Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Projecte d’innovació

El Consell finança el desenvolupament d’un nou sistema de reciclatge d’envasos multicapa amb insectes per a accelerar la degradació de plàstics

10/07/2022
  • L’AVI dona suport a aquest projecte d’innovació en l’execució del qual col·laboren Aimplas, Darwin Bioprospecting i el centre d’investigació I2SysBio
  • Aquest desenvolupament reduirà el cost elevat de processament d’aquests materials, que en dificultava fins ara el reciclatge i l’aprofitament 

La Generalitat, a través de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), finança el desenvolupament d’un nou sistema de reciclatge d’envasos multicapa que empra insectes per a accelerar-ne la degradació. L’acció de les larves, en combinació amb els microorganismes presents en el seu intestí, facilita el tractament de les làmines de plàstic i en contribueix a la valoració posterior.

Es tracta d’una solució innovadora que evitarà que gran part d’aquests residus acaben en una planta d’incineració o depositats a l’abocador, per la complexitat tècnica i l’elevat cost de reciclatge que tenen.

Batejada com a Entomoplast, està coordinada per l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), un centre d’investigació de titularitat mixta entre la Universitat de València i el CSIC, i compta amb la participació de l’Institut Tecnològic del Plàstic, Aimplas, i l’empresa Darwin Bioprospecting Excellence.

La iniciativa s’erigeix, a més, en un dels projectes estratègics en col·laboració que van ser beneficiaris en l’última convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva de l’AVI, amb un import total pròxim als 530.000 euros.

Aquest sistema innovador pretén facilitar el reciclatge dels envasos multicapa basats en plàstic, que es caracteritzen per la combinació de diversos materials laminats per a dotar el conjunt de propietats singulars com el segellat; la resistència estructural i a la calor; la possibilitat d’impressió, o la impermeabilitat, entre altres.

Els avantatges esmentats, units a la seua lleugeresa, expliquen l’expansió en l’ús d’aquest producte, especialment en la indústria alimentària, que requereix envasos amb els estàndards de qualitat més elevats per a garantir en tot moment la conservació i la seguretat dels aliments que s’hi disposen per al consum.

No obstant això, el procés de reciclatge d’aquests productes és molt complex des d’un punt de vista tècnic, i també costós des d’un prisma econòmic, ja que exigeix la separació i el processament independent de cada una d’aquestes capes, amb el consegüent encariment dels costos.

Amb l’objectiu de fer viable la valoració dels envasos multicapa, Entomoplast explora l’ús de diverses classes de larves d’insectes com ara saltamartins, arnes i escarabat, i dels microorganismes presents en els seus intestins, per a accelerar la degradació del polietilé, el PET i el poliuretà, tres tipus de plàstic d’ús habitual en aquest camp.

En concret, s’estan realitzant assajos amb el microbioma de ‘Locusta migratoria’, ‘Pachnoda butana’, ‘Plodia interpunctella’ i ‘Galleria mellonella’ a fi de dissenyar una tecnologia de valorització de residus plàstics més eficient, tant en la degradació d’aquests materials com en la producció de biopolímers i bioadditius d’alt valor afegit, segons indica l’investigador principal del projecte, Pablo Ferrero, d’Aimplas.

Precisament, l’Institut Tecnològic del Plàstic aporta al projecte l’àmplia experiència que té en l’àmbit de la gestió i la valorització dels residus mitjançant pretractaments que puguen facilitar la biodegradació d’aquests polímers. Per la seua banda, Darwin Bioprospecting contribuirà amb els avanços que ha registrat en l’àmbit de la biodegradació de plàstics a partir d’insectes, una línia d’investigació en què també treballa el centre I2SysBio, que coordina aquest projecte per a tractar d’expandir-ne les aplicacions al reciclatge enzimàtic. 

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha destacat que la finalitat de l’AVI és “resoldre els grans desafiaments a què s’enfronta el nostre sistema productiu i, a més, dissenyar una tecnologia que cuide el medi ambient i siga capaç de donar resposta als Objectius de Desenvolupament Sostenible per a facilitar el reciclatge i la biodegradació de plàstics”.

En aquest sentit, ha recordat que el projecte Entomoplast s’alinea amb l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, que coordina la Conselleria d’Innovació, i que recull com a eixos d’actuació tant l’increment de la qualitat de vida, com el desenvolupament de productes innovadors amb incidència en l’hàbitat i el seu entorn.

Per la seua banda, el vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, ha subratllat que “la col·laboració dels agents és imprescindible per a resoldre reptes d’aquesta dificultat i impacte, tant per al sistema productiu com per al medi ambient”.

“L’objectiu és obtindre una tècnica rendible alternativa que incentive el reciclatge d’aquesta classe d’envasos, que ben sovint acaben en l’abocador pels elevats costos del seu processament. Es tracta d’una iniciativa clau per a complir amb els objectius de reciclatge que ha establit la Comissió Europea per a 2030, que només es podran assolir amb la conjunció d’universitats, centres tecnològics i d’investigació, i empreses”, ha precisat García Reche.

El projecte també connecta amb les conclusions del Comité d’Innovació Especialitzat en Economia Circular, que situava com a dos dels seus desafiaments prioritaris tant la fabricació de béns més sostenibles, mitjançant el desplegament i l’aplicació de processos que acceleren la degradació dels materials plàstics, com la valoració més eficient dels residus mitjançant tècniques de reciclatge terciari.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones del vicepresidente ejecutivo de la Agencia Valenciana de la Innovación, Andrés García Reche