Sanitat Universal i Salut Pública

Tres de cada quatre atencions sanitàries per picades d'insectes, caparres o meduses es produeixen a l'estiu

01/08/2021
- Els centres de salut han atés 8.600 persones per picades des que va començar l'any i les persones menors de 19 anys són les més perjudicades
- La majoria de casos es resolen sols, però, si es compliquen, cal actuar de manera diferent segons si són mosquits, caparres o meduses
- Els centres de salut han atés 8.600 persones per picades des que va començar l'any i les persones menors de 19 anys són les més perjudicades
- La majoria de casos es resolen sols, però, si es compliquen, cal actuar de manera diferent segons si són mosquits, caparres o meduses



Els mesos d'estiu concentren a la Comunitat Valenciana les atencions mèdiques per picades d'insectes o artròpodes com la caparra. De fet, tres de cada quatre assistències per aquesta causa es produeix entre juny i setembre, i el grup d'edat més perjudicat és el de menors de 19 anys, d'acord amb les dades de 2019, l'últim exercici complet sense afectació per la pandèmia de coronavirus.

El nombre de persones ateses des que va començar l'any per picades o mossegades d'insectes o artròpodes en els centres de salut de la Comunitat Valenciana ascendeix a 8.677, davant de les 11.768 del mateix període de 2020 i les 39.500 de 2019, la qual cosa suposa un descens del 26 % i 78 %, respectivament. Pel que fa a l'explicació, cal buscar-la en les mesures anti-COVID de restricció de la mobilitat, que han suposat una presència més baixa de les persones a l'exterior.

Els patrons de persones ateses per províncies i grups d'edat es mantenen constants en els tres anys analitzats. La província de València és la que registra un percentatge més elevat de casos, un 55 % el 2021, davant del 34 % a la província d'Alacant i l'11 % restant a la província de Castelló.

Si la picada és de mosca negra, mosquit, vespa o abella, la picor dura 24-72 hores i després queden lesions inflamatòries residuals que desapareixen sense causar cicatriu en 5-7 dies, encara que de vegades poden deixar una hiperpigmentació transitòria, segons expliquen Andrés Casanova i Pablo Hernández, dermatòlegs de l'Hospital General de València.

La majoria de casos no requereix tractament. Ara bé, si hi ha una reacció local exagerada, s'hi han d'aplicar cremes o pomades amb corticoesteroides, i antihistamínics orals per a la pruïja. Si aquesta teràpia no funciona, s'ha d'iniciar un tractament amb corticoesteroides orals.

En el cas de la caparra, experts de l'Hospital General assenyalen que el més important és extraure-la completa amb pinces. En aquest sentit, s'ha d'agafar l'insecte entre l'espai que queda entre la pell i la boca per a evitar que queden restes orgàniques que puguen causar posteriorment reaccions de cos estrany. Les caparres, de vegades, poden transmetre malalties el tractament de les quals és antibiòtic i que només s'han d'administrar una vegada s'haja confirmat el diagnòstic clínic i microbiològic per una persona experta.

Si l'origen del problema és una medusa, el primer que cal fer és desprendre's dels tentacles i, per a fer això, submergir la zona en l'aigua del mar ajuda. Si és necessari, el tractament és com el de les caparres (s'ha d'evitar recórrer al vinagre o al bicarbonat).

Gel, excepte per a picades del mar

L'aplicació de fred local, evitant el contacte directe del gel amb la pell, s'aconsella en totes les picades per a frenar l'extensió de la inflamació local, excepte en aquelles causades per animals marins, com ara meduses o l'aranya vera. En aquests casos, es recomana la calor, amb precaució de no causar cremades, perquè hi ha toxines en aquests animals que s'inhibeixen a temperatures entre 40-45 °C.

La sensació d'ofec

La majoria de picades es resol per si mateixa, però s'aconsella demanar ajuda mèdica si les reaccions locals són molt exagerades i ocasionen molta molèstia, quan la picada empitjora amb el pas dels dies, si es veuen afectades les zones allunyades d'aquesta o hi ha sensació d'ofec. A més, qualsevol picada pot tornar-se a infectar i requerir tractament antibiòtic, sempre després de la valoració del personal mèdic.

Repel·lent cutani

Per a la prevenció, es recomana l'ús de roba que cobrisca les extremitats en les excursions al camp o els passejos vespertins, calçat adequat a la platja i/o la muntanya i informar-se sobre els estats de bancs de meduses de la platja. En zones endèmiques, també serveix aplicar repel·lents cutanis de la farmàcia per damunt de la roba durant 5-10 minuts abans de l'exposició i 1 o 2 vegades al dia, sense abusar-ne per a evitar l'absorció sistèmica a través de la pell.