Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Investigación

La fundació CEAM impulsa el projecte 'Imagina', que analitza els canvis globals més rellevants per a la conca mediterrània

30/06/2020
- Mireia Mollà participa en la reunió del Patronat, en la qual s'han aprovat els comptes de 2019, marcats pel sanejament patrimonial i l'equilibri financer.
- La fundació informa del contracte subscrit en març amb el Ministeri d'Agricultura per al desenvolupament dels treballs de la xarxa de seguiment intensiu i continu dels ecosistemes forestals
- Mireia Mollà participa en la reunió del Patronat, en la qual s'han aprovat els comptes de 2019, marcats pel sanejament patrimonial i l'equilibri financer.
- La fundació informa del contracte subscrit en març amb el Ministeri d'Agricultura per al desenvolupament dels treballs de la xarxa de seguiment intensiu i continu dels ecosistemes forestals



La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha presidit la reunió telemàtica del Patronat de la fundació Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM).

Durant la reunió, en la qual s'han aprovat els comptes de 2019, marcats pel sanejament patrimonial i l'equilibri financer, la fundació ha desgranat alguns dels projectes desenvolupats en 2019, com ara 'Imagina', que analitza els canvis globals més rellevants per a la conca mediterrània i que s'inclou dins del programa 'Prometeu' que té la Generalitat per a impulsar grups d'investigació d'excel·lència.

Es tracta d'un programa destacat, ja que situa el CEAM i la Comunitat Valenciana com a "punt focal en l'estudi i vigilància del canvi climàtic al nostre territori, mitjançant l'estudi del cicle hidrològic en el sistema complexe sòl-atmosfera-oceà i les seues interaccions", ha indicat.

Mollà ha destacat la investigació científica com a guia necessària dins de la senda de transició ecològica en què està immersa la Conselleria i ha valorat especialment el treball d'aquest centre d'investigació centrat en el Mediterrani, epicentre del canvi climàtic, per a adaptar geogràficament les mesures de mitigació i adaptació.

"Els diversos programes de la fundació donen compte de la investigació interdisciplinària que comprén els efectes sobre la salut, la biodiversitat, els fenòmens extrems, la resposta als incendis o el dèficit hídric, i tot això adaptat al nostre entorn", ha assenyalat la consellera.

L'observació i el seguiment dels fenòmens meteorològics extrems, la contaminació atmosfèrica, les onades de calor o els ecosistemes forestals són només alguns dels projectes detallats en la memòria d'activitats del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM).

La fundació ha informat, així mateix, sobre la constitució, el març passat, de l'UTE a fi de subscriure el contracte amb el Ministeri d'Agricultura per al 'Desenvolupament dels treballs de la xarxa de seguiment intensiu i continu dels ecosistemes forestals: xarxa de nivell II'.

Aquest programa, a què es van presentar conjuntament amb la Universitat de Navarra, es fonamenta en l'avaluació de la salut dels boscos, de manera que està relacionat amb el primer bloc de la presentació dedicat al programa d'investigació forestal i que, amb poques paraules, mesura l'efecte dels esdeveniments extrems, com ara sequeres o incendis en els ecosistemes forestals.

Concretament, s'ha fet una avaluació i un seguiment de l'impacte de l'incendi de Beneixama i altres experiments com la disponibilitat hídrica del matoll, les estratègies de restauració en condicions extremes o la recuperació dels coscollars a la sequera i el foc.

En matèria de química atmosfèrica, les actuacions es desenvolupen a escala europea a través del programa 'Euphore', a més de participar en plans estatals i autonòmics i en el servei i el suport a les administracions públiques, com ocorre amb la Xarxa de Vigilància de Qualitat de l'Aire de la Conselleria o el mostreig i l'anàlisi de contaminants atmosfèrics per a l'Ajuntament de València.

En aquest sentit, han fet referència a les dues campanyes de mesuraments que s'han dut a terme per a observar les conseqüències sobre la qualitat de l'aire que hi ha hagut durant l'estat d'alarma; un mostreig que, a més de València, s'ha realitzat a Roma, Niça i Wuhan, per a analitzar els efectes en territoris distints.