Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Universitats

El Consell llança la convocatòria més important de beques a l'exempció de les taxes universitàries amb 5,5 milions d'euros

01/03/2022
- El termini per a presentar sol·licituds s'inicia el 2 de març i conclou l'1 d'abril de 2022
- El termini per a presentar sol·licituds s'inicia el 2 de març i conclou l'1 d'abril de 2022


La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha convocat les beques a l'exempció de les taxes universitàries per a cursar estudis a les universitats valencianes per un total de 5,5 milions d'euros per al curs 2021-2022, la qual cosa suposa un increment del 10 % en relació a la dotació de l'any anterior i, per tant, esdevé la convocatòria més quantiosa d'aquesta modalitat.

En tractar-se d'una exempció de taxes, les universitats no exigeixen el pagament de la matrícula als alumnes que justifiquen haver presentat la sol·licitud de beca, i només en cas que fora denegada la seua sol·licitud, l'hauran d'abonar. El termini per a presentar sol·licituds s'inicia el 2 de març i finalitza l'1 d'abril de 2022.

El programa global de beques universitàries i d'accés a estudis superiors impulsat per la Conselleria d'Universitats ha anat incrementant la dotació pressupostària al llarg dels anys a fi d'arribar al nombre més gran possible d'estudiants valencians, facilitar l'accés a l'educació superior i fomentar la igualtat d'oportunitats, amb la qual cosa s'ha assolit en el total de modalitats un import global de 32,3 milions d'euros l'any 2022.

En concret, aquestes beques estan dirigides a tot l'alumnat matriculat en les universitats que integren el Sistema Universitari Valencià i els seus centres adscrits, i que cursen ensenyaments universitaris adaptats a l'Espai Europeu d'Educació Superior conduents a l'obtenció de títols oficials de grau i de màster universitari; complements de formació per a accés o obtenció del títol de màster, i crèdits complementaris per a l'obtenció del títol de grau.

Per a l'alumnat matriculat en universitats públiques o centres públics adscrits, la beca consistirà en l'exempció dels crèdits matriculats en primera i/o segona convocatòria; mentre que l'alumnat d'universitats privades rebrà una ajuda per al pagament de les despeses de matrícula dels crèdits matriculats en primera i/o segona convocatòria, l'import de la qual serà igual al preu mínim d'un estudi de la mateixa experimentalitat establit en el Decret del Consell de regulació de taxes per serveis acadèmics universitaris per al curs 2021/2022.

Les beques es concediran en règim de concurrència competitiva, en ordre descendent fins que s'esgote l'import global màxim, d'acord amb la nota mitjana obtinguda per l'alumnat en el curs acadèmic anterior o l'últim realitzat.

Per als i les alumnes que es matriculen per primera vegada de primer curs d'estudis de grau es tindrà en compte la nota d'accés a la universitat segons la fórmula següent: 60 % qualificació final de Batxillerat + 40 % nota fase obligatòria de la PAU.

Per als i les alumnes que es matriculen per primera vegada de primer curs de màster oficial, la nota mitjana serà la de l'expedient acadèmic corresponent als estudis universitaris que donen accés al màster.

Les sol·licituds es presentaran exclusivament de manera telemàtica, a través de la plataforma de tramitació de la GVA, en el termini d'un mes a partir de l'endemà de la publicació de la resolució de la convocatòria en el 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana'.

Tota la informació, en l'enllaç següent: consulteu ací.

Requisits acadèmics per a títol oficial de màster universitari

Com a criteri general, llevat d'algunes excepcions, per a tindre dret a beca, i d'acord amb les bases, la persona sol·licitant haurà d'estar matriculada d'almenys 60 crèdits.
A més, l'alumnat de primer curs de màsters habilitants haurà d'acreditar una nota mitjana de 6,50 punts en els estudis previs que els donen accés al màster, i de 7,00 punts en els restants estudis de màster.

Les notes mitjanes procedents de les branques d'Enginyeria i Arquitectura es multiplicaran pel coeficient 1,17; l'alumnat de segon curs de màsters habilitants també haurà d'acreditar una nota mitjana de 6,50 en el primer curs, o de 7,00 punts en els restants estudis de màster.

Amb caràcter general, els beneficiaris i beneficiàries de la beca podran gaudir-la durant els anys de què conste el pla d'estudis.

Requisits acadèmics per a estudis conduents al títol de grau

Amb caràcter general, llevat d'algunes excepcions, les persones sol·licitants hauran d'estar matriculades de 60 crèdits, és a dir, en règim de dedicació acadèmica completa.

De manera extraordinària per a aquesta convocatòria, a excepció dels qui es matriculen per primera vegada, la resta d'alumnes hauran d'haver superat en l'últim curs realitzat els percentatges de crèdits següents: en les branques d'Arts i Humanitats i de Ciències Socials i Jurídiques, el 75 % dels crèdits; en la branca de Ciències de la Salut, el 65 % dels crèdits, i el 55 % dels crèdits en les branques de Ciències i d'Enginyeria i Arquitectura.