Justícia, Interior i Administració Pública
Recuperació de la memòria democràtica

Un Comité d'Experts analitza la retirada de vestigis de la Guerra Civil i la dictadura a la Comunitat Valenciana

21/04/2016
- La consellera Gabriela Bravo destaca que el seu treball permetrà escometre el procés de recuperació de la memòria democràtica "des del rigor històric i científic, lluny de sectarismes i revenges"
El Comité Tècnic d'Experts que ha d'informar sobre la retirada de certs vestigis relatius a la Guerra Civil i a la dictadura franquista a la Comunitat Valenciana ha mantingut hui la seua primera reunió de treball en la seu de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, a la qual està adscrit.

La consellera Gabriela Bravo ha aprofitat la sessió constitutiva d'aquest grup de treball, per agrair als seus membres que hagen acceptat formar-ne part i ha destacat la importància del seu treball, perquè és el suport fonamental perquè qualsevol decisió que s'adopte sobre aquests vestigis es faça "des del rigor històric i científic, lluny de qualsevol tipus de sectarisme o ànim revengista".

A sol·licitud de la Comissió Tècnica de coordinació per a l'elaboració d'un catàleg de vestigis relatius a la guerra civil i a la dictadura, aquest grup d'experts haurà de valorar si certs vestigis de la guerra civil i la dictadura han de ser inclosos en el llistat dels que han de ser retirats o si es donen supòsits o circumstàncies que aconsellen mantindre'ls en el seu estat actual.

Així mateix, el Comité d'Experts, després de l'anàlisi del catàleg de vestigis que elabora la Direcció General de Reformes Democràtiques, dirigirà per iniciativa pròpia o a petició de la Comissió Tècnica de Coordinació recomanacions a les distintes administracions públiques i institucions presents en la comunitat sobre la seua retirada o manteniment.

En la primera reunió de hui, el Comité Tècnic d'Experts ha analitzat la informació facilitada fins a ara per les entitats locals valencianes així com per les associacions que tenen entre els seus objectius els relacionats amb la recuperació de la memòria històrica i el reconeixement de les víctimes de la guerra civil i del franquisme i que desenvolupen les seues activitats a la Comunitat.

El comité està coordinat pel director general de Reformes Democràtiques i Llibertats Publiques, José García Añón. Entre els seues vocals hi ha diversos docents de la Universitat de València, com Ana Aguado Higón, catedràtica d'Història Contemporània; Ester Alba Pagán, professora titular d'Història de l'Art; Cristina García Pascual, professora de Filosofia del Dret i membre de l'Institut de Drets Humans, i Pascual Marzal Rodríguez, professor d'Història del Dret.

També són membres del comité Eugenio J. de Manuel Rozalén, coordinador tècnic de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; Rosa Monlleó Peris, catedràtica d'Història Contemporània de la Universitat Jaume I; José Miguel Santacreu Soler, catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat d'Alacant, i Vicente Muñoz Puelles, membre del Consell Valencià de Cultura.

Tanquen la nòmina Antonio Bravo Conderana, subdirector de Patrimoni Cultural i Museus, i Edelmir Galdón Casanoves, cap de secció de Difusió Cultural, ambdós de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esports.