Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovación

La Generalitat finança un projecte per a reduir un 80 % el consum d'aigua i un 40 % els productes químics de la indústria tèxtil

15/01/2022
- L'Institut Tecnològic del Tèxtil (Aitex) ha desenvolupat un estudi amb solucions tecnològiques per a millorar l'eficiència, la qualitat i la competitivitat del sector i buscar la internacionalització d'aquest
- L'Institut Tecnològic del Tèxtil (Aitex) ha desenvolupat un estudi amb solucions tecnològiques per a millorar l'eficiència, la qualitat i la competitivitat del sector i buscar la internacionalització d'aquest


La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital finança la investigació d'un projecte de l'Institut Tecnològic del Tèxtil (Aitex) per al desenvolupament i la implementació de noves tecnologies disruptives per a millorar l'eficiència dels processos i recursos en la cadena de valor tèxtil regional i nacional.

El projecte Effi-Tex aposta pel desenvolupament de noves solucions tecnològiques aplicables al sector tèxtil, capaces d'establir nous plantejaments per a promoure i millorar l'eficiència dels processos productius de la indústria tèxtil i reduir la petjada mediambiental associada a la producció.

En concret, el projecte desenvolupat reduirà un 80 % el consum d'aigua i un 40 % el consum de productes químics de la indústria tèxtil, la qual cosa comporta una reducció de la contaminació dels abocaments i, al mateix temps, una important reducció del consum d'energia.

La primera fase del projecte desenvolupat per Aitex ha sigut la realització d'un estudi de noves solucions tecnològiques aplicables al sector tèxtil per a poder-les aplicar en el futur.

L'objectiu d'aquesta activitat ha sigut estudiar i seleccionar les tecnologies més prometedores i que més poden millorar l'eficiència, la qualitat i la competitivitat del sector tèxtil regional i nacional per tal d'internacionalitzar-lo.

El resultat de l'estudi proposa solucions tecnològiques més eficients en el desenvolupament de proves pilot en diferents àmbits de la indústria tèxtil.

El primer objectiu se centra en la reducció de consum d'aigua, productes químics i consum elèctric necessaris per als processos de tintura i acabat tèxtil. Amb aquest objectiu, s'aplica una tecnologia de micronebulització capaç d'aplicar els colorants i auxiliars de tintures directament sobre el material tèxtil sense a penes consum d'aigua.

Aquesta iniciativa s'emmarca dins de l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Generalitat Valenciana d'impuls a projectes d'innovació desenvolupats pels instituts tecnològics en col·laboració amb empreses, amb la finalitat de transferir a la indústria valenciana resultats d'R+D i tecnologies capaces de ser adaptades als diferents procediments industrials.

La directora general d'Innovació, Sonia Tirado, ha volgut destacar la importància d'aquest projecte de transferència empresarial i ha afirmat que "les xicotetes empreses del tèxtil que no tenen mitjans, recursos, ni capacitat per a desenvolupar R+D pròpia poden beneficiar-se d'aquestes noves solucions tecnològiques i incorporar-les als seus processos, contribuint, a més, a reduir l'impacte mediambiental en la seua producció".

Sonia Tirado ha recordat que aquest projecte s'alinea amb l'objectiu de la Generalitat Valenciana d'incentivar el desenvolupament de solucions innovadores a reptes de gran importància i rellevància econòmica, social i mediambiental per a la Comunitat Valenciana.

La directora general d'Innovació ha explicat que "la cura del medi ambient i del nostre territori són objectius prioritaris per a la Generalitat i estem convençudes que la innovació és la via per a aconseguir-los. Innovació que, per descomptat, ha d'arribar a les nostres empreses per a aconseguir que siguen més sostenibles i eficients i, per tant, més competitives. Aquest projecte suposa un gran avanç no només en la lluita contra el canvi climàtic sinó també en la modernització dels nostres sectors productius".

L'any 2022, en una segona fase de desenvolupament del projecte, es procedirà a l'R+D de l'aplicació de les solucions tecnològiques triades en un entorn de producció industrial, és a dir, s'inicia la fase de transferència i implementació en les indústries tèxtils de la Comunitat Valenciana dels nous procediments i tècniques resultants de la investigació.