Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Transport Públic

Ferrocarrils de la Generalitat presenta a la Comunitat de Madrid el Manual BIM i el procés d’implantació d’aquesta metodologia de treball

05/07/2022
Reunión FGV presentación BIM a la Comunidad de Madrid
  • FGV va començar en 2018 a utilitzar aquest sistema com a la primera entitat pública de la Comunitat Valenciana a aplicar-lo en projectes propis
  • Building Information Modelling (BIM) permet projectar i documentar el cicle de vida de les noves infraestructures

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha presentat a una delegació de la Conselleria d’Infraestructures i Transport de la Comunitat de Madrid i a Metro de Madrid el seu manual BIM (Building Information Modelling), així com el procés que ha seguit per a implantar aquesta metodologia de treball que permet projectar i documentar el cicle de vida de les infraestructures.

FGV va publicar en 2020 el seu manual BIM, en el qual es recullen totes les instruccions i els estàndards per a guiar el personal tècnic de la mateixa entitat i de les empreses col·laboradores externes, per a l’aplicació de manera homogènia i estandarditzada d’aquesta metodologia de treball.

Amb la publicació del Manual BIM, FGV va culminar una de les fites més destacades per part de l’empresa pública en el seu procés d’implantació de la metodologia BIM, iniciada en 2018. En aquell moment va ser la primera entitat pública de la Comunitat Valenciana que va començar a emprar aquest sistema de treball en els seus projectes.

La delegació madrilenya, encapçalada pel director general d’Infraestructures de Transport Col·lectiu, Miguel Núñez Fernández, ha sigut rebuda per la responsable de la Subdirecció d’Infraestructures d’FGV, Esther Carbonell, i l’equip encarregat de la implantació del mètode BIM en l’empresa pública.

En la sessió de treball s’ha exposat l’experiència acumulada per FGV en els últims anys, que està recollida en el seu manual BIM i que ha permés projectar i executar diverses actuacions en Metrovalencia, com ara la nova línia 10 (Alacant-Natzaret), i en TRAM d’Alacant amb aquesta metodologia.

Building Information Modelling (BIM) és una metodologia de treball que documenta tot el cicle de vida de l’edificació i les infraestructures, fent ús d’eines informàtiques de modelatge 3D, amb la finalitat de generar una maqueta virtual a escala real i un repositori únic, amb tota la informació útil per a totes les parts que participen en el procés i durant tota la seua existència, és a dir, la definició conceptual, el disseny, l’execució i el posterior manteniment.

Contingut del Manual BIM

El manual d’FGV està estructurat en dos volums juntament amb la documentació annexa i els apèndixs respectius, de manera que en el primer volum es recullen amb detall els aspectes metodològics i d’estratègia que s’han adoptat per a escometre una implantació modèlica i efectiva en l’empresa.

En el segon volum s’ofereix una guia precisa per a desenvolupar en l’àmbit pràctic tota la metodologia aplicada en els diversos contractes que, hui dia, es gestionen en FGV per al disseny, la construcció i el manteniment d’infraestructures ferroviàries.

El Manual BIM d’FGV, elaborat a partir d’experiències i projectes reals, naix amb la intenció de servir el sector públic per a crear un referent ric i ordenat, al voltant del foment de l’ús d’aquesta metodologia, amb una clara vocació normalitzadora i integradora, de manera pràctica i efectiva.

En la redacció han participat tant personal tècnic d’FGV com empreses consultores especialitzades i col·laboradors externs, amb la qual cosa s’ha creat un dels manuals més avançats a escala nacional, que es pot consultar i descarregar a través de Manual.

Galeria d'imatges