Sanitat Universal i Salut Pública
COVID-19

Els esdeveniments adversos notificats després de l'administració de les vacunes COVID-19 disminueixen a un 0,25 %

15/06/2021
- El mes d'abril la taxa de notificació d'esdeveniments adversos se situava en 0,57 %
- S'han registrat 42.776 rebutjos, és a dir, un 1,25 % sobre el total de dosis administrades
- En el mes de abril la tasa de notificación de acontecimientos adversos se situaba en 0,57%
- Se han registrado 42.776 rechazos, es decir, un 1,25% sobre el total de dosis administradas



La taxa de notificació d'esdeveniments adversos de les vacunes COVID-19 que han sigut notificades a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha disminuït més de la meitat des de fa dos mesos.

De fet, actualment la taxa de notificació d'esdeveniments adversos a la Comunitat Valenciana és d'un 0,25 %. Durant el mes d'abril, la taxa se situava en 0,57 %.

El 78 % dels esdeveniments adversos han sigut comunicats a través del Sistema d'Informació Vacunal (SIV), i un 22 % s'han notificat a través de la pàgina web www.notificaram.es del Sistema Espanyol de Farmacovigilància de Medicaments d'Ús Humà (SEFV-H).

Segons el tipus de vacuna enfront del coronavirus, la taxa d'esdeveniments adversos varia. La vacuna Cominarty (Pfizer-BioNTech) presenta actualment una taxa de notificació d'esdeveniments adversos del 0,2 %.

La vacuna Vaxzevria (AstraZeneca) registra una taxa de notificació del 0,38 %, la vacuna Moderna té una taxa de 0,47 % i la vacuna de Janssen té 0,05 % casos de notificacions d'esdeveniments adversos.

Les principals reaccions adverses que s'han notificat són dolor en la zona d'injecció, febre, cefalea, marejos, nàusees o diarrea. Totes aquestes reaccions estan reflectides en el prospecte de les vacunes.

Cal assenyalar que durant el procés de vacunació hi ha estipulat un temps de 15 minuts d'observació després de la punxada de la vacuna, de manera que el pacient ha d'esperar aquest temps prudencial per si es produeix alguna de les reaccions adverses.

Rebuig de la vacuna contra el coronavirus

Respecte del total de vacunes administrades a la Comunitat Valenciana (3,4 milions de dosis) s'han registrat 42.776 rebutjos, és a dir, un 1,25 % sobre el total de dosis administrades.

D'aquests rebutjos, més de 1.200 són deguts a tindre contraindicada la vacuna per al·lèrgia a algun dels seus components (0,04 % sobre els més de 3 milions de dosis administrades), més de 39.000 són deguts a persones que han rebutjat la vacuna (un 1,16 % sobre el total) i els 2.000 restants són deguts al fet que han passat la COVID-19 i no es recomanava la vacuna en aquest moment.