Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovació

La 2a edició dels Premis Sapiència busca despertar vocacions científiques entre estudiants de 4t de l'ESO i Batxiller

19/01/2022
- El termini per a la primera fase de preinscripció en la convocatòria conclou el 6 de maig
- Es concedeixen un total de 32 premis dotats amb un import global de 70.000 euros
- El termini per a la primera fase de preinscripció en la convocatòria conclou el 6 de maig
- Es concedeixen un total de 32 premis dotats amb un import global de 70.000 euros



La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i la Xarxa d'Universitats Valencianes per al Foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID) han convocat la segona edició dels Premis Sapiència, una iniciativa que té com a objectiu despertar vocacions científiques entre els joves estudiants de la Comunitat Valenciana, a més de reconéixer la implicació i la motivació del professorat que tutoritza els estudiants durant l'elaboració del projecte.

Com a novetat d'aquesta nova edició, s'amplia el nombre d'estudiants que poden optar als premis. A més dels alumnes matriculats en 1r i 2n de Batxillerat, també poden presentar els seus projectes els alumnes de 4t d'Educació Secundària Obligatòria.

Per la seua banda, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, a través dels centres Cefire, oferirà jornades de formació per als professors i professores que tutoritzen els projectes dels joves investigadors i investigadores.

Amb aquestes dues noves iniciatives es pretén, d'una banda, implicar un nombre més gran d'estudiants i així contribuir a fomentar el pensament crític en etapes més primerenques del desenvolupament de l'estudiantat, alhora que reforçar el suport als professors i professores que treballen amb els estudiants.

La presentació de candidatures als Premis Sapiència es farà, de manera telemàtica, en dues fases.

En una primera fase, el tutor o tutora responsable de l'equip haurà de formalitzar la preinscripció abans del 6 de maig de 2022 a les 23.59 hores a través del web dels Premis Sapiència. La sol·licitud de preinscripció inclourà el formulari i l'autorització signada de cessió de drets d'imatge de cada participant.

En una segona fase, el tutor o tutora responsable formalitzarà la inscripció de la candidatura, incloent-hi una memòria descriptiva del projecte, d'acord amb les indicacions establides en la guia per a l'elaboració de la memòria del projecte disponible en el web, així com un vídeo de presentació del projecte de duració màxima de 4 minuts. El termini per a presentar la inscripció de la candidatura s'iniciarà el 4 de juny i conclourà el 4 de juliol a les 23.59 hores.

Els treballs d'investigació podran estar elaborats per un equip d'un màxim de 3 autors del mateix centre i estaran tutoritzats per un professor o professora del centre on estiguen cursant els seus estudis. Cada projecte podrà tindre un màxim de 2 tutors.

No hi ha límit de presentació de candidatures per tutor, ni per centre, i els treballs presentats han de ser originals i cal que s'hagen desenvolupat totalment o parcialment pels seus autors durant el curs escolar 21/22.

Els projectes d'investigació hauran d'estar emmarcats en les àrees temàtiques d'Arts i Humanitats; Ciències Socials i Jurídiques; Física, Química i Matemàtiques; Ciències de la Terra i de la Vida, i Tecnologia i Enginyeria.

Les bases de la convocatòria, així com els formularis per a la preinscripció de candidatures, es poden consultar en el web: consulteu ací.

32 premis dotats amb un total de 70.000 euros

En aquesta segona edició de Sapiència es concedeixen un total de 32 premis, dotats amb un import total de 70.000 euros.

Concretament, es lliuraran cinc primers premis, un per cada àrea del coneixement, amb una dotació de 4.000 euros per als autors i 1.000 euros per als tutors del projecte; cinc segons premis dotats de 3.000 euros per als autors i 500 euros per als tutors, i deu tercers premis, dos per cada àrea de coneixement, de 1.500 euros per als autors i 500 euros per als tutors.

A més, es lliurarà un únic premi especial addicional a un que estiga entre els cinc projectes millor puntuats en les diverses àrees temàtiques, amb una dotació de 1.500 euros per als autors, 10 accèssits per als autors de 500 euros cada un i un premi al millor vídeo de presentació, dotat amb 1.000 euros per als autors.

Els projectes d'investigació que siguen guardonats podran haver sigut premiats amb antelació o ser-ho en el futur, en el marc de qualsevol altra convocatòria de premis diferents de Sapiència.

Congrés Sapiència

El lliurament dels premis als projectes millor valorats en cada àrea temàtica es realitzarà en el Congrés Sapiència, que tindrà lloc a Alacant l'octubre de 2022 i serà retransmés en línia.

Els equips amb els projectes millor valorats exposaran els seus treballs públicament i els projectes es presentaran per àrees temàtiques. Una vegada acabada l'exposició, el jurat institucional emetrà la decisió i s'atorgaran els premis corresponents als equips guanyadors. El premi al millor vídeo de presentació també es decidirà i es lliurarà en el congrés.

Jurat

El jurat serà l'encarregat de fer la selecció dels projectes premiats atesos els criteris d'avaluació següents: autonomia i treball en equip, caràcter innovador del projecte, rigor acadèmic, presentació i redacció del projecte i resultats generats i conclusions d'aquest. El jurat estarà format per professors de les universitats associades a RUVID i experts de cada una de les àrees temàtiques.

Addicionalment, el jurat institucional estarà presidit pel president de RUVID i en formaran part dos vocals en representació de RUVID i dos vocals més, un en representació de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i un altre en representació de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport.

Quant a la valoració del vídeo, es tindrà en compte la creativitat i l'originalitat, el seu contingut i la capacitat de comunicació per a transmetre la informació sobre el projecte.