Sanitat Universal i Salut Pública
Assistència sanitària

Sanitat prolonga la vigència de més d'un milió de tractaments crònics, la caducitat dels quals s'anava a produir durant gener i febrer

30/12/2021
- Són tractaments crònics planificats per a períodes de 180 dies o més, la conclusió dels quals s'anava a produir abans del 28 de febrer de 2022
- Afecta 571.667 pacients amb aquesta classe de tractaments crònics
- Són tractaments crònics planificats per a períodes de 180 dies o més, la conclusió dels quals s'anava a produir abans del 28 de febrer de 2022
- Afecta 571.667 pacients amb aquesta classe de tractaments crònics



La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública prolonga durant un període de dos mesos la vigència dels tractaments crònics, la caducitat dels quals s'anava a produir en els mesos de gener i febrer.

D'aquesta manera, tots els pacients amb tractaments crònics planificats per a períodes de 180 dies o més, que acabarien abans del 28 de febrer de 2022, comptaran amb dos mesos addicionals de vigència i, per tant, podran retirar els seus medicaments en les oficines de farmàcia sense la necessitat d'haver d'anar a renovar-los al seu centre assistencial.

Actualment, a la Comunitat Valenciana hi ha 571.667 pacients amb aquesta mena de tractaments crònics, la vigència dels quals hauria acabat durant gener i febrer. Amb aquesta mesura, comptaran amb dos mesos més de vigència, que es comptaran des de la data en la qual caducarien.

Així, per exemple, els tractaments que durant el mes de gener s'havien de renovar, no caldrà fer-ho fins a març, i els de febrer, fins al mes d'abril. En total, hi ha 1.086.874 tractaments crònics planificats per a períodes de 180 dies o més, la vigència dels quals acabava en els pròxims dos mesos. Cal tindre en compte que un mateix pacient pot tindre prescrits diversos tractaments crònics.

Aquesta mesura la va posar en marxa la Conselleria de Sanitat durant l'inici de la pandèmia per coronavirus. Es tracta d'una iniciativa que té com a objectiu protegir la salut del pacient, ja que evita el seu desplaçament a un centre sanitari, sobretot en moments en què la incidència està augmentant per l'increment del nombre de contagis, com és el cas actual en plena sisena ona pandèmica. A més, afavoreix la continuïtat dels tractaments crònics establits i evita que la salut dels pacients estiga compromesa per l'acabament de les receptes de medicaments ja instaurats.

D'altra banda, la mesura té com a finalitat facilitar la tasca de revisió i realització de tràmits administratius per part del personal facultatiu dels centres d'atenció primària. Tot això, sense menyscapte del control necessari i la responsabilitat dels i les metges per a iniciar, continuar o suspendre tractaments farmacològics i generar les respectives receptes.

Així mateix, la prolongació de la vigència no serà aplicable als tractaments temporals o limitats d'una duració inferior a 180 dies ni a tractaments aguts, fórmules magistrals, medicaments estupefaents o tractaments d'administració única trimestral o semestral. Tampoc afecta els tractaments que requereixen un visat d'inspecció per a la dispensació finançada, ni els medicaments que tenen la duració màxima permesa establida en la seua fitxa tècnica.

Finalment, per a fer efectiva aquesta mesura, la Conselleria de Sanitat ha publicat una resolució que tindrà efectes des del dia en què es publique i serà eficaç durant un període de tres mesos.