Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Plans complementaris

La Comunitat Valenciana participarà en quatre projectes d'R+D+i finançats amb fons europeus en els quals s'invertiran 185 milions d'euros

06/02/2022
- La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital destaca la fortalesa i el talent dels grups investigadors valencians i la seua capacitat per a liderar i assumir els reptes de la transformació econòmica
- El director general de Coordinació de l'Acció de Govern i responsable de l'Oficina Valenciana per a la Recuperació destaca el treball que fa la Generalitat des de fa mesos per a disposar de projectes que puguen accedir als fons Next Generation EU
- La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital destaca la fortalesa i el talent dels grups investigadors valencians i la seua capacitat per a liderar i assumir els reptes de la transformació econòmica
- El director general de Coordinació de l'Acció de Govern i responsable de l'Oficina Valenciana per a la Recuperació destaca el treball que fa la Generalitat des de fa mesos per a disposar de projectes que puguen accedir als fons Next Generation EU



La Comunitat Valenciana participarà en quatre grans projectes d'investigació que ha llançat el Ministeri de Ciència i Innovació i que suposaran una inversió global de 185 milions d'euros.

Sota la coordinació de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i de la Direcció General de Coordinació d'Acció de Govern, diversos centres universitaris i d'investigació valencians han aconseguit formar part dels diferents consorcis que s'han organitzat per a desenvolupar les àrees d'investigació de ciències marines, agroalimentació, astrofísica i física d'altes energies i materials avançats.

Es tracta de plans complementaris que ha dissenyat el Ministeri de Ciència i que tenen com a objectiu establir sinergies entre les comunitats autònomes, amb la finalitat d'alinear l'execució de fons europeus a través de la cooperació en línies d'investigació prioritàries per al país, i unir esforços de l'administració central, les comunitats autònomes i els fons europeus.

La Comunitat Valenciana destaca per pertànyer, juntament amb Aragó, el País Basc i Catalunya, al grup selecte que ha aconseguit finançament per a quatre dels huit programes d'investigació proposats, concretament en les àrees de ciències marines, agroalimentació, astrofísica i física d'altes energies i materials avançats.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha volgut destacar la importància d'aquests plans i "la fortalesa i el talent dels grups investigadors valencians i la seua capacitat per a liderar i assumir els reptes de la transformació econòmica de la Comunitat".

Per part seua, el director general de Coordinació de l'Acció de Govern, Juan Ángel Poyatos, ha destacat que el treball que es fa durant mesos, preparant projectes juntament amb empreses o centres d'investigació, està ja donant els seus fruits. "A més, en temes clau com ara els de recerca i desenvolupament, que seran els que canvien el nostre teixit productiu, que és l'objectiu".

Ciències marines

El programa definitiu de ciències marines té un pressupost total de 50 milions d'euros, dels quals 10 milions corresponen a la Comunitat. Sis milions seran finançats directament pel Ministeri de Ciència i Innovació a través dels fons MRR, mentre que els quatre milions restants corresponen a cofinançament autonòmic.

Juntament amb la Comunitat Valenciana, participen en aquest programa altres quatre comunitats autònomes: Andalusia, Cantàbria, Galícia i la Regió de Múrcia.

El projecte que desenvoluparà la Comunitat Valenciana està coordinat per Jaume Pérez Sánchez, professor d'investigació de l'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC) i per Carlos Valle Pérez, professor de Ciències del Mar de la Universitat d'Alacant, i la principal línia de treball se centra a assolir una aqüicultura sostenible, intel·ligent i de precisió, a fi de transferir l'impacte productiu a les economies de les comunitats costaneres.

Agroalimentació

Aquest programa reuneix cinc comunitats autònomes: Aragó, la Regió de Múrcia, Navarra, La Rioja i la Comunitat Valenciana, i té un pressupost inicial de 45,58 milions d'euros, dels quals el Ministeri finançarà 29,63 milions.

El pressupost de la Comunitat Valenciana ascendeix a 9 milions d'euros, dels quals 5,85 milions provenen dels fons MRR, i 3,15 en seran cofinançats per part de la Generalitat.

El projecte que presenta la Comunitat Valenciana estarà coordinat per Raúl Moral Herrero, catedràtic d'Edafologia i Química Agrícola, i Francisco José Barba Orellana, professor titular de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l'Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal de la Universitat de València, i versarà sobre l'augment de l'eficiència tècnica, econòmica i mediambiental del sector agroalimentari cap a aliments funcionals 5S (saludables, segurs, satisfactoris, sostenibles i socials).

Astrofísica i física d'altes energies

El programa d'astrofísica i física d'altes energia reuneix sis comunitats autònomes i, juntament amb la Comunitat Valenciana, hi treballaran Andalusia, Aragó, Balears, Cantàbria i Catalunya, i té un pressupost de 38,10 milions, dels quals 22,2 seran finançats pel Ministeri de Ciència i Innovació.

El pressupost de la Comunitat Valenciana ascendeix a 8,08 milions d'euros, dels quals 5,25 milions d'euros seran subvencionats pels fons MRR i 2,83 milions per la Generalitat.

La Comunitat Valenciana treballarà en el projecte 'Instrumentació avançada per a instal·lacions d'avantguarda en astrofísica i física d'altes energies', que coordina Carlos Lacasta, investigador en l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) de la Universitat de València/CSIC.

Materials avançats

Finalment, la Comunitat Valenciana liderarà i coordinarà el programa de matèries avançades, en el qual també participen les comunitats d'Aragó, Castella i Lleó, Catalunya, Madrid i el País Basc.

El pressupost del programa ascendeix a 51,85 milions d'euros, dels quals es destinaran 10 a la Comunitat Valenciana, dels quals 6,08 es finançaran amb càrrec als MRR i 3,92 milions seran cofinançats amb fons de la Generalitat Valenciana.

El projecte de materials avançats serà coordinat pel catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de València i director de l'Institut de Ciència Molecular-CSIC/UV, Eugenio Coronado Miralles, i se centrarà en 'Materials amb funcionalitats avançades per a la nova transformació tecnològica'.

Vídeos relacionats

- El president de la Generalitat ha presentat l'homenatge gràfic al cineasta Luis García Berlanga, en el qual han participat Pepe Gimeno, Marisa Gallén, Nacho Lavernia, Javier Mariscal i Dani Nebot

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual

- Declaracions del director general de Coordinació de l'Acció de Govern, Juan Ángel Poyatos