Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Universidades

El Consell impulsa activitats de formació per a persones majors de 55 anys a les cinc universitats públiques valencianes

11/07/2022
  • Josefina Bueno destaca la importància “d'obrir les universitats a la població major de 55 anys, perquè anar a la Universitat ja no té una edat”

El Consell impulsa activitats de formació a les cinc universitats públiques valencianes dirigides a persones majors de 55 anys durant l’exercici 2022, amb el propòsit d’acostar el coneixement acadèmic universitari a altres sectors de la població i integrar-los en la vida universitària.

Amb aquestes activitats, la Universitat amplia la seua aposta formativa tant per a persones que mai han pogut accedir a l’educació superior, i que ara troben l’oportunitat de complementar la seua formació, com per a persones que ja tenen un títol universitari i volen tornar a viure l’experiència acadèmica.

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha destacat la importància d’“obrir les universitats a la població major de 55 anys, perquè anar a la Universitat ja no té una edat”.

“Cada vegada són més les persones que a una certa edat s’acosten a les universitats, perquè volen continuar estant prop del coneixement i mantenen l’entusiasme per continuar aprenent”, ha assenyalat la consellera. “Per això, el Consell manté el seu programa de formació de majors a les cinc universitats públiques valencianes amb aquesta aposta, decidida cada any per a arribar cada vegada a més població i acostar el coneixement a la ciutadania”, ha defensat la consellera de Josefina Bueno.

La Generalitat finança amb 24.000 euros cadascuna de les cinc universitats públiques valencianes, impulsant, en aquest sentit, la posada en marxa d’una oferta formativa dirigida a persones majors de 55 anys que contribuïsca a ampliar els seus coneixements i integrar-los en la vida cultural universitària.

L’oferta formativa s’ha adequat a les necessitats i la demanda d’aquest col·lectiu i contribueix a la millora de les capacitats humanes de les persones majors, tant des d’un punt de vista de formació acadèmica universitària com de la seua integració i desenvolupament social.

A més, es crea un lloc de trobada intergeneracional on les i els alumnes comparteixen una experiència cultural a través de diverses matèries impartides per professores i professors universitaris i complementades amb diverses activitats socioculturals.

Universitat d’Alacant

La UA ofereix un diploma sènior, que les persones interessades poden cursar d’octubre a juny, dissenyat per professorat universitari. El programa complet consta de 72 crèdits, la qual cosa equival a 720 hores lectives. Cada persona s’ha de matricular almenys d’una assignatura per curs.

Entre les assignatures que s’ofereixen destaquen: Medicina Bàsica, Salut i Qualitat de Vida, ‘Entrena el teu cervell aprenent àrab’ o ‘Aprén àrab entrenant el teu cervell’, ‘Italià per a principiants’, ‘Comprén i gaudeix la música clàssica’, ‘Redacció per a principiants’, Història de la Corona d’Aragó, English through Cinema and Television, ‘Astronomia: Una visió de l’univers’ o ‘Tradició i canvi a la muntanya alacantina’.

Universitat Jaume I

L’UJI ofereix el títol de Graduat Sènior que consta de 120 crèdits acadèmics distribuïts en tres anys. A més, quan es conclou, els i les estudiants poden cursar algun dels postgraus sènior que s’ofereixen de manera bianual.

Universitat Miguel Hernández d’Elx

La UMH ofereix el programa ‘Aules universitàries de l’experiència’, que proposa cinc cursos en línia i 37 presencials, amb una duració de 15 hores cadascun.

A més, les activitats es complementen amb un taller de redacció periodística, un taller de radi, un taller de lectura i un últim taller d’habilitats socials i artístiques.

Universitat Politècnica de València

La Universitat Sènior de la UPV ha elaborat un programa formatiu compost per diplomatura sènior, cursos sènior i cursos monogràfics que s’imparteixen als tres campus de la UPV: Vera, Alcoi i Gandia.

Les activitats es complementen amb la realització de jornades, conferències i tallers; activitats d’intercanvi d’estudiants sènior amb altres universitats espanyoles o estrangeres, així com el programa de ‘La Sènior i l’esport’, amb la finalitat d’acostar-hi la pràctica física saludable.

Universitat de València

El programa La Nau Gran de la UV ofereix una oferta educativa composta per nou itineraris, dos cicles d’Alts Estudis, cursos monogràfics, conferències, visites i intercanvis acadèmics, que es desenvolupen als campus de Blasco Ibáñez, Tarongers i Burjassot.

D’altra banda, el Centre Internacional de Gandia, de la UV, realitza activitats formatives a través del programa Unimajors, dirigit a persones majors de 50 anys, mitjançant un itinerari d’Humanitats i Ciències Socials, amb un total de 600 hores distribuïdes en tres cursos acadèmics de 200 hores cadascun, amb possibilitat de continuar un segon cicle i un seminari permanent.

Talls de veu relacionats