Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell se suma al Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència i valora el treball de les investigadores i les tecnòlogues valencianes

11/02/2022
- El Ple aprova una declaració institucional per la defensa de la visibilitat i la participació equitativa de les dones i les xiquetes en la carrera científica
- La Generalitat llança un vídeo en el qual xiquetes i investigadores de prestigi comparteixen els seus somnis i expectatives de futur
- El Ple aprova una declaració institucional per la defensa de la visibilitat i la participació equitativa de les dones i les xiquetes en la carrera científica
- La Generalitat llança un vídeo en el qual xiquetes i investigadores de prestigi comparteixen els seus somnis i expectatives de futur



El Ple del Consell se suma a la celebració del Dia Mundial de la Dona i la Xiqueta en la Ciència a través d'una declaració institucional per la defensa de la visibilitat i la participació equitativa de les dones i les xiquetes en la carrera científica.

Amb aquesta acció, la Generalitat vol donar visibilitat a les investigadores i les tecnòlogues valencianes, advocar per la necessitat de valorar el treball de les dones científiques i evidenciar la seua importància com a referents per a les noves generacions de joves investigadores.

El Consell mostra el seu ferm compromís amb la promoció i la protecció dels drets de les dones i les xiquetes i per això considera fonamental promoure accions com la commemoració d'aquest Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, amb el qual es reivindica la igualtat de gènere i l'apoderament femení en la ciència.

A més, la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha volgut aprofitar l'ocasió perquè xiquetes i investigadores valencianes compartisquen els seus somnis i expectatives de futur llançant un vídeo promocional amb el qual se'ls dona visibilitat i veu. El vídeo es pot veure en l'enllaç següent: https://innova.gva.es/va/actualitat-igualtat.

En el vídeo participen tres investigadores del programa GenT de la Generalitat Valenciana: María Moreno Llácer, doctora en Física de la Universitat de València; Sara Izquierdo Zandalinas, doctora en Biotecnologia de la Universitat Jaume I de Castelló, i Reyes Calvo Urbina, doctora en Física de la Universitat d'Alacant.

Les investigadores expliquen els motius que les van portar a decidir-se per emprendre una carrera científica, mentre que les xiquetes Beatriz Alarcón Cárceles (4t Primària), Cayetana Martínez Vera (2n Primària), Raquel Valverde Esquiva (6é Primària), Candela Vera Sáez (3r Primària), Enma Valverde Esquiva (5é Primària) i Marta Ballester Pardo (1r Primària) somien i imaginen el seu futur com a investigadores o tecnòlogues.

Situació de les dones en la ciència

Els esforços per reduir la bretxa de gènere en l'accés i el desenvolupament de carreres científiques entre les dones ha suposat que en l'actualitat un 41% del personal investigador al nostre país siguen dones, per damunt de la mitjana europea, que se situa en el 34%.

A més, també s'ha percebut un augment en el nombre de dones que són capaces de desenvolupar i mantindre la seua carrera investigadora durant tota la seua vida laboral.

No obstant això, i a pesar d'aquests esforços, la bretxa de gènere encara és visible entre els estudiants de les àrees STEM, i menys del 13% de les investigadores espanyoles treballa en aquestes àrees en l'ensenyament superior i l'Administració pública.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra