Presidència

El director de la Ciutat de les Arts i les Ciències destaca la campanya ‘Tortugues al Mediterrani’ com a “exemple d’aliança entre municipis i institucions per a lluitar per la conservació mediambiental”

23/06/2022
El director de la Ciutat de les Arts i les Ciències destaca la campanya ‘Tortugues al Mediterrani’ com a “exemple d’aliança entre municipis i ...
  • Se celebra la tercera edició de la campanya de la Fundació Oceanogràfic en col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, FGV, 112 Emergències, Ciutat de les Arts i les Ciències, UV, Global Omnium i Fundación Azul Marino
València.

El director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Antonio Torres, ha destacat que la campanya ‘Tortugues al Mediterrani’ constitueix “un exemple excel·lent d’aliança entre municipis i institucions que s’implicaran en la iniciativa que hui presentem i de com, a través d’aquestes, aconseguir promoure la conservació de la biodiversitat marina”.

Torres ha assistit a la presentació de la campanya de sensibilització ‘Tortugues al Mediterrani 2022’ de la Fundació Oceanogràfic, que s’ha celebrat aquest matí en les instal·lacions de Baleària a Dénia. En aquesta campanya participen un total de 60 municipis costaners de la Comunitat Valenciana, la Regió de Múrcia i les Illes Balears, a més del metro de València, Tram d’Alacant i Paradores de Turismo de platges.

Així mateix, ha destacat que la Ciutat de les Arts i les Ciències “aposta per aquesta mena d’iniciatives com a part d’una estratègia orientada a la divulgació cultural i científica, i que, per raons d’actualitat, volem focalitzar cada vegada més sobre aspectes relatius a la sostenibilitat del desenvolupament humà, i especialment sobre la dimensió ambiental com a base que suporta les dimensions social i econòmica d’una realitat exposada a grans canvis”.

Torres ha indicat que l’Oceanogràfic, “com a part de la Ciutat de les Arts i les Ciències, constitueix el nostre interlocutor perfecte per a aproximar-nos a mars i oceans, ampliar el nostre coneixement sobre la seua biodiversitat, funcionament, amenaces i també les oportunitats que ens guarden. Una visió sobre la sostenibilitat que volem reforçar a través del Museu de les Ciències i de l’Hemisfèric”.

Es tracta de la tercera edició de la campanya ‘Tortugues al Mediterrani’, que, com en anys anteriors, compta amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, FGV, 112 Emergències, Ciutat de les Arts i les Ciències, Universitat de València, Global Omnium i Fundación Azul Marino.

En la presentació han participat, a més, l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt; el director de Fundació Baleària, Adolfo Utor; el director general de l’Oceanogràfic, Eduardo Nogués; la directora de la Fundació Oceanogràfic, Leocadia G. Bartual, i l’investigador i responsable de l’Àrea de Conservació de la Fundació Oceanogràfic, José Luis Crespo, que ha explicat la tasca de la Fundació amb les tortugues en els àmbits divulgatiu, educatiu i d’investigació, així com la seua transcendència per al món marí.

Solta de tortuga

En acabar la presentació, assistents i personal voluntari de la Fundació Oceanogràfic s’han dirigit a la platja de l’Escullera Nord de Dénia per a acomiadar a la mar una tortuga marina recuperada en l’ARCA del Mar —també coneguda com a “hospital de tortugues”—, amb l’objectiu de divulgar i conscienciar sobre les causes que amenacen aquesta espècie, com poden ser la contaminació, la degradació o pèrdua del seu hàbitat o les accions derivades de l’acció humana, entre altres.

L’animal, una femella de 14 quilos, va ingressar a l’hospital de tortugues amb embòlia gasosa moderada gràcies a l’avís d’una embarcació pesquera de Peníscola que el va capturar accidentalment i va telefonar al 112, fet que va activar la Xarxa d’Encallaments de la Comunitat Valenciana.

Una crida a la ciutadania

La campanya de sensibilització que impulsa la Fundació Oceanogràfic consisteix en la col·locació de més de 1.500 cartells en ‘opis’ i altres suports, des dels quals s’informa, en els punts de més concurrència i visibilitat, a banyistes i viatgers de la presència de tortugues marines en les costes del Mediterrani i que, en cas de produir-se un albirament, és necessari telefonar al 112 per a activar la Xarxa d’Encallaments, composta per la Universitat de València, la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica i la Fundació Oceanogràfic.

En el cas de la Comunitat Valenciana, és l’equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic l’encarregat de desplaçar-se a la zona per a avaluar l’estat de l’animal i traslladar-lo, en cas de ser necessari, a l’ARCA del Mar, on es recupera fins a poder tornar de nou a la mar.

Les dates de la campanya són crucials per a la conservació de l’espècie, ja que és la temporada en què es produeix la nidificació, és a dir, l’acostament a la platja de les femelles per a depositar els seus ous en els punts que consideren adequats, raó per la qual és fonamental no molestar-les.

En haver-se produït els últims anys un augment de nius i a causa de la filopatria d’aquests animals, és possible que torne a registrar-se un bon nombre de nidificacions.

Galeria d'imatges