Hisenda i Model Econòmic

El Consell inicia la transformació digital dels jutjats de pau valencians per a transformar-los en modernes oficines judicials de proximitat

24/07/2022
  • La primera fase es durà a terme en 15 òrgans i es completarà en els pròxims mesos després d’una inversió de prop d’1,3 milions d’euros

La Direcció General de Modernització i Relacions amb l’Administració de Justícia, en col·laboració amb la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), ha iniciat la transformació digital dels jutjats de pau amb la instal·lació d’equipament per a fer-ne la conversió en modernes oficines judicials de proximitat connectades a la xarxa processal de la Comunitat Valenciana.

El projecte tecnològic, dirigit per la DGTIC amb la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, integra els jutjats de pau en la xarxa de comunicacions de l’Administració de Justícia de la Comunitat Valenciana i dota el seu personal d’ordinadors portàtils, que permetran el teletreball en cas que siga necessari, doble pantalla i equips multifunció.

D’aquesta manera, la primera fase, que culminarà a la fi d’aquest mes de juliol, comprendrà la renovació tecnològica dels jutjats de pau d’Almàssera, la Pobla de Vallbona, Cheste, Almussafes, Muro de Alcoy, Banyeres de Mariola, Onil, Castalla, Alberic, Castelló (l’antiga Villanueva de Castellón, a la Ribera), Tavernes Blanques, Pego, Callosa d’en Sarrià, l’Alfàs del Pi i Sax.

Al llarg dels pròxims mesos, es procedirà a la renovació tecnològica de la resta dels 96 jutjats de pau de les poblacions de més de 7.000 habitants que no són cap de partit judicial i que, per tant, la seua gestió és responsabilitat de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública. En concret, se’ls dotarà d’equips específics de videoconferència perquè la ciutadania puga realitzar determinades actuacions processals sense necessitat de traslladar-se al municipi del partit judicial d’adscripció.

Aquesta iniciativa forma part del Pla de transformació digital de l’Administració de la Generalitat –GEN Digital 25–, coordinat i implementat per la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic i dins del qual s’emmarca el Pla de digitalització de la justícia, amb una inversió aproximada de més de 38 milions d’euros.

1,3 milions d’aquests diners es destinaran per a la modernització i la digitalització dels jutjats de pau, i 1,3 milions més per a estendre, dins del programa Justiprop, els serveis d’orientació jurídica locals, com ja s’ha fet en 22 ajuntaments que es van posar en marxa a mitjan 2021. D’aquesta manera, s’augmentaran les capacitats dels jutjats de pau, que es transformaran en modernes oficines judicials, tecnològicament avançades i capaces de prestar el servei d’orientació jurídica i la informació sobre la mediació.

L’aposta per la renovació digital de l’Administració de Justícia de la Comunitat Valenciana es completa amb la inversió de 16 milions d’euros per al nou sistema de gestió processal i l’expedient judicial electrònic. 11 milions més seran per a la posada en marxa del sistema d’enregistrament, que permet celebrar vistes telemàtiques, retransmetre, gravar, emmagatzemar i exhibir els documents digitalment sense necessitat de fotocopiar, el qual que ha permés la celebració de més de 25.000 judicis telemàtics.

Cal unir-hi 5,4 milions més per a treballar fora de les seus judicials gràcies a les 6.000 connexions d’accés remot (VPN), així com les plataformes de treball segures i els nous punts de treball deslocalitzats.