Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Patronat del Centre d'Investigació sobre Envelliment nomena María Blasco presidenta del seu Comité Científic

12/02/2022
- El centre continua fent passos a bon ritme per a posicionar la Comunitat Valenciana com a referent mundial en la investigació d'avantguarda en biologia molecular i cel·lular de la genètica d'envelliment
- El centre continua fent passos a bon ritme per a posicionar la Comunitat Valenciana com a referent mundial en la investigació d'avantguarda en biologia molecular i cel·lular de la genètica d'envelliment


La Consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha assistit a la reunió del Patronat de la Fundació del Centre Internacional per a la Investigació de l'Envelliment de la Comunitat Valenciana (ICAR), en la qual s'ha donat a conéixer el nom dels integrants del Comité Científic de l'àmbit biomèdic, que estarà liderat per la científica alacantina María Blasco.

Junt amb María Blasco, formaran part del Comité Científic les investigadores Ángela Nieto, Linda Partridge, Pura Muñoz i Ana María Cuervo, i els investigadors Thomas Rando, Thomas Kirkwood, Izpisúa-Belmonte i Manuel Serrano.

El Centre de l'Envelliment continua fent passos a bon ritme per a posicionar la Comunitat Valenciana com a referent mundial en la investigació d'avantguarda en biologia molecular i cel·lular de la genètica d'envelliment, i de biologia computacional i de sistemes d'intel·ligència artificial.

Membres del Comité Científic

María Blasco és directora del Comité Científic d'ICAR. Es va doctorar en Bioquímica i Biologia Molecular al Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, sota la supervisió de Margarita Salas, i va treballar al Laboratori Cold Spring Harbor de Nova York junt amb la Premi Nobel Carol W. Greider.

Després que tornara a Espanya va constituir el seu propi grup d'investigació al Centre Nacional de Biotecnologia (CSIC) i posteriorment va encapçalar el grup d'estudi sobre telòmers i telomerasa al Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), del qual és directora ara.

Ha publicat més de 200 articles en revistes científiques de prestigi internacional i actualment és referent mundial en l'estudi dels telòmers (els extrems dels cromosomes) i l'enzim que els controla, la telomerasa.

Ha rebut el Premi Jaume I d'Investigació Bàsica i el Premi Nacional d'Investigació Santiago Ramón y Cajal, a més de ser ambaixadora honoraria de la Marca Espanya i sòcia de l'Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT). També forma part de l'Alt Consell Consultiu.

Ángela Nieto és doctora en Bioquímica i Biologia Molecular, i desenvolupa la seua tasca a l'Institut de Neurociències d'Alacant. La seua principal contribució ha sigut l'impacte que la reactivació de programes embrionaris té en patologies de l'adult, incloent-hi la progressió tumoral, la fibrosi i el creixement i la mineralització dels ossos.

Membre de l'Alt Consell Consultiu de la Generalitat Valenciana; el Comité Científic de l'Institut Curie, de París, i el Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), entre altres. Premi Nacional d'Investigació.

Linda Partridge és una científica britànica que estudia la biologia i la genètica de l'envelliment i les malalties relacionades. Professor Weldon de Biometria a l'Institut d'Envelliment Saludable, University College London, i directora fundadora de l'Institut Max Planck per a la Biologia de l'Envelliment a Colònia, Alemanya.

Pura Muñoz és doctora en Farmacologia, destacada en l'estudi de l'envelliment cel·lular. Actualment, desenvolupa el seu treball al Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars Carlos III (CNIC). És membre de l'Alt Consell Consultiu de la Generalitat Valenciana i Premi Nacional d'Investigació.

Experta en envelliment cel·lular a partir dels processos de regeneració i creixement dels teixits musculars, les seues investigacions se centren en la possibilitat de regenerar teixits musculars humans.

Thomas Rando és biòleg i neuròleg de cèl·lules mare i professor de la Universitat de Stanford, on és director fundador del Centre Glenn per a la Biologia de l'Envelliment. També és cofundador i subdirector del Stanford Center on Longevity i director fundador de la Clínica de l'Associació de Distròfia Muscular de Stanford.

Thomas Kirkwood és el biòleg anglés que va fer la seua contribució a la biologia de l'envelliment en proposar la teoria de l'envelliment del soma 'disposable' (d'un sol ús). Actualment és investigador i degà associat per a l'envelliment a la Universitat de Newcastle.

Izpisúa-Belmonte és un bioquímic i farmacèutic espanyol, especialitzat en el camp de la biologia del desenvolupament. Exerceix la càtedra Roger Guillemin al Laboratori d'Expressió Gènica de l'Institut Salk d'Estudis Biològics a La Jolla, Califòrnia.

Investiga els mecanismes cel·lulars i moleculars responsables del desenvolupament embrionari des del moment de la fertilització, i a partir d'un embrió unicel·lular, fins a la formació d'un organisme adult compost per milions de cèl·lules.

Manuel Serrano és un bioquímic i biòleg espanyol. Treballa a l'Institut d'Investigació Biomèdica de Barcelona, on dirigeix el grup de Cellular Plasticity and Desease.

Reconegut internacionalment en el camp de la supressió de tumors, la senescència i l'envelliment. L'equip de Serrano va ser pioner en la generació de ratolins modificats genèticament resistents al dany i al càncer. Els interessos d'investigació del seu grup s'han estés a la reprogramació cel·lular en relació amb l'envelliment.

Ana María Cuervo és biòloga cel·lular. Ocupa la càtedra Robert and Renee Belfer per a l'estudi de malalties neurodegeneratives a la Universitat Yeshiva de Nova York i és professora titular de Biologia Molecular del Desenvolupament i de Medicina i codirectora del Centre d'Estudis sobre l'Envelliment. És considerada una experta en el camp de l'autofàgia, el procés pel qual les cèl·lules reciclen els seus residus, i en la biologia molecular de l'envelliment.