Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

La Generalitat convoca els Premis Participa-Acció per destacar projectes de participació ciutadana i foment de l'associacionisme

23/07/2022
La Generalitat convoca els Premis Participa-Acció per destacar projectes de participació ciutadana i foment de l'associacionisme
  • Les sol·licituds es podran presentar des del 25 de juliol fins al 30 de setembre de manera presencial i via electrònica
  • Els premis consistiran en un diploma acreditatiu i una dotació econòmica entre 1.000 i 4.000 euros

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha publicat la convocatòria de la segona edició dels Premis Participa-Acció que vol destacar projectes en matèria de participació ciutadana i foment de l'associacionisme.

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat la resolució per la qual es convoquen aquests guardons que premiaran aquelles iniciatives executades al territori de la Comunitat Valenciana per entitats locals d'àmbit territorial inferior al provincial, entitats ciutadanes, centres docents i ciutadania que aporten valor i innovació en aquestes àrees.

La consellera Pérez Garijo ha afirmat que amb aquests premis “volem posar en valor els projectes que s'estan desenvolupant en matèria de participació a la Comunitat, a més de totes aquelles iniciatives que ens eduquen en participació i que ens ensenyen a participar”.

En aquest sentit, la consellera ha assenyalat que amb aquesta segona edició dels guardons “afermem les nostres polítiques de participació perquè la ciutadania sàpiga com exercir el seu dret de formar part de les decisions de les institucions públiques”.

S’estableixen dues modalitats de projectes que poden optar als premis. La primera s'orienta a impulsar iniciatives de participació ciutadana, és a dir, aquelles que possibiliten que la ciutadania intervinga, de manera individual o col·lectiva, en el disseny, l'execució i l'avaluació de la gestió pública o en el plantejament de determinades polítiques públiques, expressant la seua opinió, aportant idees, suggeriments o propostes concretes de millora, o comunicant a l’Administració pública necessitats o problemes detectats, entre altres possibilitats. En aquest sentit, es pretén que la comunitat s'integre activament a l'exercici de la gestió política, enfortint la cultura democràtica i contribuint a la transparència de l'Administració.

Pel que fa a la segona modalitat de guardons, es premiaran aquells projectes d’educació per a la participació, tant en l’àmbit formal com en el no formal. L'àmbit formal abraça des de l'educació infantil i primària fins a l'educació secundària i l'educació superior. L'exercici del dret es concreta en la participació de l'alumnat en òrgans de representació i/o decisió a l'educació reglada, com a mínim durant l'educació obligatòria. S'entén educació per a la participació en l'àmbit no formal les pràctiques participatives a l'àmbit de l'educació no reglada, l'oci i el lleure.

Premiats a la primera edició

Les entitats premiades a la primera edició dels Premis Participa-Acció en matèria de participació ciutadana van ser l'associació Somllar pel projecte 'Consell de participació infantil', amb el primer premi; l'associació Nautae va rebre el segon premi per la proposta 'Un pati per a totes'; i la Fundació Juan Ignacio Muñoz Bastide, que va aconseguir el tercer premi per 'Patraix al carrer'.

D'altra banda, quant a la modalitat de projectes d'educació en la participació, van ser premiades l'associació Catxirulo Lab per la proposta 'La figuera de Benimaclet', amb el primer premi; el segon premi va ser per a la Federació d'Associacions d'Estudiants per la iniciativa 'Alumnat implicat a la societat'; mentre que el tercer lloc el va ocupar l'ajuntament d'Almassora pel projecte 'Darremur orgànic'.

Premis i termini de presentació de sol·licituds

Els premis consistiran en un diploma acreditatiu i una dotació econòmica que serà de 4.000 euros per al primer premi, 2.500 per al segon i 1.000 per a la tercera proposta guardonada, a cadascuna de les modalitats.

El jurat, en què estarà representat el Consell de Participació de la Comunitat Valenciana, podrà sol·licitar i obtindre l’assessorament d’especialistes o experts en aquelles matèries en què ho estime necessari o convenient.

Poden presentar les seues propostes a la segona edició de Participa-Acció les persones físiques, els centres docents i les entitats locals d'àmbit territorial inferior al provincial i ciutadanes que hagen realitzat projectes innovadors i de qualitat, que fomenten la participació ciutadana i l'associacionisme als dos anys anteriors a la convocatòria. També aquelles persones i entitats esmentades que hagen realitzat projectes i/o activitats que siguen continuació d'altres ja iniciats en anys anteriors si persisteixen els fins pels quals es van iniciar, o si hi ha previsió de continuar-los en el temps.

Cada persona física o entitat només podrà presentar un projecte per convocatòria i cadascuna de les modalitats. No podran concórrer a la convocatòria immediatament posterior, les persones físiques o entitats que hagen resultat premiades a l'edició del premi de l'any anterior en alguna de les dues modalitats.

Les sol·licituds es podran presentar des del 25 de juliol i fins al 30 de setembre de manera presencial a qualsevol oficina PROP de la Generalitat o via telemàtica. Com a novetat d'aquesta edició, la sol·licitud haurà d'anar acompanyada d'un document de projecte tècnic, amb una extensió màxima de 20 pàgines, que s'emplenarà a la Fitxa de candidatura 2a edició Premis Participa-Acció, disponible a la pàgina web de la Conselleria de Participació

Més informació a: https://dogv.gva.es/datos/2022/07/22/pdf/2022_6965.pdf

Galeria d'imatges