Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Sanitat Vegetal

Agricultura fa que València esdevinga capital mundial de prevenció i lluita biològica en els cultius

04/07/2022
La consellera Mireia Mollà durante la apertura del Simposio

  • La Comunitat Valenciana és l’autonomia que més inverteix en sanitat vegetal i estratègies netes de biocontrol
  • La consellera Mireia Mollà avança que el simposi esdevindrà una cita de referència anual en innovació agrària

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha fet que València esdevinga capital mundial en prevenció, control i lluita biològica en els cultius, a través del simposi que reuneix una vintena d’experts en biocontrol per a posar en comú el coneixement i compartir experiències en la matèria.

La consellera Mireia Mollà ha obert les jornades, junt amb la directora general de la PAC, Maite Chàfer, i el director de l’Institut d’Investigacions Agràries (IVIA), Rodolfo Canet, i ha anunciat que el simposi serà una cita de referència anual en innovació i tecnologia agrària.

Mollà ha destacat que la Comunitat Valenciana és l’autonomia que més inversió destina de tot Espanya a la sanitat vegetal per a acompanyar i afavorir la transició. “En el nostre territori ja hem desenvolupat projectes d’èxit, com la tècnica d’esterilització de mascles, la cria i solta massiva de predadors, l’ús de feromones, a més de les investigacions en tolerància varietal i edició genètica, per posar alguns exemples”, ha declarat.

En la seua intervenció, la consellera ha assenyalat la necessitat de desenvolupar noves estratègies i eines que s’anticipen a l’objectiu europeu de reduir a la meitat l’ús de plaguicides d’origen químic en els cultius per a l’any 2030.

“Per a la Conselleria és fonamental generar el millor escenari per al sector primari, que implica criteris sostenibles de lluita, des de l’acompanyament al sector i l’assistència tècnica”, ha indicat.

Mollà i el director de l’IVIA han coincidit a apuntar l’impacte de les plagues foranes en un mercat global, que obliga a imposar exigències a les importacions, com el tractament en fred, i a optimitzar la col·laboració en l’àmbit científic.

En aquesta línia, l’investigador principal de l’IVIA, Alejandro Tena, ha dedicat la seua ponència al control de plagues foranes, una tendència que es manté creixent —11 noves plagues en les últimes dues dècades— i que té més impacte en un cultiu perenne com els cítrics.

La titular d’Agricultura, a més, ha posat el focus en l’enfocament climàtic (en relació amb la reutilització de l’aigua, l’estat del sòl o l’adaptació varietal) en un territori com el valencià, epicentre del canvi climàtic.

Per la seua banda, Chàfer ha explicat els quatre grans eixos del full de ruta integral de la Conselleria, que consisteixen en agroalimentació; sostenibilitat i economia circular; robòtica i mecanització, i protecció vegetal. La directora ha matisat que es tracta d’una proposta oberta que s’anirà complementant amb les aportacions del sector per a donar una resposta adaptada als nous desafiaments.

Galeria d'imatges