Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

La Comunitat Valenciana, Castella i Lleó i Andalusia inicien la col·laboració per al foment de competències digitals entre la ciutadania

23/02/2022
La Comunitat Valenciana, Castella i Lleó i Andalusia inicien la col·laboració per al foment de competències digitals entre la ciutadania
- Durant la reunió de l'inici del conveni de competències digitals s'ha constituït el Comité de Seguiment
- L'objectiu és reduir la bretxa digital compartint recursos i coneixement entre comunitats autònomes
- Durant la reunió de l'inici del conveni de competències digitals s'ha constituït el Comité de Seguiment
- L'objectiu és reduir la bretxa digital compartint recursos i coneixement entre comunitats autònomes



La Generalitat ha participat aquest dimecres en la reunió de l'inici del conveni de competències digitals subscrit amb els governs autonòmics de Castella i Lleó i la Junta d'Andalusia, per a fomentar la col·laboració interadministrativa i garantir que tota la ciutadania adquireix unes competències digitals bàsiques, "amb l'objectiu de no deixar ningú arrere i frenar la bretxa digital en un món cada vegada més digitalitzat i amb un model econòmic que està evolucionant cap a la digitalització de la major part dels processos productius".

El mes de juliol passat la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic va subscriure un conveni per a col·laborar en el foment de les competències digitals, juntament amb la Conselleria de Foment i Medi Ambient de la Junta de Castella i Lleó i la Conselleria de Presidència de la Junta d'Andalusia.

L'objectiu d'aquest conveni és ajudar a combatre la bretxa digital mitjançant el foment de competències digitals entre la ciutadania i el personal empleat públic per a l'ús de les noves tecnologies, articular la col·laboració entre les CCAA adherides i facilitar la generació de sinergies.

Durant la jornada de hui, a més, s'ha constituït la Comissió de Seguiment, encarregada de supervisar l'evolució de l'execució de les actuacions, i ha tingut lloc la primera reunió de treball de la mesa tècnica.

En representació de la Generalitat, a la reunió han assistit la directora general per a la Lluita contra la Bretxa Digital de la Conselleria d'Innovació i el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, José Manuel García Duarte, ja que les competències en aquest sentit les ostenta Innovació amb el suport, en la seua execució, de la DGTIC.

La cita ha servit també per a donar la benvinguda a tres noves comunitats autònomes que han subscrit l'adhesió al conveni: la Xunta de Galícia, el Govern de Navarra i la Junta d'Extremadura.

Col·laboració interadministrativa

Segons el director de TIC, "la col·laboració interadministrativa entre les comunitats autònomes ens permetrà gaudir de recursos digitals compartits que tenen, en molts casos, un cost elevat, però que són imprescindibles per a avançar en la digitalització i el desenvolupament de capacitats digitals bàsiques en la nostra societat".

La directora general per la Lluita contra la Bretxa Digital, María Muñoz, ha explicat, per la seua banda, que "amb aquesta iniciativa crearem sinergies per a fomentar les competències digitals, gràcies a l'intercanvi dels diversos recursos que cada una de les autonomies participants tenim a la nostra disposició". De fet, "des de la Generalitat ens hem compromés a compartir la nostra experiència i els recursos en matèria de formació i generació de continguts, gràcies al treball que s'està realitzant en els últims anys per part de la DGTIC, i esperem aprendre del que s'està fent a les comunitats veïnes".

El conveni permetrà que cada una de les parts es puga centrar en els espais de treball que siguen del seu interés, ja siga l'autodiagnòstic, la formació, la certificació i/o la divulgació científica i pedagògica. A més, hi ha una sèrie de compromisos comuns que es treballaran de manera coordinada entre les institucions participants.

D'aquesta manera, cada una de les administracions es compromet a cedir els drets d'ús no exclusius dels seus cursos de formació en línia en matèria de noves tecnologies i competències digitals, per a usar-los de manera gratuïta i lliure, a més dels d'altres recursos especialitzats, com, per exemple, la plataforma de certificació de competències digitals i la base de dades de preguntes per als exàmens de certificació per a la ciutadania.

El director general de TIC i la directora general per a la Lluita contra la Bretxa Digital han coincidit a recordar que la Generalitat està apostant per una transformació digital per a la societat, com ho demostra l'aprovació recent dels plans estratègics de transformació digital tant de l'Administració -GEN Digital 2025- com de la Comunitat Valenciana -COM Digital 2025.

Tots dos han apuntat que en les dues estratègies, coordinades per la Conselleria d'Hisenda i d'Innovació respectivament, es recull el mateix esperit que ens ha guiat en la creació i el desenvolupament de la plataforma eFormació, la posada en marxa del Centre d'Entrenament Digital per a la formació en competències digitals del personal empleat públic o la constitució de l'Observatori de Bretxa Digital de la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges