Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell aprova una declaració institucional per a commemorar el 40é aniversari de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana

01/07/2022
  • Reconeix la contribució de les persones que van sacrificar aspiracions vitals i professionals per a recuperar les institucions pròpies
  • El text reivindica l’esperit de Benicàssim, l’essència del qual continua vigent quatre dècades després

El Consell ha aprovat la declaració institucional ‘Acord, progrés i reivindicació: 40 anys de l’esperit de Benicàssim’ per a commemorar el 40é aniversari de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.

La declaració valora el camí del poble valencià cap a la democràcia, què han suposat quatre dècades d’autogovern per als cinc milions de valencians i valencianes i els reptes a què s’enfronta la societat valenciana en els pròxims anys.

“L’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, l’1 de juliol de 1982, va ser el punt d’inflexió d’un camí per a assolir el primer autogovern democràtic de la nostra història”, recull el text aprovat.

En aquest sentit, el Consell reconeix la contribució d’aquelles persones que van haver de sacrificar aspiracions vitals i professionals, posant en risc la seua integritat física i la seua llibertat, per a guanyar drets i recuperar les institucions pròpies. A pesar de les traves produïdes per un conflicte polític d’alta intensitat –que va comportar inclús la pèrdua de vides humanes– i a pesar de les renúncies en benefici d’un acord.

La declaració institucional reivindica que aquell somni polític i social va ser una realitat “gràcies a la unió dels demòcrates valencians i a la capacitat de pacte, de generositat i d’enteniment dels seus representants, conscients que aquell era un moment decisiu de la nostra història”.

Enguany es compleixen 40 anys de l’aprovació i l’entrada en vigor de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, que va tindre en la negociació de Benicàssim el seu moment culminant, “quatre dècades d’un text que reconeix legalment les dues llengües oficials en les nostres comarques, que valora una història compartida durant huit segles i que respecta la diversitat enriquidora de la societat valenciana. L’Estatut, en definitiva, és una garantia de respecte per als cinc milions de valencianes i valencians, tal com expressa la declaració”.

El text aprovat pel Consell també recalca que l’Estatut “és la pedra angular d’un projecte polític que ha permés una profunda transformació social i material en diversos àmbits, fites derivades del desplegament competencial de 1982 –i de la posterior reforma de 2006–, que singularitzen la Comunitat Valenciana dins del mapa autonòmic espanyol. L’Estatut, sens dubte, ha sigut una palanca de progrés, d’avanços i de prosperitat per a la societat valenciana”.

Esperit de Benicàssim

Finalment, la declaració tracta dels reptes a què s’enfronta l’autogovern valencià. En aquest sentit, el text reclama un model de finançament just, “una reforma necessària que ha d’incloure la condonació del deute derivat de l’infrafinançament per a poder continuar desplegant la nostra autonomia amb igualtat i lleialtat entre el conjunt dels territoris d’Espanya”.

Al seu torn, la declaració institucional incideix en la necessitat de recuperar la capacitat de legislar en matèria de dret civil, la conclusió del corredor mediterrani i la gestió d’una xarxa de transports que cohesione el territori i ajude a combatre el despoblament.

Tal com assenyala el text, “l’Estatut ha de ser la palanca de la societat valenciana per a respondre a desafiaments globals com la sostenibilitat i l’emergència climàtica, la digitalització de la societat, el pacte energètic, la nova economia del coneixement, els clevills territorials i demogràfics, i la superació de totes les desigualtats”.

Finalment, la declaració pretén plasmar l’esperit de Benicàssim, l’essència del qual, una lliçó fonamental 40 anys després, continua vigent: sempre ha de prevaldre la unió per l’interés general dels cinc milions de valencians i valencianes.