Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell autoritza la signatura d'un protocol d'actuació per a desenvolupar una xarxa científica en l'àrea de l'agroalimentació

25/02/2022
- El programa contribuirà a transformar el sector agroalimentari en un escenari més verd, sostenible, saludable i digital
- El programa contribuirà a transformar el sector agroalimentari en un escenari més verd, sostenible, saludable i digital


El Ple del Consell ha autoritzat la subscripció d'un conveni marc entre la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i el Ministeri de Ciència i Innovació, juntament amb les administracions de La Rioja, Múrcia, Aragó i Navarra, pel qual s'estableix el protocol general d'actuació per a desenvolupar el programa d'I+D+i en el marc dels plans complementaris en l'àrea d'agroalimentació.

Els plans complementaris sorgeixen fruit de la coordinació entre l'Administració General de l'Estat i les comunitats autònomes per a impulsar accions d'I+D+i en les quals conflueixen prioritats comunes que permeten establir sinergies entre aquestes dins de l'Estratègia d'especialització intel·ligent RIS3.

La Comunitat Valenciana participarà en quatre dels huit plans complementaris llançats pel Govern, que suposaran una inversió per a la Comunitat de 185 milions d'euros, en concret, en les àrees de ciències marines, agroalimentació, astrofísica i física d'altes energies i en materials avançats.

El Programa d'agroalimentació, que disposa d'una inversió total de 45,6 milions d'euros, reuneix cinc comunitats autònomes: La Rioja, Múrcia, Aragó, Navarra i la Comunitat Valenciana, que coordinaran les seues capacitats en investigació i innovació amb la finalitat de transformar el sector agroalimentari en un escenari més verd, sostenible, saludable i digital.

Per a fer-ho, el protocol general d'actuació, que tindrà una vigència de sis anys, estableix set línies d'actuació:

- L'impuls de sistemes de producció primària sostenibles, basats en la naturalesa i l'entorn i adaptats al canvi climàtic.
- El desenvolupament de sistemes d'elaboració d'aliments innovadors i sostenibles que cobrisquen les necessitats dels consumidors i la societat en el marc d'una alimentació més nutritiva i saludable.
- Proveir d'intel·ligència, eficiència i sostenibilitat cadascuna de les etapes i actors de la cadena agroalimentària per mitjà de l'ús i desenvolupament de tecnologies d'avantguarda.
- La reducció de les pèrdues, les emissions i els residus generats pel sector, generant oportunitats d'aprofitament i processos de guanyar-guanyar en la seua gestió.
- La transferència del coneixement i solucions generades, així com aconseguir informació del mercat i les seues necessitats per a orientar la investigació i el desenvolupament de nous productes.
- La millora de la capacitat científica i innovadora dels equips d'investigació per a mantindre i reforçar la seua posició de lideratge i avantguarda en el context nacional i internacional.
- Donar a conéixer al sector agroalimentari i a la societat els avanços cientificotècnics generats en les línies d'actuació del programa, fomentant l'adopció d'innovació i optimitzant l'impacte científic, tecnològic, social i econòmic del programa.

En concret, la Comunitat Valenciana desenvoluparà el projecte 'Augment de l'eficiència tècnica, econòmica i mediambiental del sector agroalimentari cap a aliments funcionals 5S (saludables, segurs, satisfactoris, sostenibles i socials)', coordinat per Raúl Moral Herrero, catedràtic d'Edafologia i Química Orgànica, i Francisco José Barba Orellana, professor titular de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l'Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal de la Universitat de València.

La inversió per a l'execució del projecte ascendeix a nou milions d'euros, dels quals 5,85 milions provenen dels fons MRR, i 3,15 milions seran cofinançats per part de la Generalitat.