Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Sociedad Digital

La Generalitat destinarà més de 47 milions dels fons del Mecanisme de recuperació i resiliència a la millora de la connectivitat i la formació en competències digitals

16/03/2022
- La Conselleria d'Innovació gestiona diversos plans per a dotar de banda ampla els polígons, millorar les infraestructures de les telecomunicacions en edificis antics o digitalitzar la societat
- La Conselleria d'Hisenda i Model econòmic lidera, per la seua banda, el programa únic per a la millora de la connectivitat de centres públics de referència, dotat amb 15 milions d'euros
- La Conselleria d'Innovació gestiona diversos plans per a dotar de banda ampla els polígons, millorar les infraestructures de les telecomunicacions en edificis antics o digitalitzar la societat
- La Conselleria d'Hisenda i Model econòmic lidera, per la seua banda, el programa únic per a la millora de la connectivitat de centres públics de referència, dotat amb 15 milions d'euros



La Generalitat destinarà més de 47 milions d'euros a la millora de la connectivitat d'accés de banda ampla de nova generació per a millorar la productivitat i el creixement sobre el conjunt de l'economia.

Així, per a emprendre el repte de la digitalització, la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital destinarà 6,4 milions d'euros a dotar de banda ampla de molt alta velocitat les zones on se situen polígons industrials, centres logístics i àrees d'alta concentració empresarial.

El projecte també inclou actuacions per a dotar d'una xarxa d'alta velocitat totes les àrees dels polígons i les zones industrials adjacents, així com la instal·lació de xarxes de banda ampla en empreses, fàbriques, centres, instal·lacions i dependències de les zones industrials.

Aquestes ajudes s'emmarquen dins del Mecanisme de recuperació i resiliència (MRR) que el Govern d'Espanya ha posat en marxa a través de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions, a fi de potenciar la connectivitat i el desplegament d'infraestructures de xarxa en polígons industrials i zones d'alta concentració empresarial, zones geogràfiques que manquen de cobertura NGA (zones blanques) i zones grises on no es permeten velocitats superiors a 100 Mbps.

La posada en marxa d'aquest programa suposarà dotar amb cobertura de banda ampla de molt alta velocitat -amb capacitat per a prestar serveis a velocitats d'almenys 300 Mbps, escalables a 1 Gbps, simètrics- àmplies zones empresarials de la nostra Comunitat, la qual cosa suposa un impuls important en la competitivitat de les empreses. A la Comunitat Valenciana hi ha projectades 103 actuacions per a realitzar-les en tres anys.

Tant el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, com la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, han participat aquest matí, junt amb els directors i la directora generals de TIC; Avanç per a la Societat Digital, i Lluita contra la Bretxa Digital, en la Conferència Sectorial per a la Transformació Digital que coordina el Ministeri d'Assumptes Econòmics, la qual ha tingut lloc de manera telemàtica amb l'objectiu de fer seguiment dels diversos projectes MRR per a la millora de la competitivitat i la formació en competències digitals.

Però, a més, el Consell destinarà 8,3 milions més perquè els edificis antics puguen desenvolupar infraestructures comunes de telecomunicacions i afavorir l'ús de les comunicacions de banda ampla en la ciutadania. Així ho ha explicat la consellera Carolina Pascual en la Conferència Sectorial per a la Transformació Digital, en la qual s'ha analitzat l'estat actual dels fons.

A més, la Conselleria d'Innovació, a través de la Direcció General per a la Lluita contra la Bretxa Digital, també té entre els seus principals objectius la digitalització de la societat, i per a fer-ho destinarà en tres anys 15 milions d'euros per a la formació en competències digitals bàsiques de la població i 3 milions més en bons digitals per a col·lectius vulnerables.

15 milions per a la millora de la connectivitat dels centres públics

Per la seua banda, la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) està liderant el projecte per a posar en marxa les actuacions relacionades amb l'extensió de la infraestructura de banda ampla d'almenys 300 Mbps en centres de referència com ara hospitals i, principalment, centres educatius, al qual el Govern ha destinat, en total, 150 milions d'euros, 15 dels quals han correspost a la Comunitat Valenciana.

Cal recordar que el nou pla de transformació digital en els centres educatius segueix, a partir de l'experiència viscuda durant la pandèmia, emprar la tecnologia a gran escala per a fins educatius i formatius, mitjançant el desenvolupament d'un model trièdric d'ensenyament presencial, híbrid i, en cas que siga necessari, a distància, la qual cosa requereix un increment i una millora dels serveis de connectivitat, que són els finançats a través d'aquesta línia de l'MRR.

S'hi sumen les actuacions finançades a través dels components 19 i 15 dels fons de recuperació i resiliència, com ara la dotació de milers d'aules digitals interactives per als centres educatius de titularitat pública.

La DGTIC està implantant la connectivitat wifi en Infantil i Primària. Els fons MRR permetran estendre-la a instituts, centres integrats d'FP i la resta de centres. A més, aquests fons permetran la instal·lació del cablejat necessari per a garantir almenys 1 Gbps de velocitat en la connexió dels equips informàtics fixos dels centres i la renovació de l'electrònica de xarxa per equipament, per a millorar les capacitats de comunicació i ciberseguretat.

Així mateix, s'ha ampliat l'amplada de banda de tots els centres, que disposen ja d'una xarxa gestionada i controlada per a evitar qualsevol incident de seguretat.

Galeria d'imatges