Sanitat Universal i Salut Pública
Coronavirus

Sanitat administra aquesta setmana més de mig milió de dosis de la vacuna contra la COVID-19, el 58 % de les quals són per a adolescents i joves de 19 a 12 anys

15/08/2021
- És la segona xifra més gran de tota la campanya de vacunació a la Comunitat Valenciana
- La vacunació es generalitzarà en el grup d'edat de 19 a 12 anys perquè l'alumnat inicie el curs després d'haver rebut almenys una dosi
- Barceló: "Encarem la recta final del procés de vacunació amb tanta esperança com cautela i sense deixar ningú arrere"
- És la segona xifra més gran de tota la campanya de vacunació a la Comunitat Valenciana
- La vacunació es generalitzarà en el grup d'edat de 19 a 12 anys perquè l'alumnat inicie el curs després d'haver rebut almenys una dosi
- Barceló: "Encarem la recta final del procés de vacunació amb tanta esperança com cautela i sense deixar ningú arrere"



La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha previst administrar en els pròxims dies 500.665 dosis de la vacuna contra la COVID-19, la segona xifra més gran de tota la campanya de vacunació a la Comunitat Valenciana. Les dosis es destinaran majoritàriament a la franja d'edat de 19 a 12 anys.

Fins ara, els esforços s'han centrat en adolescents i joves de 19 a 16 anys. Ara bé, en els centres de vacunació on aquests grups d'edat són més reduïts, i el procés està més avançat, ja s'ha vacunat també persones de 15 a 14 anys. A partir d'aquesta setmana, la vacunació es generalitzarà fins als 12 anys. Es fa així en virtut del calendari acordat amb Educació perquè l'alumnat inicie el curs escolar amb almenys una dosi de la vacuna administrada.

De fet, de les 500.665 vacunes que s'administraran aquesta setmana, se'n destinaran 291.989 (58 %) a persones de 19 a 12 anys (entre les nascudes en 2002 i les que tenen els 12 anys complits), l'última franja d'edat definida en l'Estratègia nacional de vacunació. Les persones adolescents i joves són citades a través d'una trucada o d'un SMS al telèfon de contacte que tenen en el SIP (normalment el mòbil del pare, la mare o el tutor o tutora) i han d'acudir al seu centre de vacunació el dia i a l'hora indicats.

Si no han complit els 16 anys, tenen dues opcions: anar-hi amb els seus pares o mares, o tutors o tutores, o acudir a soles, però portant signada l'autorització per a vacunar-se que els arribarà junt amb la cita i que també es poden descarregar en la web de Sanitat. Les persones de 16 anys, o més, es poden vacunar sense acompanyant.

"La resta de grups de població ja tenen completat el procés de citació massiva, però els que hi pertanguen i no s'hagen vacunat encara, pel motiu que siga, tindran una nova oportunitat. Els cridaran novament dels respectius centres de salut o els enviaran un SMS. No deixarem ningú arrere", indica la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

"D'altra banda, els qui han omplit el calendari de vacuna en vacances seran citats, segons les preferències que van indicar, en les pròximes setmanes", hi ha afegit Barceló, que encara aquesta recta final del procés de vacunació "amb tanta esperança com cautela": "Les xifres evidencien que la vacunació i les normes que ens hem aplicat estan funcionant i els indicadors milloren, però no podem llançar tot aquest esforç per terra".

Un total de 404.838 dosis de Pfizer i 94.100 de Moderna

Per laboratoris, el gruix de vacunes d'aquesta setmana, un total de 404.838 dosis, torna a ser del laboratori Pfizer, 234.487 dosis de les quals es destinaran a persones de les franges d'edat compreses entre els 19 i els 12 anys.

La resta de vials de Pfizer (170.351 dosis) s'empraran per als qui no es van poder vacunar en el seu moment per tindre una infecció activa, per a nous ingressos en residències sociosanitàries, professionals que s'incorporen aquest estiu al Sistema Sanitari, així com per a segones dosis (sobretot del grup d'edat de 39 a 20 anys) i per a la repesca de persones que estan pendents d'immunització, malgrat pertànyer a cohorts ja tancades.

D'altra banda, s'inocularan 94.100 dosis de la vacuna de Moderna, quasi totes (57.502 dosis) a persones amb edats compreses entre els 19 i els 12 anys. 34.144 dosis més seran per a persones nascudes entre 1982 i 2001 (39 a 20 anys). La resta serà per a professionals que s'incorporen al Sistema Sanitari, repesques i per a empreses que han assumit el procés de vacunació de la plantilla.

Amb les 1.367 dosis d'AstraZeneca d'aquesta setmana es continuarà vacunant majors de 60 anys que tenen pendent la segona dosi i als qui, per les circumstàncies que siguen, tenen entre 60 i 65 anys però no s'han vacunat.

Finalment, de Janssen s'inocularan 360 dosis, principalment als qui han de fer viatges internacionals.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló