Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Universidades

Josefina Bueno conclou la ronda de contactes amb els rectors per a definir les principals línies de treball

06/07/2022
  • La consellera ha mantingut reunions amb la rectora de la UA, Amparo Navarro, i el rector de la UMH, Juan José Ruiz

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha tancat la ronda de contactes amb els rectors i les rectores de les cinc universitats públiques valencianes per mitjà de reunions institucionals en les quals ha analitzat els principals reptes de les universitats i les prioritats que tenen de cara al pròxim curs acadèmic. Des que prenguera possessió el 16 de maig passat, la consellera ha mantingut reunions amb la rectora de la UV, Mavi Mestre; la rectora de l’UJI, Eva Alcón; el rector de la UPV, José Capilla; la rectora de la UA, Amparo Navarro, i el rector de la UMH, Juan José Ruiz.

Aquestes dues últimes reunions de treball, que van tindre lloc aquest dimarts, van posar fi a la sèrie d’entrevistes que la consellera ha tingut per a definir les línies de treball per als pròxims mesos i treballar junt amb les universitats públiques valencianes en tots aquells assumptes en els quals estiguen implicades, tenint en compte, a més, les particularitats de cada una.

Tant la rectora de la UA com el rector de la UMH van valorar positivament aquestes trobades i van destacar la importància de seguir en aquesta línia, perquè la interlocució entre la Generalitat i les universitats siga constant.

Entre les diverses qüestions de l’agenda comuna, un dels temes prioritaris va ser el pla de finançament de les universitats que tant Amparo Navarro com Juan José Ruiz van titllar com a urgent, extrem en el qual la consellera va coincidir i es va comprometre a continuar treballant per a assolir el millor pla de finançament dotant-lo d’estabilitat pressupostària.

Amparo Navarro, que en aquests moments ocupa la presidència de torn de la Conferència de Rectores i Rectors de les Universitats Públiques Valencianes, CRUPV, va recordar, a més, la tradicional petició que el finançament universitari s’eleve a l’1 % del PIB. L’objectiu, va dir, “és el d’atendre dos dels problemes més apressants i que més temps estem arrossegant: la falta d’equitat i la insuficiència financera”.

Amparo Navarro va aprofitar la trobada per a informar la consellera de l’aprovació de les memòries de tres graus nous que ja s’han enviat a l’Aneca per a acreditar-los, després de l’aprovació, la setmana passada, en el Consell de Govern.

Es tracta dels graus d’Enginyeria en Intel·ligència Artificial i d’Enginyeria Aeroespacial, per part de l’Escola Politècnica Superior, i el grau de Logopèdia, a proposta de la Facultat de Ciències de la Salut. La implantació d’aquests graus per al curs 2023-24 dependrà de l’agilitat en els tràmits tant en el Ministeri com, posteriorment, en la mateixa Conselleria.

Després de la reunió de treball, les dues mandatàries es van desplaçar fins al parc científic per a presentar oficialment el nou gerent, Esteban Pelayo, i mantindre una trobada amb les investigadores del Pla GenT de captació de talent que afavoreix la Conselleria d’Innovació.

En concloure les reunions, la comitiva va visitar les obres de la primera fase del nou edifici del parc científic.

Quant a la UMH, Juan José Ruiz va rebre Josefina Bueno junt amb l’equip rectoral i, després d’una conversa amb tots ells sobre les línies estratègiques que s’han d’abordar de cara al pròxim curs, el rector i la consellera van analitzar els principals reptes que té la Universitat Miguel Hernández d’Elx de cara al pròxim curs, com ara la importància de garantir la sostenibilitat del sistema universitari i la reducció de la temporalitat.

Per a dur-ho a terme, el rector va remarcar les “limitacions que l’actual taxa de reposició imposa al desenvolupament i la consolidació de la plantilla d’una universitat jove com la UMH, per la qual cosa l’eliminació d’aquesta taxa és un aspecte molt necessari”.

Durant aquestes trobades, la consellera també va tractar la situació en la qual es troben les universitats ara que es liquidarà el deute històric. El Consell ha destinat des de 2016 més de 730 milions d’euros per a acabar, en aquest 2022, amb el deute històric contret amb les universitats públiques valencianes, complint amb el pagament íntegre dels compromisos de finançament adquirits per la Generalitat en el conveni de 2008.

Talls de veu relacionats