després de la seua posada en marxa es va fer necessari caracteritzar, des d'un punt de vista quantitatiu, el perfil del turista internacional que visita la Comunitat Valenciana utilitzant com a via d'accés aquest aeroport de recent utilització".
L'estudi es basa en una enquesta realitzada a 904 turistes (102 amb destinació Bristol i 802 amb destinació a Londres-Stansted) en el moment en què tornen al seu país d'origen des de l'Aeroport de Castelló. Les enquestes van ser realitzades des del 25 d'octubre al 15 de desembre de 2015, ambdós inclosos, per la qual cosa totes les conclusions i respostes han d'emmarcar-se en aquesta època de l'any.

Principals conclusions de l'estudi

Respecte a les principals conclusions, l'informe revela que el perfil de l'entrevistat respon a un home o dona, amb una edat mitjana de 50 anys, casat o amb parella (75%), amb estudis superiors (67,6%) o secundaris (28,4%), que en més de la meitat dels casos, està ocupat (59,4%) o, en menor incidència, jubilat (32,5%) i que afirma que pertany a una classe social mitjana (41%) o mitjana-alta (40%).

Respecte de la procedència, Londres i el comtat d'Essex, són els majors emissors de turistes amb destinació a la Comunitat Valenciana, en aquesta època de l'any, que utilitzen l'aeroport de Castelló com a via d'entrada.

Respecte al grau de fidelitat, l'estudi mostra que més del 77% dels entrevistats assegura que tornarà a la Comunitat Valenciana aproximadament en un any i el 89,5% recomanarà amb total seguretat aquesta destinació entre els seus amics i familiars.

Per a Francesc Colomer, "aquesta dada és important, ja que mostra que els turistes que visiten la Comunitat Valenciana a través de l'aeroport han quedat satisfets amb l'oferta turística, l'atenció i els serveis oferits, i, doncs, hem de continuar treballant en aquest aspecte, demostrant que som una terra hospitalària i de valors on els turistes que ens visiten volen tornar".

De fet, el turista internacional analitzat és un viatger molt freqüent, un de cada dos (51,77%) manifesta que normalment realitza aquest tipus de viatge com a mínim una vegada al trimestre i, a més, un de cada quatre viatja una vegada al semestre.

A més, d'entre els entrevistats que van visitar per primera vegada la Comunitat Valenciana, el 62,4% afirma que el seu viatge ha complit completament les seues expectatives a més d'un 36% que qualifiquen el viatge com el que esperaven.

Respecte de les característiques i tipologia del viatge, cal destacar que la meitat dels entrevistats visitaven per primera vegada la Comunitat Valenciana, encara que prop del 85% ja havia visitat Espanya anteriorment. A més, l'enquesta mostra que un de cada sis turistes enquestats va utilitzar l'aeroport de Castelló per visitar Espanya per primera vegada.

Prop del 66% dels turistes internacionals entrevistats van conéixer la Comunitat Valenciana com a destinació turística a través de recomanacions de familiars o amics. Un de cada cinc (principalment en la franja d'edat d'entre 25 i 44 anys) va conéixer la destinació mediterrània a través d'Internet i es va recolzar en aquesta ferramenta per a organitzar part del seu viatge.

Respecte a l'estada mitjana, cal destacar que, depenent de l'edat del visitant, l'estada en la Comunitat s'incrementa o acurta. Així, l'estada mitjana dels majors de 65 anys va ser de 17 nits; de 45 a 64 anys l'estada mitjana va ser d'11 nits; de 25 a 44 anys de set nits i els menors de 24 anys van registrar una estada mitjana de 8 nits.

Quant a l'allotjament utilitzat, un de cada tres turistes entrevistats va pernoctar en un allotjament de pagament principalment en hotels, aparthotels i apartaments turístics. Encara que la majoria, un poc més del 69% dels turistes, van optar per allotjar-se en habitatges de familiars o amics (36,5%) o en un habitatge en propietat (31%).

A més, de l'estudi es conclou que les destinacions més visitades pels turistes enquestats són Alcossebre, Castelló, València, Vinaròs o Benicàssim i el motiu principal del viatge ha estat per motius relacionats amb l'oci i les vacances.

Documents

Talls de veu relacionats

- Declaracions del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.