Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Comité d'Innovació

Ximo Puig anuncia un pla a través de l'Agència Valenciana de la Innovació per a reduir les emissions de CO2 en les empreses

23/02/2022
Ximo Puig anuncia un pla a través de l'Agència Valenciana de la Innovació per a reduir les emissions de CO2 en les empreses
- El president de la Generalitat obri la primera reunió d'aquest equip multidisciplinari d'especialistes, que coordina el científic Avelino Corma
- Les solucions proposades per aquest òrgan assessor de l'Agència ajudaran el teixit productiu a avançar en la transició energètica que exigeix Brussel·les
- El president de la Generalitat obri la primera reunió d'aquest equip multidisciplinari d'especialistes, que coordina el científic Avelino Corma
- Les solucions proposades per aquest òrgan assessor de l'Agència ajudaran el teixit productiu a avançar en la transició energètica que exigeix Brussel·les

Alicante.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha compromés a donar suport a través de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) als desenvolupaments tecnològics i les innovacions que emanen del comité d'especialistes que ha constituït aquesta entitat a fi d'identificar i impulsar solucions que contribuïsquen a la reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle a la Comunitat Valenciana, especialment les generades per la indústria.

"El repte de la descarbonització afecta el nucli central del nostre teixit productiu i, per tant, tota la nostra societat", ha destacat Puig, el qual ha insistit en el fet que harmonitzar l'activitat econòmica amb la salut del planeta constitueix una obligació: "No es tracta de produir menys, moure'ns menys o consumir menys. Es tracta de fer-ho millor i de manera més sostenible, i per a fer-ho necessitem més innovació".

Puig s'ha dirigit així en un missatge remés als representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l'empresariat que integren aquest grup multidisciplinari, coordinat pel professor Avelino Corma, premi Princesa d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica en 2014, que ha celebrat a Alacant la seua primera sessió de treball.

A tots ells ha brindat el suport de la Generalitat i la seua determinació d'avançar cap a una transició energètica justa, que preveja mesures d'acompanyament per a les empreses i pose al servei del bé comú tota la capacitat d'innovació i transferència tecnològica de la Comunitat.

"La Generalitat es compromet a assumir les conclusions d'aquest comité en la nostra estratègia per a la transformació del model productiu i ara esperem que les vostres reflexions es traduïsquen en solucions concretes a què donarem suport, a més, amb les ajudes de l'AVI", ha anunciat.

Aquest comité estratègic d'innovació especialitzat (CEIE) en descarbonització naix amb l'objecte d'identificar aquells reptes i oportunitats d'innovació associats a la reducció, l'eliminació i la neutralització d'emissions de CO2 que es puguen abordar des de la Comunitat mitjançant nous desenvolupaments tecnològics i innovacions.

Suport a les empreses

La iniciativa impulsada per l'Agència no només pretén elevar les ràtios de qualitat ambiental i sostenibilitat del nostre entorn, sinó que busca oferir solucions innovadores perquè els sectors productius es puguen adaptar i anticipar al marc regulador que està ultimant Brussel·les perquè Europa esdevinga el primer continent climàticament neutre en 2050.

La Llei climàtica europea aprovada el juny de l'any passat estableix, de fet, com un dels seus principals objectius la reducció d'almenys un 55 % de les emissions netes de gasos d'efecte d'hivernacle en 2030, per a la qual cosa ja s'estan preparant diversos paquets legislatius que elevaran les restriccions per a la indústria i el transport.

En la mateixa direcció avança la Comunitat Valenciana, que s'ha marcat com a meta la reducció d'un 40 % de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle abans d'acabar la dècada (respecte als nivells registrats en 1990), així com la consecució de la neutralitat climàtica en 2050, segons l'Avantprojecte de llei de canvi climàtic i transició ecològica.

El CEIE de Descarbonització afronta aquest desafiament des d'una perspectiva multidisciplinària gràcies a la integració de la ciència, la tecnologia i l'empresa en la seua composició. Com a representants de la comunitat científica, a més del coordinador, Avelino Corma, hi participen Eliseo Monfort (Universitat Jaume I de Castelló); Emilia Morallón (Universitat d'Alacant); María del Carmen Román (Universitat d'Alacant), i José Manuel Serra (ITQ UPV-CSIC). Així mateix, Manuel Aragonés (AIJU); José Antonio Costa (AIMPLAS); Marta García (ITE), i Gustavo Mallol (ITC) proporcionen el coneixement i l'experiència acumulada en els instituts tecnològics.

El teixit productiu aporta, amb l'aval de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), pel seu caràcter innovador, un total de set representants, que treballaran en defensa de l'interés general durant el desenvolupament dels comités. Es tracta d'Alberto Echavarría (ASCER), Javier Cervera (Baleària), Alicia Rubio (BP), Óscar Nasarre (CEMEX), Cecilia Berganza (CEMEX), Jesús Carretero (Quimacova) i Carlos Miguel Casas (Vectalia).

L'Administració valenciana també participa a través del director general de Transició Ecològica, Pedro Fresco, a qui s'ha unit la directora general d'Indústria, Empar Martínez, en una primera sessió que s'ha centrat en la identificació i la priorització dels principals reptes.

Consum energètic

Durant el transcurs de la reunió s'ha constatat que la Comunitat Valenciana parteix d'una situació de dependència energètica, ja que a penes produeix un 30 % del que consumeix, i es nodreix majoritàriament de combustibles fòssils, com el petroli i el gas, que sumen el 65 % del mix energètic.

Per sectors, el transport representa més del 40 % del consum total d'energia; la indústria, que s'alimenta principalment de gas, suposa un terç del total, mentre que el 30 % restant es distribueix entre els serveis, el sector primari i el consum domèstic.

El Comité s'ha emplaçat a mantindre una segona reunió de treball en les pròximes setmanes, en què els membres aportaran i debatran propostes concretes d'innovació. L'objectiu és que l'AVI puga comptar amb les conclusions d'aquest grup d'especialistes en el primer semestre d'enguany.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El president de la Generalitat obri la primera reunió d'aquest equip multidisciplinari d'especialistes, que coordina el científic Avelino Corma

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig