Sanitat Universal i Salut Pública
Consejo de Salud

El Consell de Salut de la Comunitat Valenciana aborda la situació actual de la pigota del mico i les estratègies d’Atenció Primària i Salut Mental

20/07/2022
  • Aquest fòrum és l’òrgan de consulta i participació ciutadana en el Sistema Valencià de Salut
  • Miguel Mínguez ha assistit a la sessió, que ha tingut lloc presencialment a la Direcció General de Salut Pública i Addiccions

El Consell de Salut de la Comunitat Valenciana s’ha reunit en sessió ordinària aquest dimarts per a abordar, d’acord amb l’ordre del dia, la situació actual de la pigota del mico, el Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària, així com l’Estratègia de salut mental.

La sessió, que ha tingut lloc presencialment a la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, ha comptat amb la presència del conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez; la secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Isaura Navarro, i la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés. També hi han assistit la sotssecretària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Mónica Almiñana, i la directora general de Salut Pública i Addiccions, Ofèlia Gimeno, a més de la presidenta del Consell de Salut, Isabel Dolz.

Durant la trobada, el cap del Servei de Vigilància i Control Epidemiològic de la Conselleria, Javier Roig, ha analitzat la situació actual de la pigota del mico a escala nacional i de la Comunitat Valenciana. Roig ha explicat que aquesta era “una malaltia endèmica en algunes zones d’Àfrica, de la qual rarament arribava algun cas a Europa, fins a principis de maig, quan es van començar a detectar alguns casos al Regne Unit i, a partir d’aquests casos, es van detectar en quasi tots els països d’Europa i en molts països del món”.

Així mateix, Roig ha recalcat que les dades de contagis “res tenen a veure amb els ascensos exponencials als quals ens té acostumats el coronavirus”.

Per la seua banda, el cap del Servei de Promoció de la Salut i Prevenció en les Etapes de la Vida, José Antonio Lluch, ha explicat que la vacuna, “aprovada per a la prevenció de la pigota clàssica, ha demostrat una efectivitat molt alta també contra la pigota del mico”.

Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària

A continuació, el subdirector general d’Activitat Assistencial Integrada de la Conselleria, Enrique Soler, ha detallat el Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària, que situa l’Atenció Primària “com a eix vertebrador del Sistema de Salut, enfortint-la” i prestant una atenció centrada en les persones.

Sobre el contingut d’aquesta estratègia, Soler ha subratllat també que potencia les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació), “que han de ser la palanca de canvi per a poder abordar uns certs problemes als quals s’enfrontarà l’Atenció Primària en el futur, com ara la cronicitat”, ha asseverat.

En matèria de recursos humans, Soler ha destacat que ja s’han creat 1.618 places de totes les categories per a Atenció Primària, la qual cosa “ha suposat un impuls que ha d’enfortir i ampliar la cartera de serveis d’Atenció Primària”.

Salut mental

En aquesta sessió del Consell de Salut també ha intervingut el coordinador de l’Oficina de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, Francisco Pérez, que ha destacat el “canvi important” experimentat en els últims 30 anys “sobre salut mental en el nostre territori”, i ha valorat el notable increment de personal que han suposat els 256 professionals que sumen els 140 psiquiatres, psicòlegs i psicòlogues, infermers/eres, terapeutes ocupacionals i treballadors/ores socials que es van incorporar com a reforç durant la pandèmia; els 69 del pla de xoc que forma part del treball del Comissionat de Salut Mental, i 47 psicòlegs i psicòlogues situats en Salut Mental amb la missió de garantir la coordinació i el suport als centres d’Atenció Primària.

Així mateix, Pérez ha subratllat també que actualment hi ha més equitat en matèria de salut mental, això és, hi ha una millor distribució entre els departaments de salut; s’han creat nous recursos i dispositius; s’ha produït una millora en l’atenció a la salut mental infantojuvenil, i hi ha hagut un augment d’infermeria especialitzada, claus per a millorar la salut mental.

Fòrum per a la participació

El Consell de Salut està format per personal de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i d’altres departaments de la Generalitat, així com ajuntaments, organitzacions sindicals, organitzacions empresarials, associacions de pacients i familiars, i representants de col·legis professionals sanitaris.

És un fòrum en què es comparteix la informació d’àmbit sanitari sobre temes rellevants d’interés per a la ciutadania i s’escolten les propostes de millora del Sistema Valencià de Salut. En aquesta línia, el conseller de Sanitat ha destacat el valor que té com a òrgan de consulta i participació ciutadana en el Sistema Valencià de Salut.

Galeria d'imatges