Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovació

El Consell presenta els nous continguts de realitat augmentada de l'app de la falla municipal que ha creat la Universitat Politècnica de València

15/03/2022
- Entre les novetats inclou versions animades dels animals creats per Dulk per al monument d'Alejandro Santaeulalia
- L'app ha sigut desenvolupada per Unit Experimental de la Universitat Politècnica de València
- Entre les novetats inclou versions animades dels animals creats per Dulk per al monument d'Alejandro Santaeulalia
- L'app ha sigut desenvolupada per Unit Experimental de la Universitat Politècnica de València



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual; el secretari autonòmic d'Innovació, Jordi Juan; el rector de la UPV, José Capilla, i l'artista Dulk han presentat l'aplicació Dulk Falla produïda per l'equip Unit Experimental de la Universitat Politècnica de València (UPV), que s'ha actualitzat amb contingut nou. Dulk Falla és fruit de la col·laboració entre la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana i la UPV.

En aquesta nova versió s'inclou la possibilitat de veure mitjançant realitat augmentada versions animades dels animals que l'artista va crear per al projecte de la falla municipal 'Protegeix allò que estimes'.

D'aquesta manera, la falla municipal cobra vida i els animals permeten ser vistos des de diversos angles i escales; interactuar-hi, i fins i tot fer-se fotografies al seu costat.

A més, l'aplicació inclou nous filtres per a Instagram amb els quals qualsevol es pot convertir en els animals creats per Dulk per a la falla.

Unit Experimental és un equip interdisciplinari de la Universitat Politècnica de València (UPV), especialitzat en realitat augmentada i integrat per investigadors de la Facultat de Belles Arts i del campus d'Alcoi de la Universitat Politècnica de València.

Innovació fallera

Des de les seues instal·lacions al campus de Vera, van desenvolupar aquesta app que permet descobrir el monument dissenyat per l'artista valencià Antonio Segura 'Dulk', i construït per Alejandro Santaeulalia, en qualsevol lloc del món.

A més, Dulk Falla inclou també una eina didàctica, gràcies a la qual podem aprendre més sobre l'hàbitat, els costums i l'estat de conservació d'algunes de les espècies que componen l'univers ric de la falla municipal.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha afirmat que "la tecnologia i la innovació també estan al servei de la festa, un exemple d'això és com els valencians han sabut aprofitar els avantatges que ofereix la tecnologia per a fer unes festes millors, més segures i inclusives, sense perdre l'essència tradicional de la festa". A la qual cosa afig Pascual: "Ens podem trobar exemples d'aquesta tecnologia en la digitalització dels espectacles de llums de les falles als carrers il·luminats, o en el tret de les mascletades i els castells. La digitalització dels trets pirotècnics ha contribuït a engrandir l'espectacle, minimitzar el risc d'accidents per al pirotècnic i garantir més seguretat als assistents".

El secretari autonòmic d'Innovació, Jordi Juan, ha apuntat que "les Falles mai han girat l'esquena a la innovació tecnològica. Si parlem de cadafals, ja fa dècades que trobem algun ninot o peça del monument faller amb moviment a partir d'un mecanisme, i si explorem els llibrets de falles, hi podem observar que són moltes les comissions falleres les que aposten per una versió ISO d'aquests, penjada en la pàgina web de la falla" per a recalcar que "aquesta eina es complementa molt bé amb els monuments fallers i contribueix a assolir la digitalització de les Falles a través de la realitat augmentada".

En aquest sentit, la directora general d'Innovació, Sonia Tirado, ha volgut emfatitzar el fet que "des de la Conselleria d'Innovació impulsem la utilització de la tecnologia en sectors tradicionalment no tecnològics, com la cultura, amb un desenvolupament 100 % valencià, que impulsa així les nostres empreses i professionals". A més, Tirado ha reconegut que "gràcies a la tecnologia podem acostar-nos-hi encara més, i viure de manera immersiva les nostres tradicions, al mateix temps que oferim una potent eina educativa. Estiguem on estiguem, podrem interactuar-hi, conéixer i visitar la falla municipal, i portar la nostra cultura i les nostres tradicions a qualsevol part del planeta".

Per la seua banda, el rector de la Universitat Politècnica de València, José Capilla, ha declarat que "el desenvolupament de l'app és una mostra més de tot el potencial del binomi art i noves tecnologies. Unit Experimental és un grup de referència en aquest àmbit, amb investigadors de la nostra Facultat de Belles Arts i del campus d'Alcoi de la UPV. El seu treball ens permet gaudir d'una manera diferent i lúdica un monument únic, com ho és el que han creat Dulk i Alejandro Santaeulalia".

Finalment, Álvaro Sanchis, de l'equip Unit Experimental de la Facultat de Belles Arts de la UPV, ha precisat que "en aquesta app hem volgut investigar les possibilitats de la realitat augmentada en un projecte com la falla municipal dissenyada per Dulk. Enguany, hem aconseguit ampliar la narrativa existent en el monument faller i oferir una experiència que el complementa i que, a més, es pot gaudir des de qualsevol lloc del món, cosa que ajuda a difondre el projecte i els seus valors allà on es descarregue".

L'aplicació Dulk Falla està disponible tant per a iOs com per a Android.