Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Financiación universidades

El Consell destina més de 26,5 milions d’euros a la construcció de nous edificis destinats a la investigació en les universitats valencianes

23/07/2022
  • La consellera Josefina Bueno ha declarat que “el Botànic dona suport a les universitats, conjuminant esforços per a assolir la millor formació dels nostres investigadors i investigadores”

La Generalitat Valenciana destinarà més de 26,5 milions d’euros per a l’actualització i la construcció de nous edificis i infraestructures destinats a la investigació i la innovació a les cinc universitats públiques valencianes durant el període de 2022 a 2024.

En concret, la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital finança la construcció d’un edifici de creació empresarial i un laboratori a la UA; un centre d’experimentació a l’UJI; un centre d’innovació i un edifici per a grups d’investigació a la UV; un edifici per a grups d’investigació a la UPV, i dos edificis d’investigació a la UMH, un per al campus d’Altea i l’altre per al campus d’Elx.

El Consell, conscient que les universitats públiques valencianes generen importants contribucions econòmiques i socials al desenvolupament econòmic i el benestar social, i amb la finalitat de contribuir a la promoció de la investigació, el desenvolupament experimental i la innovació, va impulsar una convocatòria d’expressions d’interés a les universitats per a identificar les respectives necessitats en infraestructures científiques, laboratoris o similars, que s’han concretat en les actuacions que es desenvoluparan entre 2022 i 2024.

En aquest sentit, el Govern Valencià hi destinarà més de 26,5 milions d’euros en els pròxims tres anys, 6.319.799 euros dels quals corresponen a l’exercici 2022, 14,5 milions per a l’exercici 2023 i 5,7 milions en 2024; amb la finalitat d’alleujar a les universitats els costos que suposen la construcció d’obra nova o el manteniment o la rehabilitació d’edificis, instal·lacions o infraestructures d’investigació, que els permeten emprendre noves línies o projectes d’investigació, innovació i transferència comptant amb infraestructures idònies.

La consellera d’Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha destacat el compromís del Consell per la retenció i la consolidació de talent investigador a la Comunitat Valenciana: “Hem de contribuir a la formació d’equips d’investigació referents en tots els camps de coneixement. Per a fer-ho, és necessari que disposem de les infraestructures i les instal·lacions que permeten a les universitats desenvolupar els seus projectes sense cap limitació”.

“La investigació que es desenvolupa a les universitats té un impacte molt significatiu en l’economia i la societat valenciana i contribueix a generar riquesa i qualitat de vida a tota la ciutadania”, ha apuntat Josefina Bueno, “i el Botànic dona suport a les universitats, conjuminant esforços per a assolir la millor formació i les millors condicions de treball dels nostres investigadors i investigadores”.

Aquestes operacions són susceptibles de ser cofinançades pel Programa operatiu Feder 2021-27.

Conveni amb l’UJI

El Consell contribueix amb 2,6 milions d’euros a la construcció del nou Centre d’Experimentació per a Instituts i Grups d’Excel·lència de l’UJI, que acollirà tota l’activitat investigadora i d’innovació en els àmbits dels materials avançats i les tecnologies de la imatge, i es beneficiaran l’Institut de Materials Avançats, integrat per 10 grups d’investigació, i el de Noves Tecnologies de la Imatge.

Conveni amb la UMH

El conveni subscrit amb la UMH dota amb 1,8 milions d’euros la construcció de dos edificis d’investigació als campus d’Altea i d’Elx.

L’edifici del campus d’Altea cobrirà les necessitats per al desenvolupament científic d’investigadors i investigadores de la Facultat de Belles Arts, mentre que l’edifici del campus d’Elx dotarà amb més espais d’investigació els departaments d’Estudis Econòmics i Financers; Enginyeria de Comunicacions; Enginyeria de Sistemes i Automàtica, i Enginyeria Mecànica i Energia, els grups d’investigació dels quals han crescut molt en els últims anys.

Conveni amb la UPV

El Consell destina 302.272 euros a la UPV per al finançament de la construcció del nou edifici 5L, que albergarà diversos instituts d’investigació en enginyeria química relacionats amb els àmbits dels materials avançats i la nanotecnologia, la fabricació avançada, la biotecnologia i les tecnologies energètiques i mediambientals.

Conveni amb la UA

El Consell finançarà amb 630.000 euros la construcció de la fase 2 de l’edifici del Centre de Creació Empresarial (CCE) i els laboratoris multidisciplinaris d’alta investigació competitiva de la UA.

Aquest nou edifici donarà suport a 256 grups d’investigació i 18 instituts universitaris d’investigació de la UA, entre els quals es compten els investigadors i les investigadores dels 14 projectes vigents del programa Prometeu i els més de 10 investigadors del Pla GenT de la Generalitat Valenciana.

Conveni amb la UV

El conveni subscrit amb la UV dota amb 826.508 euros la contribució del Consell a la construcció del Centre d’Innovació de la Universitat de València, edifici 5 del Parc Científic de la UV, que oferirà espais i serveis destinats a potenciar la innovació oberta i la transferència a l’entorn socioeconòmic dels resultats de la investigació, el coneixement i la tecnologia generats en la UV.

El nou edifici albergarà empreses de base tecnològica que se’n deriven, promogudes per grups d’investigació de la UVEG, o empreses emergents el procés de maduració de les quals requerisca les capacitats generades pels grups d’investigació de la UV.