Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Territori

Rebeca Torró destaca que el futur catàleg de protecció dels paisatges del vi permetrà donar més visibilitat al sector i identificar zones de valor especial

14/07/2022
Rebeca Torró destaca que el futur catàleg de protecció dels paisatges del vi permetrà donar més visibilitat al sector i identificar zones de valor ...
  • La consellera de Política Territorial ha participat en la jornada ‘Vins valencians, expressió d’un paisatge’ 
  • Subratlla la plena col·laboració amb el sector per a fomentar l’emprenedoria i la competitivitat

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha destacat en la jornada ‘Vins valencians, expressió d’un paisatge’, que el Catàleg de protecció dels paisatges del vi, que està començant a treballar la Conselleria, “ens permetrà assolir més visibilitat del sector i identificar zones d’especial valor ecològic i paisatgístic”.

Segons Rebeca Torró, “la finalitat última és fomentar l’emprenedoria i la competitivitat per a continuar avançant en la conjugació de tradició i modernitat, tenint com a principal horitzó el fet d’ampliar les oportunitats sense menysprear els orígens”.

Així mateix, ha destacat que des del Consell “estem, i estarem, sempre en disposició d’escoltar propostes i de treballar conjuntament, amb total col·laboració per a ajudar a impulsar projectes encaminats a millorar en aquest àmbit”. 

Com a prova d’això, la consellera s’ha referit al Catàleg de protecció dels paisatges agraris culturals del vi a la Comunitat Valenciana, que comença a treballar la Generalitat, “uns documents vius, de propostes inicials, que poden estar subjectes a modificacions i canvis”, ha explicat.

Catàleg de protecció dels paisatges del vi

Com ha explicat la secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Immaculada Orozco, que també ha participat en la jornada, el futur catàleg “és un instrument per a protegir el paisatge i l’economia” i, pel seu àmbit supramunicipal i per a particularitzar les determinacions als diversos àmbits de producció vinícola, adopta la forma de quatre plans d’acció territorial sectorials: Castelló, València, Utiel-Requena i Alacant.

Així, ha ressenyat que, per a elaborar-lo, s’ha realitzat una anàlisi preliminar dels paisatges de la vinya i se seguirà fomentat la màxima participació dels agents implicats, com ja s’ha fet en aquesta fase preliminar de consulta prèvia. La previsió és que el Catàleg comprenga 60.000 hectàrees i ha remarcat que “volem que siga un nexe de contacte i un marc de referència per a les polítiques de la Generalitat, especialment les de desenvolupament rural i les polítiques agroalimentàries”.

Sobre aquest tema, la consellera ha insistit que “no podem permetre la desaparició o la deterioració d’elements que conformen el nostre patrimoni immaterial i etnogràfic; es requereixen eines d’ordenació territorial que generen un debat pel que fa a preservar-los”. 

A més, la consellera ha apuntat que el canvi climàtic condicionarà, de manera excepcional, el cultiu de la vinya. “L’abast i les repercussions que se’n poden derivar –ha indicat– impliquen la necessitat de buscar alternatives i apostar, decididament, per la innovació i les noves tecnologies com a armes que en combaten els efectes catastròfics”.

En aquest sentit ha destacat que per a “vetlar per la preservació del nostre paisatge, els nostres ecosistemes i el nostre medi natural”, cal impulsar “iniciatives concretes per a frenar aquesta amenaça, limitar l’emissió de gasos contaminants i, sobretot, educar i conscienciar respecte a la necessitat d’implicar-se, d’una vegada per sempre, en aquesta causa”.

Igualment ha plantejat la necessitat de “trobar l’equilibri entre progrés econòmic i sostenibilitat mediambiental; el canvi climàtic no és una quimera, ens afecta a tots i, per tant, de les actuacions i els compromisos de hui dependrà l’èxit de demà”.

D’altra banda, la consellera ha subratllat que “són moltes les famílies que depenen del cultiu i l’elaboració del vi, hi ha moltes parts implicades que conformen una heterogènia realitat”, que segueix “enfortir la presència en els mercats internacionals, incrementar la competitivitat i fer dels nostres productes una referència”.

“Ens trobem, en definitiva, davant d’un sector clau per al desenvolupament sostenible del territori i per a la millora de la qualitat de l’entorn a la Comunitat Valenciana”, ha conclòs la consellera.

63.000 hectàrees de vinyes

A la Comunitat Valenciana l’extensió de vinya s’aproxima a les 63.000 hectàrees i compta amb tres denominacions d’origen, una indicació geogràfica protegida i una denominació d’origen del cava compartida amb altres territoris.

A escala econòmica, el sector aporta l’1,7 % del PIB, genera un valor afegit brut superior als 1.885 milions d’euros i proporciona uns 32.000 llocs de treball. Hi ha al voltant de 675 empreses exportadores amb una facturació pròxima als 256 milions d’euros. La Comunitat Valenciana és ja la tercera regió en percentatge de producció ecològica i l’enoturisme ha esdevingut un reclam turístic de qualitat que atrau cada any a la Comunitat més de 134.000 visitants.

Galeria d'imatges