Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Beques universitaries

Josefina Bueno: “Les beques han de contribuir a corregir les desigualtats socials”

19/07/2022
Josefina Bueno: “Les beques han de contribuir a corregir les desigualtats socials”
  • “El Consell garanteix la igualtat d’oportunitats, oferint beques a les rendes baixes i mitjanes”, assegura la consellera després del Consell Valencià d’Universitats
  • El llindar de renda màxim de les beques d’exempció de taxes per a una família de quatre membres se situa en 46.346 euros

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha assegurat que la Generalitat ha establit una política de beques amb llindars que afavoreixen les rendes mitjanes i baixes: “Les beques universitàries han de contribuir a corregir les desigualtats socials. En cas contrari estem condemnant les famílies amb menys renda i estem desaprofitant molt de talent de xics i xiques que tal vegada no es plantegen anar a la universitat si això suposa molt de sacrifici per a les seues famílies”.

Així ho ha assegurat la consellera després del Consell Valencià d’Universitats que ha tingut lloc hui amb l’assistència de la secretària autonòmica d’Universitats i Investigació, els directors generals, representants de la Conselleria, rectors, representants d’alumnes i el coordinador general de la PAU, en el qual s’han abordat les principals línies estratègiques de cara al pròxim curs. 

La política impulsada des del Consell ha generat el fet d’establir per a les seues beques pròpies d’exempció de taxes uns llindars econòmics màxims de 46.346 euros per a una família de quatre membres, per damunt dels quals no es podrà accedir al sistema públic de beques valencià; un total de 39.244 euros per a una família monoparental amb dos fills, o per a una parella amb un fill, o de 29.573 per a una família monoparental amb un fill.

Amb aquests requisits econòmics, el Govern Valencià compleix l’objectiu per al qual estan concebudes les beques, que no és un altre que el de facilitar l’accés i la permanència en els estudis universitaris de l’estudiantat més vulnerable, al nucli familiar del qual suposa un esforç major que qualsevol dels seus membres curse estudis superiors, sense traves ni condicionaments pel nivell de renda familiar.

La consellera Bueno ha defensat “la formació universitària com el millor ascensor social”. Per això, “el Consell garanteix la igualtat d’oportunitats, oferint beques a les rendes baixes i alleujant el cost que suposa per a una família mitjana el fet de tindre algun fill a la universitat”, ha manifestat Bueno.

“Aquesta és l’aposta ideològica que segueix el Govern Valencià des de 2015”, ha explicat la consellera, per a afegir-hi que, “una vegada més, les beques universitàries porten el segell del Botànic, que aposta per la cohesió social i la igualtat d’oportunitats. Tot això fent front a les necessitats sobrevingudes per la pandèmia, perquè la formació és una prioritat per a la Generalitat”, ha determinat Bueno.

Segons l’informe d’auditoria elaborat per la Sindicatura de Comptes, l’efecte del sistema de beques valencià té una conseqüència positiva en el rendiment acadèmic de les i els beneficiaris, ja que la taxa de rendiment acadèmic de les i els estudiants becats està 7,1 punts per damunt dels que no reben beca, i la taxa d’abandó està 6 punts per davall de l’estudiantat sense beca.

L’import mitjà concedit per la Generalitat Valenciana en el curs 2019-20 per cada estudiant matriculat en universitats de la Comunitat va ascendir a 134 euros, la qual cosa situa la Comunitat Valenciana com a la quarta autonomia que més aporta per cada matriculat per a complementar el sistema general de beques del Ministeri.

A més d’aquestes beques d’exempció de taxes, cal destacar l’esforç del Consell per mantindre les beques salari, l’import mitjà de les quals per beneficiari/ària durant el curs 2019-20 va assolir els 4.779 euros, amb la qual cosa qualsevol estudiant sí que pot cobrir el total dels costos directes i incrementals dels estudis universitaris.

A més, els beneficiaris que reben l’import màxim amb què estan dotades, 6.000 euros, cobreixen parcialment els costos indirectes i d’oportunitat associats a l’ensenyament universitari, de tal manera que aquesta beca contribueix al fet que els i les joves puguen prendre la decisió sobre matricular-se o continuar amb els seus estudis amb total independència de la capacitat econòmica de la seua unitat familiar.

L’objectiu que segueix el Consell amb aquesta modalitat de beques és afavorir els col·lectius més vulnerables, amb rendes més baixes, i per això els llindars per a accedir-hi es fixen en 18.081 euros per a famílies de 4 membres, 13.787 per a les de tres i 9.461 per a les de dos membres.

Aquests llindars es calculen no només per la renda, sinó que es preveuen diverses reduccions per conceptes com ara tindre un membre familiar amb discapacitat o diversos fills estudiant a la universitat i vivint fora de casa.
En aquest cas de les beques salari, a l’hora de calcular el llindar s’aplica una deducció de 500 euros a determinades famílies monoparentals, de manera que es cuida la població amb més dificultat econòmica.

Galeria d'imatges