Hisenda i Model Econòmic

El Consell aprova ajudes directes de 300 euros a les persones treballadores autònomes per a pal·liar l’increment dels costos energètics

01/07/2022
  • Es veuran beneficiats 150.000 professionals que treballen per compte propi en prop de 350 activitats econòmiques a la Comunitat
  • S’hi podran acollir les persones treballadores autònomes donades d’alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms des del 24 de febrer de 2022 fins a la data de publicació d’aquesta convocatòria
València.

El Consell ha aprovat el decret llei pel qual s’aprova la concessió directa d’ajudes de suport als treballadors i treballadores autònoms inscrits en el Règim Especial d’Autònoms, que desenvolupen la seua activitat en els subsectors que s’han vist especialment afectats per l’increment dels costos energètics derivats de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia.

Aquestes ajudes directes a les persones treballadores autònomes tindran un import de 300 euros que s’abonarà en un sol pagament, amb la finalitat de fer front als increments en els costos energètics i a la rellevància que tenen per a l’economia valenciana. Aquesta subvenció serà compatible amb l’ajuda de 200 euros anunciada pel Govern central.

A més, s’hi podran acollir les persones treballadores autònomes que estiguen donades d’alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) des del 24 de febrer de 2022 fins a la data de publicació d’aquesta convocatòria.

Amb aquesta línia d’ajudes, que tindrà una dotació total de 45 milions d’euros, es veuran beneficiats 150.000 professionals que treballen per compte propi en prop de 350 activitats econòmiques a la Comunitat Valenciana i que estan sent afectats especialment per la pujada de preus de l’energia i d’algunes matèries primeres, a conseqüència de la crisi generada per la invasió a Ucraïna.

Les persones sol·licitants de les ajudes s’hauran d’haver vist afectades econòmicament per les conseqüències derivades de la invasió a Ucraïna, les sancions imposades per la comunitat internacional contra Rússia o les contramesures adoptades per aquest país, i en aquest sentit hauran d’aportar una declaració responsable.

Així mateix, la presentació de la documentació, com la resta de tràmits relacionats amb aquestes ajudes, es realitzarà a través de mitjans electrònics amb la finalitat de simplificar els procediments administratius.

El Consell considera necessari minimitzar l’impacte de la crisi energètica en aquest col·lectiu a través de mesures de suport que contribuïsquen a limitar-ne l’impacte a la Comunitat Valenciana, mitjançant la utilització de fons propis, fons europeus i el Mecanisme de recuperació i resiliència (MRR).

Els treballadors i treballadores autònoms són un dels col·lectius econòmics que pot ser més vulnerable, especialment per la dificultat més gran que tenen per a accedir a liquiditat o altres formes de finançament per a fer front a aquests increments dels costos energètics, i per la rellevància que tenen per a l’economia valenciana d’acord amb el nombre de persones treballadores autònomes afiliades a la Seguretat Social en 2022, en un moment en què s’està iniciant el procés de recuperació econòmica de la crisi produïda per la pandèmia de la COVID-19.