Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Districte Digital

L’extensió de Districte Digital a l’UJI enfortirà l’ecosistema tecnològic a Castelló de la Plana amb la implantació de noves empreses

08/07/2022
  • La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, i la rectora de l'UJI, Eva Alcón, signen el protocol per a agilitar la construcció del centre amb el propòsit de generar i impulsar projectes d'innovació, riquesa i ocupació en l'àmbit de les noves tecnologies
Castellò de la Plana.

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha signat un protocol general d’actuació, junt amb la rectora de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana, Eva Alcón, per a la construcció d’un centre de Districte Digital en una de les parcel·les del Parc Científic i Tecnològic de l’UJI, Espaitec.

El projecte Districte Digital Comunitat Valenciana, posat en marxa per la Generalitat, és un ‘hub’ tecnològic amb diverses seus que té la finalitat d’atraure empreses tecnològiques i innovadores amb el propòsit de generar i impulsar projectes d’innovació, riquesa i ocupació en l’àmbit de les noves tecnologies.

La consellera Josefina Bueno ha indicat que el protocol forma part de la política desenvolupada per la Generalitat per a la creació d’un ecosistema digital en el conjunt de la Comunitat Valenciana. Tal com ha afirmat Josefina Bueno, aquest ecosistema té com a objectiu “l’atracció d’empreses digitals i la creació d’una xarxa de ‘partners’ i col·laboradors de Districte Digital, als quals s’ofereixen diversos serveis, el desenvolupament de projectes d’innovació oberta per a transformar l’ecosistema en una factoria d’innovació, la formació i la generació de talent i el suport a la transformació digital del teixit productiu”.

La consellera ha recordat que l’extensió de Districte Digital a l’UJI és un objectiu ja marcat, en el seu moment, pel president de la Generalitat, Ximo Puig, que conjuminarà el suport privilegiat de l’UJI, com a generació de talent i innovació, i l’extensió de l’ecosistema al conjunt de la Comunitat Valenciana.

Per la seua banda, Districte Digital licitarà el projecte, que es realitzarà mitjançant un concurs d’idees després de la signatura d’aquest protocol.

De la mateixa manera, es crearan mecanismes de gestió conjunta entre Districte Digital i Espaitec per al desenvolupament de l’edifici que cal construir, l’índole de les empreses que s’han d’implantar i els mecanismes de funcionament.

El teixit productiu de la província de Castelló demana de manera intensiva innovació, i accions com aquesta contribuiran decisivament en el desenvolupament i la modernització de l’economia del nord de la Comunitat Valenciana, que té una gran capacitat de creixement.

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha recordat el paper clau que representen les universitats en el sistema d’R+D+I, i per això ha subratllat la importància “d’establir aquestes col·laboracions institucionals per a enfortir les capacitats científiques i tecnològiques de la Universitat”. Alcón ha destacat que aquesta iniciativa “contribuirà al fet que Espaitec es consolide com a connector tecnològic i d’innovació entre la Universitat, el teixit empresarial, les administracions públiques i la societat, per a afrontar els reptes de futur des d’una perspectiva col·laborativa”. 

El nou edifici, que se situarà a la parcel·la 162 del campus de Riu Sec, de 900 metres quadrats, permetrà ampliar la capacitat del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat pública de Castelló de la Plana per a atraure empreses de la nova economia i realitzar programes conjunts entre Espaitec i Districte Digital, que permetran enfortir l’ecosistema de la innovació a la província de Castelló i possibilitaran la realització de projectes i activitats conjuntes entre les dues entitats.

A partir d’ara, la Conselleria d’Innovació, SPTCV i l’UJI treballaran conjuntament en la definició de les necessitats de l’edifici i el programa de gestió i activitats conjuntes. A més, també es definiran els termes de cessió de la parcel·la i l’execució de l’edifici per a enfortir el ‘hub’ d’innovació al voltant d’Espaitec, el Parc Científic i Tecnològic de l’UJI.

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno