Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

El Consell aprova la incorporació de set espais naturals més al Catàleg de zones humides

20/05/2022
- La superfície total de les noves àrees catalogades ascendeix a 1.661 hectàrees i suposa la primera ampliació del catàleg
- Registrar-les implica un reconeixement i una delimitació, que facilita les mesures de gestió i protecció i respon de vegades a una petició municipal
- La superfície total de les noves àrees catalogades ascendeix a 1.661 hectàrees i suposa la primera ampliació del catàleg
- Registrar-les implica un reconeixement i una delimitació, que facilita les mesures de gestió i protecció i respon de vegades a una petició municipal



El Ple del Consell ha aprovat la incorporació de set espais naturals més al Catàleg de zones humides de la Comunitat Valenciana, cosa que en suposa la primera ampliació des que es va crear en 2002.

Les zones humides que s'hi inclouen, que sumen una superfície de 1.660,99 hectàrees, són les següents: l'Albufera de Gaianes (Gaianes i Alcosser), l'embassament de la Pedrera (Orihuela i San Miguel de Salinas), el conjunt d'El Prao-El Rodriguillo (el Pinós), la Llacuna de Sant Mateu (Sant Mateu), el Quadro de Santiago (Benicàssim), la llacuna temporal d'El Rebalsador-El Prao (Alcublas) i la desembocadura del riu Montnegre, o riu Sec, (el Campello).

Es tracta majoritàriament d'ambients aquàtics temporals, de dimensions reduïdes, excepte l'embassament de la Pedrera, i interiors. Aquesta mena d'espais proporcionen diversitat al paisatge, constitueixen punts de biodiversitat i aportacions d'aigua, i creen xarxes de zones humides que atorguen connectivitat i distribució espacial important. Hi ha constatació que les zones humides reduïdes, en proporció a la dimensió que tenen, presenten més biodiversitat que altres ambients més extensos.

L'entrada d'aquestes zones en el catàleg, en col·laboració amb els ajuntaments, implica un reconeixement i una delimitació, la qual cosa facilita les mesures de gestió i protecció. A més, les zones humides incloses en el catàleg valencià s'incorporen a l'inventari nacional de zones humides, que, al seu torn, forma part de l'Inventari espanyol del patrimoni natural i la biodiversitat.

La Conselleria realitza un seguiment de zones humides i de paràmetres hidrològics, amb la qual cosa se'n coneix l'estat de conservació i l'evolució. A més, fa seguiment d'espècies prioritàries i disposa també de brigades de treball sobre el terreny dedicades especialment a zones humides.

Així mateix, compta amb línies d'ajudes relacionades amb les zones humides, projectes de restauració i inversions dedicades a la restauració de zones humides i educació ambiental.

També s'ha descatalogat una parcel·la xicoteta en una zona humida al terme municipal de Guardamar del Segura, a petició de l'Ajuntament. Correspon a una zona elevada i antropitzada en un meandre del riu.