Sanitat Universal i Salut Pública
Compareixença Les Corts

Miguel Mínguez anuncia que ja s’han posat 10.268 vacunes en punts sense cita i una pròrroga fins a setembre d’1,3 milions de tractaments crònics

15/07/2022
Comparecencia conseller de Sanidad en Les Corts
  • El conseller assenyala que, malgrat l’increment de casos a tot Espanya, només tres autonomies tenen menys incidència que la Comunitat
  • “El 71% dels persones hospitalitzades te més de 66 anys i més de la meitat supera els 75”, ha assenyalat Mínguez
  • El titular de Sanitat explica que la gestió dels departaments és “dinàmica i individualitzada, adaptada a la situació de cada comarca”

 

El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha anunciat que ja s’han administrat més de 10.000 dosis en els punts de vacunació sense cita contra la COVID en les quasi dues setmanes que porten en funcionament i que els tractaments crònics es prorrogaran fins a setembre.

 

Miguel Mínguez ha fet aquestes declaracions en la Comissió de Sanitat de les Corts, on ha comparegut per a informar sobre la situació epidemiològica actual de la COVID-19 a la Comunitat Valenciana i les mesures que està adoptant actualment la Conselleria de Sanitat per a frenar la transmissió del virus i evitar els contagis.

 

Durant la seua intervenció, Miguel Mínguez ha assenyalat que es procedirà a una “nova i excepcional” prolongació automàtica de tractaments vigents, de manera que “s’incrementarà automàticament fins a setembre el període de validesa dels tractaments crònics”. Aquesta mesura evitarà més de 735.000 consultes als metges de família, i els corresponents desplaçaments dels pacients, la qual cosa afecta 1.340.000 tractaments.

 

També s’ampliarà la duració de tractaments prescrits per facultatius substituts fins als tres mesos. En l’actualitat, els facultatius substituts de reforç tenen una limitació d’un mes quant a la duració màxima dels tractaments que poden prescriure.

 

Amb aquestes mesures s’aconsegueix un doble propòsit: evitar tràmits i desburocratitzar els centres de salut, d’una banda, i reduir la mobilitat dels pacients en uns moments de notable circulació del virus.

 

10.268 dosis administrades en dues setmanes

 

Així mateix, el conseller de Sanitat ha assenyalat que “el virus continua ací i, en les últimes setmanes, la incidència d’aquest ha augmentat”. Per això, ha insistit en “la importància de ser molt prudents per a evitar possibles contagis”, i ha recordat que “és molt important que continuem aplicant les mesures de protecció, que ens protegeixen a nosaltres mateixos i a la resta de la població, en concret a la població vulnerable”.

 

En aquest sentit, cal recordar la importància de les mesures de protecció contra el coronavirus, com és l’ús responsable de mascareta en llocs d’afluència de gent, l’ús obligatori d’aquesta en centres sanitaris i en el transport públic, la ventilació de llocs tancats, distància i rentada i higiene de mans.

 

A més, el conseller de Sanitat ha assenyalat que “la vacuna és efectiva, salva vides i evita morts. Per això és tan important que ens vacunem, ja que gràcies a la vacuna s’ha produït una reducció important de la letalitat”.

 

En aquest sentit, la Conselleria de Sanitat ha instal·lat punts de vacunació sense cita en tota la Comunitat Valenciana, amb la finalitat de facilitar la vacunació a aquells ciutadans pendents d’alguna dosi per a complir la pauta de vacunació establida.

 

Segons ha indicat Miguel Mínguez, “en dues setmanes ja s’han vacunat 10.268 persones en aquests punts de vacunació sense cita, una xifra que posa de manifest la responsabilitat que està demostrant la societat valenciana”, i ha afegit que “qui no s’haja vacunat encara, ha de vacunar-se”.

 

Així mateix, cal recordar que, a més d’aquests punts de vacunació sense cita, el procés de vacunació continua desenvolupant-se en els centres sanitaris per mitjà de la sol·licitud de cita, i en determinats punts habilitats expressament per a l’administració de la vacuna, com l’Hospital General Universitari Doctor Balmis.

 

Quant a la inoculació de la quarta dosi per a les persones majors de 80 anys i persones que viuen en residències, Miguel Mínguez ha indicat que “la Ponència de Vacunes del Consell Interterritorial valorarà el moment d’administrar la quarta dosi de la vacuna a majors de 80, prevista per a després de l’estiu”. Així, “en el moment en què es prenga aquesta decisió, la Comunitat Valenciana començarà a aplicar-la de manera immediata”, ha recalcat.

 

Situació actual de la COVID a la Comunitat Valenciana

 

D’altra banda, el titular de Sanitat ha explicat, durant la seua intervenció, la situació epidemiològica actual de la COVID-19 a la Comunitat Valenciana. Actualment, la situació és molt diferent de la d’onades anteriors, a causa de les elevades taxes de vacunació i també l’elevat nombre de persones que han passat ja la malaltia. Per això, en aquests moments, el principal indicador és l’ocupació de llits als hospitals.

 

Segons ha destacat el conseller de Sanitat, “la Comunitat Valenciana es troba per davall de la mitjana en incidència acumulada a 14 dies de casos de majors de 60 anys. De fet, només tres comunitats autònomes tenen una incidència més baixa”.

 

A més, la Comunitat Valenciana es troba, en aquest moment, per davall de la mitjana d’Espanya en ocupació de llits UCI, amb un 5,1 %, enfront del 5,7 % estatal, la qual cosa ens situa per darrere de comunitats com Madrid, Catalunya, País Basc, Castella-la Manxa, Castella i Lleó o Balears.

 

Així, en aquests moments, la incidència acumulada per 100.000 habitants de casos de 60 anys o més diagnosticats en els últims 14 dies se situa en 1.156. A més, el nombre reproductiu bàsic instantani (Rt), que és la mitjana de persones que cada persona contagiada pot arribar a infectar, se situa en 0,98.

 

Quant a les hospitalitzacions, el nombre de llits ocupats per COVID hui dia és de 1.175 i la taxa d’hospitalització per COVID per 100.000 habitants a 7 dies és de 19,1, i en UCI, de 0,89.

 

Segons ha indicat el conseller de Sanitat, “el 71 % de les persones hospitalitzades té més de 66 anys, i més de la meitat, el 53 %, supera els 75 anys”. Així mateix, el 6 % dels ingressats és menor de 35 anys i només el 12,8 % és menor de 50 anys.

 

D’altra banda, Miguel Mínguez ha fet referència a les variants que circulen en aquests moments. Segons ha manifestat, “en l’última setmana, els llinatges BA.4 i BA.5 d’òmicron suposaven ja el 50 % dels casos de la Comunitat Valenciana. “Es tracta d’un dels nivells més baixos d’Espanya, però amb la mobilitat que s’espera aquest estiu és probable que puga superar el 80 %”.

 

La Comunitat Valenciana està preparada assistencialment

 

El conseller de Sanitat ha traslladat un missatge de seguretat i ha assenyalat que “la Comunitat Valenciana està preparada per a atendre les necessitats assistencials d’aquesta onada de contagis”. De fet, els departaments de salut disposen de plans de contingència que els permeten adaptar-se contínuament a la pressió assistencial de cada moment més àgilment.

 

Segons ha explicat Miguel Mínguez, “la gestió dels departaments és dinàmica i individualitzada, adaptada a la situació de cada comarca”. Així, hi ha unes mesures generals aplicables a tots els departaments per igual, com és el cas de la prohibició de les visites als pacients ingressats. En tot cas, es permet l’acompanyament en tots els àmbits assistencials, sempre que la situació epidemiològica no aconselle el contrari.

 

D’altra banda, els departaments poden actualment adaptar-se a la situació epidemiològica de manera individualitzada en aspectes com l’activitat programada (consultes externes, tècniques o ingressos).

 

Així mateix, el conseller ha destacat que “en aquests moments, la Comunitat Valenciana més personal com a reforç en tots els nivells assistencials”. De fet, el sistema sanitari està fent front a aquesta nova onada amb 5.100 places estructurals noves, creades dins del pla, una xifra que preveu incrementar fins a les 6.000 places.

 

A més, a aquestes places se sumen els més de 7.300 contractes programats per al pla de vacances, ja que compta, aquest estiu, amb un increment de 5 milions d’euros, fins als 69 milions. D’altra banda, s’ha reforçat l’atenció sanitària de les zones costaneres en 56 centres, bé amb l’obertura de consultoris nous o amb l’increment de personal.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones del conseller de Sanidad, Miguel Mínguez