Sanitat Universal i Salut Pública
COVID-19

Sanitat notifica des d'aquest divendres per SMS els resultats de les proves de coronavirus per a acurtar els terminis de resposta

07/01/2022
- La mesura afecta les proves (PCR i antígens) practicades en Atenció Primària i punts centralitzats de presa de mostres i suposarà agilitzar la comunicació dels resultats
- El missatge de text inclou un enllaç a l'actualització del protocol de casos perquè els positius i els seus contactes estrets sàpien les mesures que cal adoptar
- La mesura afecta les proves (PCR i antígens) practicades en Atenció Primària i punts centralitzats de presa de mostres i suposarà agilitzar la comunicació dels resultats
- El missatge de text inclou un enllaç a l'actualització del protocol de casos perquè els positius i els seus contactes estrets sàpien les mesures que cal adoptar



La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública notificarà des d'aquest divendres per SMS els resultats de les proves diagnòstiques de coronavirus (tant PCR com tests d'antígens) practicades en Atenció Primària i punts centralitzats de presa de mostres per a acurtar els terminis de resposta.

Juntament amb la informació de si la prova és positiva o negativa, s'adjuntarà un enllaç a una adreça electrònica de la pàgina web de la Conselleria de Sanitat (www.san.gva.es/estrategiaactual) amb instruccions del protocol actualitzat de l'Estratègia del Sistema Nacional de Salut sobre les mesures que han d'adoptar tant les persones contagiades com els seus contactes estrets.

Així mateix, fent clic en l'enllaç indicat en l'SMS s'accedirà a informació detallada sobre com realitzar correctament l'aïllament domiciliari.

Davant d'un resultat positiu, el pacient ha d'aïllar-se immediatament i romandre així almenys set dies des de l'inici de la simptomatologia. A més, serà contactat pel seu metge d'atenció primària.

Fins als deu dies posteriors a l'inici dels símptomes o a la data de diagnòstic, la persona amb COVID ha de limitar les seues relacions socials al màxim i usar sempre mascareta.

Durant l'aïllament, la persona contagiada comptarà amb un seguiment actiu per part del centre de salut si es considera necessari, si té 70 o més anys, si és una persona immunosuprimida, està embarassada o no s'ha immunitzat (perquè té la vacuna contraindicada o per qualsevol altra causa).

En tot cas, si la persona malalta adverteix un empitjorament en el seu estat, ha de contactar per telèfon amb el seu centre de salut, telefonar al 900 300 555 o, en casos greus, avisar el 112.

Al final del període d'aïllament, es considerarà d'alta clínica i laboral llevat que el professional sanitari que l'atén li indique el contrari.

Quan han de fer quarantena els contactes estrets?

Les instruccions contingudes en el missatge de text estableixen també que, tal com indica la nova estratègia nacional, la persona contagiada ha d'informar els seus contactes estrets que té COVID.

Si el contacte estret no està vacunat amb pauta completa o està immunodeprimit, ha de guardar quarantena. En canvi, els contactes estrets que sí que estan vacunats amb la pauta completa queden exempts de quarantena, però sí que han de limitar les interaccions socials (especialment amb població vulnerable) i usar sempre mascareta.

Als contactes estrets, tal com estableix l'última actualització de l'estratègia nacional, se'ls farà una PCR o un test d'antígens si pertanyen a col·lectius especialment sensibles (persones amb immunosupressió, majors de 70 anys o dones embarassades), són professionals o familiars que cuiden d'aquesta població vulnerable o si és personal sanitari o sociosanitari.

En tot cas, la persona considerada contacte estret ha d'estar atenta a la seua evolució i, si presenta símptomes, telefonar al 900 300 555.