Sanitat Universal i Salut Pública
COVID-19

La Comunitat Valenciana comença aquest dimecres a emetre certificats de recuperació de la COVID-19 a partir de tests ràpids d'antígens

08/03/2022
- La mesura té caràcter retroactiu i afecta les proves ràpides d'antígens realitzades a partir de l'1 d'octubre de 2021
- El test s'ha de fer en un entorn sanitari, en un laboratori privat acreditat o en una farmàcia
- La mesura té caràcter retroactiu i afecta les proves ràpides d'antígens realitzades a partir de l'1 d'octubre de 2021
- El test s'ha de fer en un entorn sanitari, en un laboratori privat acreditat o en una farmàcia



La Comunitat Valenciana començarà a admetre des d'aquest dimecres els tests ràpids d'antígens fets en entorn sanitari, laboratori acreditat o farmàcia com a prova vàlida per a obtindre el certificat europeu de recuperació, que acredita que la persona ha superat el coronavirus i pot desplaçar-se dins de la Unió Europea complint amb les normes d'entrada i les mesures sanitàries de cada país. La mesura té caràcter retroactiu i afecta les proves ràpides d'antígens realitzades a partir de l'1 d'octubre de 2021.

En ampliar el tipus de proves vàlides per a l'expedició del certificat de recuperació, la Comunitat Valenciana s'adequa a la modificació reglamentària aprovada en aquest sentit per la Comissió Europea.

D'aquesta manera, a partir del dimecres, la persona que compte amb un diagnòstic de COVID-19 mitjançant prova ràpida d'antígens es podrà descarregar el seu certificat de recuperació sempre que concórreguen diverses circumstàncies.

El primer requisit és que el test antigènic el faça un professional sanitari (en el cas dels autotests de farmàcia, se'ls fa la mateixa persona interessada però sempre sota la supervisió del farmacèutic). Ha de ser, a més, d'una marca inclosa en els llistats del Health Security Committee (consulteu ací), que són les proves més fiables perquè han sigut validades mitjançant estudis. Finalment, també és un requisit imprescindible que el test antigènic ràpid es realitze en el Sistema Sanitari (Atenció Primària o Urgències), en un laboratori privat acreditat o en la xarxa de farmàcies col·laboradores repartides per tota la Comunitat Valenciana.

El certificat serà vàlid des del dia 11 de la presa de la mostra positiva fins 180 dies després. A més, l'expedició del certificat de recuperació a partir de tests antigènics ràpids té caràcter retroactiu, amb la qual cosa afecta les proves ràpides d'antígens realitzades a partir de l'1 d'octubre de 2021 (sempre que el test emprat estiguera inclòs en la llista comuna de la Unió Europea quan es va obtindre el resultat).

El certificat és gratuït, segur i accessible a tota la població; es pot obtindre de manera senzilla a través del web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, consulteu ací; garanteix la interoperabilitat en tota la Unió Europea, i respecta plenament els drets fonamentals, inclosa la protecció de les dades personals.