Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell finança amb més d'un milió d'euros 16 projectes de recerca contra els efectes de la COVID-19

17/12/2021
- La Generalitat destina en total 5,2 milions a diferents projectes d'R+D+I per a mitigar les conseqüències de la pandèmia
- La Generalitat destina en total 5,2 milions a diferents projectes d'R+D+I per a mitigar les conseqüències de la pandèmia


El Ple del Consell ha acordat la concessió directa d'ajudes urgents per import d'1.237.527,67 euros destinades a desenvolupar 16 projectes de recerca, desenvolupament tecnològic i innovació (R+D+I) per a minimitzar els efectes estructurals derivats de la crisi provocada per la COVID-19.

Aquesta quantia se suma a un primer paquet de projectes que les conselleries d'Hisenda i Model Econòmic i d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital van impulsar per a desenvolupar projectes d'R+D+I destinats a mitigar o previndre efectes estructurals negatius derivats de la pandèmia, i que sumen un total de 5,2 milions invertits en projectes de recerca científica contra les conseqüències del coronavirus.

L'import global d'aquestes subvencions ha sigut obtingut per donacions de la ciutadania i aquests projectes han sigut seleccionats de manera competitiva entre més de 100 expressions d'interés.

Dels 16 projectes de recerca finançats, quatre pertanyen a la Universitat d'Alacant, que rep 264.786,84 euros; la segueixen la Universitat Politècnica de València, amb tres projectes finançats amb 238.979,47 euros, i la Universitat Miguel Hernández d'Elx, amb dos projectes finançats per un import de 184.556 euros; la Universitat de València i la Universitat Jaume I de Castelló també reben subvencions per a desenvolupar un projecte cada una, per import de 39.420 euros i de 91.000 euros, respectivament.

Per la seua banda, altres centres de recerca de la Comunitat Valenciana també han rebut subvencions per a desenvolupar projectes de recerca contra la COVID-19. És el cas de CSIC, amb dos projectes, i l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), la Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana i la Fundació per a la Investigació de l'Hospital Universitari La Fe de la Comunitat Valenciana, amb un projecte finançat cada un.

Els projectes finançats es destinaran a la consecució d'objectius com el disseny i la fabricació d'antivirals, el desenvolupament de programari de gestió i seguiment de pacients COVID, el desenvolupament de compostos antiinflamatoris, la implementació de sensors per a la detecció de virus, l'anàlisi de gènere de la pandèmia o els sistemes de diagnòstic ràpid basats en tecnologies, entre altres.

Les subvencions es destinaran a cobrir, de manera unívoca, les despeses relacionades amb el desenvolupament i l'execució de les activitats per a les quals hagen sigut concedides, de manera que s'entenguen conceptes com despeses de material, subministrament, equipament, formació, personal, desplaçaments o difusió dels projectes.

Projectes finançats

Projectes que desenvolupa la UA:
- Substàncies heterocícliques inhibidores del SARS-CoV-2: síntesis-estudis computacionals de relació estructura activitat-assajos 'in vitro'.
- Anàlisi de gènere de la pandèmia de COVID-19. Atenció sanitària. Lliçons apreses i propostes en salut del futur.
- Desenvolupament (fabricació i caracterització) de materials escumats amb fases hoste per a purificació d'aire per eliminació de virus i bacteris.
- Desenvolupament d'un ecosistema de dades obertes per a transformar el sector turístic.

Projectes que desenvolupa la UPV:
- Implementació d'un sensor per a detecció de virus i altres patògens en aerosols.
- VALÈNCIA IA4COVID. Plataforma d'ajuda en la presa de decisions per a minimitzar l'impacte econòmic i social de la pandèmia de la COVID-19.
- Realitat virtual i augmentada i la seua aplicació a la memòria espacial de pacients COVID persistent.

Projectes que desenvolupa la UMH:
- PERTE-COVID: estudis preliminars i disseny d'estratègies per a minimitzar el dany estructural en el sistema valencià de salut per a la COVID persistent.
- Estudi explorador dels efectes de l'ús de neuroestimulació no invasiva en pacients amb anòsmia persistent post COVID.

Projectes que desenvolupa la UV:
- CUIDA-TE, una app per a la gestió emocional del personal sanitari.

Projectes que desenvolupa la UJI:
- COVID crònica: avaluació de la prevalença de símptomes, impactes socioeconòmics, factors de risc i eficàcia d'intervencions no farmacològiques per a pal·liar-ne els efectes.

Projectes que desenvolupa el CISC:
- Tractament de la malaltia COVID-19 amb derivats semisintètics d'andrografòlid.
- Generació ràpida de vacunes d'ampli espectre basades en la decoració de partícules virals amb múltiples epítops.

Projectes d'I2SYSBIO:
- Sistema de diagnòstic ràpid i portàtil basat en tecnologies CRISPR per a detecció multiplexada de variants (CRIVAR).

Projectes de la Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana:
- Efecte de la infecció per COVID-19 sobre la longitud del telòmer i paràmetres de funció mitocondrial i la seua relació amb l'evolució a fibrosi pulmonar de tipus idiopàtic.

Projectes de la Fundació per a la Investigació de l'Hospital Universitari La Fe:
- Anàlisi de la situació i impacte de les conseqüències de la infecció COVID-19 després de l'episodi agut de malaltia en dos departaments de salut (estudi post COVID).

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra