Sanitat Universal i Salut Pública
Coronavirus

Sanitat registra dos casos nous de coronavirus en l'hospital Clínic de València

03/03/2020
Sanitat registra dos casos nous de coronavirus en l'hospital Clínic de València
- Són dues dones que no van viatjar a les zones de risc i presenten una simptomatologia lleu, per la qual cosa estan en aïllament domiciliari
- Fins ara s'han diagnosticat com a negatives un total de 351 proves en tota la Comunitat Valenciana
- Són dues dones que no van viatjar a les zones de risc i presenten una simptomatologia lleu, per la qual cosa estan en aïllament domiciliari
- Fins ara s'han diagnosticat com a negatives un total de 351 proves en tota la Comunitat Valenciana



La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha comparegut hui en roda de premsa per a actualitzar les dades en relació al coronavirus a la Comunitat Valenciana.

Aquest dimarts s'han confirmat dos casos nous, la qual cosa eleva a 17 el nombre de positius a la Comunitat. Es tracta de dues dones que no van viatjar a les zones de risc, però són contactes d'altres persones que anteriorment han donat positiu. Les dues presenten simptomatologia lleu i es troben en aquests moments en aïllament domiciliari.

La consellera ha volgut destacar una vegada més que "s'han detectat, precisament, per les proves que estableix el protocol a partir dels casos confirmats", un protocol establit pel Ministeri de Sanitat i que s'aplica en totes les comunitats autònomes, que "està funcionant amb precisió", segons Barceló.

Des dels primers casos confirmats, Salut Pública s'ha posat en contacte amb l'entorn dels pacients positius i els ha informat de la seua situació, els ha avaluat en funció dels seus símptomes i els professionals de la sanitat pública els han controlat de manera minuciosa.

Fins ara s'han diagnosticat com a negatives un total de 351 proves en tota la Comunitat Valenciana.

Dispositiu especial d'alerta epidemiològica

La consellera ha visitat, junt amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU), on s'ha ubicat un dispositiu especial d'alerta epidemiològica per coronavirus.

Aquest dispositiu inclou el telèfon 900 300 555 i personal especialitzat de reforç per al CICU; també rep les telefonades derivades des del 112.

Des que es va posar en funcionament dimecres passat, 26 de febrer, fins a les 22.00 hores de, el dispositiu ha rebut més de 3.600 telefonades, de les quals, quasi el 50 % han sigut per a sol·licitar informació general i un terç corresponen a persones que tenen símptomes clínics però no compleixen els criteris epidemiològics, per la qual cosa s'ha descartat la necessitat de fer les proves per a conéixer la presència del virus.

En tots els casos, un especialista ha valorat la situació de la persona i ha activat els mecanismes necessaris per a cada una d'elles.

El dispositiu especial va començar a funcionar la setmana passada amb quatre llocs d'atenció telefònica i gestió de la demanda, però davant de l'augment gradual de telefonades, s'ha incrementat a tres llocs més per a l'atenció dels ciutadans, la qual cosa suma un total de 7 llocs. A més, s'ha augmentat en tres llocs més el reforç de l'activitat d'urgències i emergències del Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències.

Des del CICU s'atenen de manera habitual una mitjana de 1.600 incidències diàries ?en 2019 van ser en total 584.000 incidències?, que s'atenen en 10 llocs d'atenció telefònica.

Recomanacions per a personal sanitari

La consellera ha anunciat que aquest mateix matí s'ha remés una carta als col·legis de metges i d'infermeria de la Comunitat Valenciana, així com a l'Institut Mèdic Valencià, en què s'informa que la Comissió de Salut Pública i la Comissió de Coordinació Assistencial del Ministeri de Sanitat han llançat una sèrie de recomanacions en relació amb el coronavirus.

Entre aquestes, que s'abstinguen d'organitzar i assistir a congressos, jornades, seminaris o cursos de formació de gran afluència, almenys en les pròximes setmanes. L'objectiu és "evitar que totes aquestes persones, implicades molt estretament amb l'atenció de pacients, puguen actuar com a transmissors de la malaltia", ha assenyalat Barceló.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera de Sanitat, Ana Barceló