Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Proyectos I+D

Pla Reactiva: més de 23 milions per a investigar noves tecnologies que faciliten la transició energètica

17/04/2022
- La consellera Carolina Pascual posa en valor l'aposta de la Conselleria d'Innovació per impulsar la recuperació econòmica de la Comunitat Valenciana a través de mesures que donen resposta a la crisi energètica
- La consellera Carolina Pascual posa en valor l'aposta de la Conselleria d'Innovació per impulsar la recuperació econòmica de la Comunitat Valenciana a través de mesures que donen resposta a la crisi energètica


El Pla Reactiva de la Generalitat inclou més de 23 milions d'euros destinats a la investigació de noves tecnologies per a facilitar la transició energètica. La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital gestiona diferents projectes per a impulsar el desenvolupament de noves fonts d'energia que permeten integrar materials i processos innovadors en la transició energètica, impulsant tecnologies d'interés per al sector industrial. Dels 23 milions d'euros, a la Comunitat Valenciana s'invertiran més de 20 milions en el foment de diferents investigacions relacionades amb la transició energètica i 3 milions més per a la contractació d'11 investigadors d'excel·lència del Pla GenT per al desenvolupament de projectes d'investigació relacionats amb temes d'energia.

Aquestes inversions s'emmarquen dins del Pla Reactiva, llançat per la Generalitat, que dota amb un total de 944 milions d'euros la posada en marxa d'un pla de xoc que preveu 45 accions amb les quals donar resposta a l'emergència energètica i econòmica derivada de l'actual guerra a Ucraïna i els seus efectes sobre els sectors econòmics, les empreses, els autònoms i les famílies de la Comunitat Valenciana.

El Pla Reactiva es finança amb fons propis de la Generalitat, fons europeus i del Mecanisme de recuperació i resiliència i s'estructura en quatre tipus de mesures per a lluitar contra la inflació, ajudes a empreses, autònoms i famílies més afectades, mesures d'eficiència i estalvi energètic i accions per a accelerar l'autonomia energètica.

Un dels aspectes més destacables és el desplegament del Pla complementari de materials avançats, liderat per la Comunitat Valenciana en l'àmbit nacional, i que aborda dues línies relacionades amb l'energia com ara "Grafens i altres materials bidimensionals" i "Materials per a l'energia", així com de projectes de diversos grups d'investigació PROMETEU directament relacionats amb noves solucions d'energia.

A més, 11 investigadors i investigadores d'excel·lència del Pla GenT de la Generalitat ja centren la seua investigació en temes d'energia renovable. La contractació d'aquests investigadors ascendeix a 3 milions d'euros.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha posat en valor l'aposta del Govern valencià per impulsar la recuperació econòmica del nostre territori "a través de la posada en marxa de mesures que acceleren la transició energètica i l'evolució cap a l'autonomia energètica de la Comunitat Valenciana, a fi d'aconseguir una resposta ràpida davant l'actual crisi energètica".