Sanitat Universal i Salut Pública

Els casos de galteres, pallola, rubèola i varicel·la es redueixen a xifres residuals aquest curs

05/07/2021
- Les limitacions per la pandèmia de COVID-19 han tallat també les cadenes de transmissió d'aquestes altres patologies víriques
- Aquest curs hi ha hagut 671 diagnòstics de varicel·la, en contrast amb els 5.503 de 2018/19
- Les limitacions per la pandèmia de COVID-19 han tallat també les cadenes de transmissió d'aquestes altres patologies víriques
- Aquest curs hi ha hagut 671 diagnòstics de varicel·la, en contrast amb els 5.503 de 2018/19



Els casos de galteres, pallola, rubèola o varicel·la han marcat registres residuals en el curs escolar que acaba de concloure a la Comunitat Valenciana, segons dades de la Direcció General de Salut Pública referides a persones menors de 16 anys. Les persones expertes apunten al fet que les mesures imposades a causa de la pandèmia de COVID-19 han tallat també les cadenes de transmissió d'aquestes altres malalties de declaració obligatòria.

L'ús de la mascareta, el gel hidroalcohòlic, les limitacions en els contactes i la ventilació a les aules han cristal·litzat en una reducció important del nombre de casos de galteres, pallola, rubèola o varicel·la als centres escolars valencians. Aquestes patologies, que ja estaven en franc retrocés a la Comunitat Valenciana gràcies a les campanyes de vacunació, a penes han alterat el dia a dia del curs escolar, que va acabar fa dues setmanes.

En concret, els registres de Salut Pública revelen que aquest curs hi ha hagut 8 casos de galteres, en contrast amb els 26 de 2018-2019, l'últim curs sense pandèmia per coronavirus.

De pallola i rubèola no s'ha registrat cap cas durant aquest curs. En canvi, en 2018/2019 hi va haver 7 menors que van contraure pallola i no hi va haver rubèola.

Finalment, les mesures d'higiene i distanciament social que l'alumnat ha seguit per a combatre a les aules la COVID-19 s'han traduït també en una caiguda del -88 % en els casos de varicel·la. Durant el curs 2018-19 es van comptabilitzar 5.503 casos; el curs que va acabar fa dues setmanes es va tancar amb 671 diagnòstics de varicel·la. La majoria d'aquests casos (469) van ser en la franja d'edat de 6 a 12 anys; a continuació, 100 diagnòstics en menors de 3 a 5 anys, i 76 més en xiquets/etes que no havien complit els dos anys. A més, hi va haver 26 joves de 13 a 16 anys amb varicel·la.

Cal esmentar a part els 'Pediculus humanus capitis', que es monitoren en cas que hi haja grans infestacions (no n'hi ha hagut aquest curs). Aquest any escolar, en uns centres els polls han compartit protagonisme amb el kit COVID en les circulars escolars, mentre que en uns altres directament han desaparegut dels comunicats escolars perquè el metre i mig de distància entre l'alumnat i els grups bombolla els han mantingut a ratlla.