Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

El Consell aprova el decret que declara monument natural la falla del Moraig del Poble Nou de Benitatxell

01/07/2022
  • Reforça la seua protecció i estableix la creació d'un consell de participació i l'aprovació d'un pla rector d'ús i gestió
  • És el segon enclavament amb aquesta categoria jurídica, després de la declaració de Monument Natural el Límit geològic K/T Capa Negra d'Agost

El Ple del Consell ha aprovat el decret que declara monument natural la falla del Moraig, situada al terme municipal del Poble Nou de Benitatxell, que estableix per a aquest espai un règim especial de protecció.

 

El règim de protecció del monument natural està dirigit a protegir, fer valdre i restaurar, en aquest cas, aquest element geològic, així com integrar els objectius de conservació dels seus valors científics, culturals i paisatgístics amb l’interés socioeconòmic de l’espai.

 

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica inclou, entre les mesures previstes per a reforçar-ne la protecció, l’aprovació d’un pla rector d’ús i gestió (PRUG) del Monument Natural de la Falla del Moraig.

 

A més, planteja crear un consell de participació del monument natural, compost per huit membres, com a òrgan col·legiat col·laborador i assessor de la Conselleria, que es constitueix com un òrgan consultiu, assessor i representatiu, i és, així mateix, una via per a canalitzar les iniciatives dirigides a gestionar-lo.

 

L’àrea coneguda com a la Falla del Moraig constitueix un element geomorfològic singular, catalogat com a lloc d’interés geològic per l’Institut Geològic i Miner d’Espanya. Destaca, especialment, una paret rocosa extraplomada que sobreïx del terreny on es poden observar amb claredat el pla de falla i les estries verticals provocades pel frec dels materials calcaris durant la seua formació.

 

Aquesta falla, també anomenada ‘del riu Blanc’, és una fractura de l’escorça terrestre normal (amb desplaçament vertical) ocorreguda fa 11 milions d’anys, durant el Miocé superior. Aquesta falla va afonar els materials calcaris i va formar la cova dels Arcs.

 

Al llarg del temps, aquesta falla i la cova s’han vist sotmeses tant a l’acció de l’onatge com a la dissolució de l’aigua marina sobre la roca calcària, que ha erosionat el material i ha creat altres coves com la cova del Moraig, amb elements propis dels sistemes càrstics, com ara els espeleotemes (depòsits minerals en les cavitats). Dins d’aquesta última es pot trobar la principal descàrrega d’aigua dolça de l’aqüífer de Benissa, el riu Blanc, que dona lloc a un intricat sistema de galeries.

 

És el segon enclavament amb aquesta categoria jurídica, després de la declaració de monument natural del límit geològic K/T Capa Negra d’Agost.