Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Agència Valenciana d'Innovació

Carolina Pascual anuncia la creació d'un nou comité d'innovació en descarbonització que coordinarà Avelino Corma

21/12/2021
- El nou òrgan abordarà els reptes i les oportunitats d'innovació vinculats amb el procés de reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle
- El nou òrgan abordarà els reptes i les oportunitats d'innovació vinculats amb el procés de reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle


La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha anunciat la creació d'un nou comité estratègic d'innovació especialitzat (CEIE) en descarbonització amb la finalitat d'oferir "respostes innovadores a un dels desafiaments més importants als quals s'enfronta el nostre sistema productiu". Al capdavant d'aquest òrgan se situarà el professor d'investigació de l'Institut de Tecnologia Química (UPV-CSIC) Avelino Corma.

Pascual ha avançat la posada en marxa d'aquest grup de treball durant la reunió del Comité Estratègic d'Innovació (CEI), un òrgan assessor de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), pioner a tot Espanya, que reuneix empresaris, instituts tecnològics i científics de primer ordre per a proposar solucions innovadores als grans reptes als quals s'enfronten les empreses de la Comunitat, i han creat una taula de diàleg entre els tres principals esclavons del Sistema Valencià d'Innovació.

El nou Comité Estratègic d'Innovació Especialitzat en Descarbonització és el huité equip especialitzat que es constitueix dins del CEI i abordarà els reptes i les oportunitats d'innovació vinculats amb el procés de reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, amb la finalitat de desenvolupar a la Comunitat Valenciana noves tecnologies que permeten avançar en aquest objectiu des d'una perspectiva multidisciplinària.

El comité estarà compost per representants de la comunitat científica, tecnològica i de l'empresariat que treballaran en la identificació de noves solucions que contribuïsquen a la descarbonització en les diverses indústries i sectors d'activitat.

La consellera ha destacat que "aquest comité especialitzat en descarbonització explotarà les capacitats del nostre sistema d'innovació per al desenvolupament de noves tecnologies que oferisquen respostes a les diferents arestes d'aquest desafiament de gran importància en la nostra societat".

Durant la seua intervenció, Carolina Pascual ha destacat l'impacte dels comités estratègics d'innovació. Prova d'això és que "més del 90 % de tots els projectes finançats per l'AVI en 2021 responen a un o diversos reptes identificats en els comités estratègics d'innovació, percentatge que ascendeix al 100 % en els programes de projectes estratègics en col·laboració i de consolidació de la cadena de valor empresarial".

La consellera d'Innovació ha recordat l'aposta ferma de la Generalitat Valenciana per aquesta àrea: "Mai en la història del nostre autogovern s'havia desplegat un volum de subvencions més elevat per a finançar projectes d'innovació en els quals col·laboraren diferents agents. Aquest efecte multiplicador s'ha accelerat en aquest exercici amb una quantitat inversora que supera la suma de les tres convocatòries precedents".

L'avantprojecte dels pressupostos de la Generalitat preveu un total de 56,4 milions d'euros per a l'AVI. Un pressupost que té un efecte dinamitzador de la inversió en R+D+i en tot el sistema d'innovació, especialment en el sector privat.

Des de la seua creació, les polítiques de l'Agència han donat suport a vora 940 sol·licituds per a dur a terme projectes d'innovació i han beneficiat al voltant de 430 entitats.

A més, l'AVI lidera la implantació de la compra pública d'innovació (CPI) en les administracions autonòmica i local. De fet, gràcies als seus programes d'incentius, una vintena d'ajuntaments, consorcis, fundacions i associacions sense ànim de lucre s'han dotat d'unitats especialitzades i han començat a licitar aquest tipus de contractes. A més, sis empreses radicades a la Comunitat han rebut el suport de l'Agència per a optar a diferents procediments de CPI.

Precisament, el Comité Estratègic d'Innovació tindrà un paper rellevant en l'estratègia que en breu presentarà l'AVI per a dinamitzar la compra pública innovadora a la Comunitat Valenciana, ja que oferirà el seu suport per a identificar i prioritzar els reptes susceptibles de resoldre's a través de processos de CPI, segons ha avançat Avelino Corma.

Impuls de la CPI

En aquest sentit, l'AVI té previst impulsar almenys una desena d'aquesta mena d'iniciatives fins a 2023, a fi d'incrementar l'impacte d'aquestes polítiques d'estímul sobre el sistema productiu i, a aquest efecte, n'ha reforçat els recursos per a prestar assistència tècnica a les diferents conselleries i entitats del sector públic interessades a escometre la compra pública d'innovació.

S'intensificarà, per tant, el paper actual del CEI com a òrgan assessor, que ja guia l'activitat de l'Agència en el mitjà termini i orienta, a través d'incentius, la innovació que es desenvolupa a la Comunitat Valenciana cap als àmbits identificats prèviament com a prioritaris.

Pel que fa al nou comité, el vicepresident executiu de l'AVI, Andrés García Reche, ha recordat que l'Agència ja està finançant diferents projectes vinculats a la descarbonització en àmbits com ara les obres públiques, l'hàbitat, l'energia, l'automoció o la ceràmica, si bé el nou equip multidisciplinari en focalitzarà l'acció a identificar noves oportunitats per a millorar la cadena de valor de la indústria i generar nous nínxols de mercat.

En la seua opinió, la contribució del CEI resulta clau per a l'estratègia de l'entitat: "És un privilegi comptar amb el coneixement i l'experiència de grans personalitats de les esferes científica, tecnològica i empresarial de la Comunitat, que fan les seues aportacions de manera altruista i en benefici de l'interés general".

En aquest sentit, García Reche ha subratllat que a través dels diferents comités s'ha oferit resposta "a 35 reptes als quals ha de fer front el nostre teixit econòmic, i nosaltres mateixos com a societat, mitjançant la identificació i la proposta de més de 80 solucions tecnològiques i innovacions concretes, orientades a la seua implantació real en el sistema productiu".