Presidència

El Consell concedeix la Distinció per la Defensa dels Drets i les Llibertats Constitucionals a Avelino Corma, Ana Lluch, Francis Mojica i a la plataforma Sense Llar de la Comunitat Valenciana

03/12/2021
- L'acte de lliurament tindrà lloc el 6 de desembre, Dia de la Constitució, a la Casa del Mediterrani a Alacant
- L'acte de lliurament tindrà lloc el 6 de desembre, Dia de la Constitució, a la Casa del Mediterrani a Alacant


El Consell ha aprovat atorgar la Distinció per la Defensa dels Drets i les Llibertats Constitucionals a Avelino Corma, Ana Lluch, Francis Mojica i a la plataforma Sense Llar de la Comunitat Valenciana.

Aquestes distincions, que es concedeixen cada any amb motiu de la celebració, el 6 de desembre, del Dia de la Constitució, es lliuraran en l'acte commemoratiu que tindrà lloc a la Casa del Mediterrani a Alacant.

Des de l'any 2015, en virtut del Decret 218/2015, de 4 de desembre, el Consell reconeix amb aquestes distincions la trajectòria de les persones o les entitats que hagen destacat en la promoció dels valors constitucionals, democràtics i de convivència, així com en la defensa dels drets, les llibertats i els deures recollits en el títol I de la Constitució.

Avelino Corma, Ana Lluch i Francis Mojica rebran aquest guardó per la seua contribució a la promoció de la ciència i de la investigació científica i tècnica i a la protecció de la salut en benefici de l'interés general.

A més, la plataforma Sense Llar de la Comunitat Valenciana serà distingida pel seu treball a favor de la prevenció i l'erradicació de l'exclusió socioresidencial a la Comunitat Valenciana.

Avelino Corma

El professor Avelino Corma dirigeix des de 1990 l'Institut de Tecnologia Química ITQ, el centre mixt creat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat Politècnica de València. És un expert reconegut internacionalment en catalitzadors sòlids àcids i bifuncionals, aplicats al refinament del petroli, la petroquímica i els processos químics. Dels seus laboratoris han sorgit nombrosíssimes patents, i és el científic espanyol amb millor índex h (sistema que avalua la qualitat científica) i la seua tasca ha sigut molt reconeguda i premiada.

Ana María Lluch

La doctora Ana María Lluch destaca per la seua trajectòria en la investigació i en el tractament dels tumors de mama que li han fet creditora de nombrosos premis. Lluch ha exercit la seua tasca en el Servei d'Hematologia i Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic Universitari de València, com a especialista, cap clínica i cap del Servei. Així mateix, des de 2010 és catedràtica de la Facultat de Medicina de la Universitat de València i ha sigut assessora dels plans i els programes públics contra el càncer a la Comunitat Valenciana. Actualment, és coordinadora del Grup d'Investigació de Biologia en Càncer de Mama en l'Incliva-Institut d'Investigació Sanitària.

Francisco Juan Martínez Mojica

El catedràtic de Microbiologia de la Universitat d'Alacant, Francisco Juan Martínez Mojica, destaca per la seua trajectòria en el tractament de malalties d'origen genètic, com ara el càncer i la distròfia muscular, que l'han situat com un dels preferits per als premis Nobel de química i medicina en els últims anys.

Ha rebut nombrosos premis, com ara el Premi Jaume I en investigació bàsica en 2016, i ha sigut el primer espanyol a aconseguir l'Albany Medical Center Prize en 2017, que es considera com el guardó més important en el camp de la investigació mèdica dels EUA.

Plataforma Sense Llar de la Comunitat Valenciana

En la categoria de persona jurídica, la plataforma Sense Llar de la Comunitat Valenciana ha sigut premiada per la seua contribució a la prevenció i l'erradicació de l'exclusió socioresidencial a la Comunitat Valenciana. Destaca el seu treball per a visibilitzar la realitat de les persones sense llar i desenvolupar una tasca d'incidència política davant de les administracions.

A més, promou i facilita l'intercanvi d'informació i experiències, sensibilitza la societat i aglutina les entitats de la Comunitat Valenciana que treballen amb el col·lectiu dels "sense sostre" i per a aquest.

Aquesta plataforma està integrada per onze entitats: l'ONG Accem, l'Associació Valenciana de Caritat, l'Associació Bokatas, Cáritas València, la Fundació Cepaim, el Comité Antisida Comunitat Valenciana, la Fundació Salut i Comunitat, Metges del Món Comunitat Valenciana, Missió Evangèlica Urbana, Obra Mercedària i Orde Hospitalari Sant Joan de Déu. Actualment, compta amb més de 100 professionals i més de 150 persones voluntàries.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta, Mónica Oltra