President
Recursos hídrics

La Generalitat descentralitza la gestió de l’Entitat de Sanejament d’Aigües amb l’obertura d’una nova seu a Alacant que gestionarà 170 milions d’euros en projectes de sanejament i de reutilització d’aigua

22/07/2022
La Generalitat descentralitza la gestió de l’Entitat de Sanejament d’Aigües amb l’obertura d’una nova seu a Alacant que gestionarà 170 milions ...
  • El president Ximo Puig assenyala que les noves instal·lacions mostren la voluntat del Consell de descentralitzar institucions i d’acostar els serveis públics a la ciutadania
  • Reitera la seua aposta decidida pels transvasaments i assegura que Alacant és un exemple de gestió hídrica a Europa, ja que s’hi reutilitza el 72 % de l’aigua depurada
  • La consellera Mireia Mollà destaca que ja s’han posat en marxa 39 projectes a les comarques alacantines i anuncia una ampliació de la plantilla de l’EPSAR
     
Alicante.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, han presentat hui la nova seu de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR) a Alacant.

Ximo Puig ha indicat que l’obertura de les noves instal·lacions de l’EPSAR, que se situen a la depuradora l’Alacantí Nord, constitueix una mostra de la voluntat del Consell en la descentralització de les institucions i en l’apropament dels serveis públics a tots els espais territorials de la Comunitat Valenciana, perquè, segons ha manifestat, “com més prop es realitza la gestió, més prop s’està de resoldre els problemes de la ciutadania”.

Per al cap del Consell, acostar la gestió a la ciutadania és un element bàsic en la bona gestió dels recursos públics, especialment en l’àmbit dels recursos hídrics i de reutilització de l’aigua.

En aquest sentit, Ximo Puig ha assegurat que actualment es reutilitza el 72 % de l’aigua depurada a Alacant, i s’espera arribar al 100 %, la qual cosa demostra que aquesta província és on millor es gestionen els recursos hídrics a Europa.

Durant la seua intervenció, el president ha reiterat la seua aposta decidida pels transvasaments Tajo-Segura i Xúquer-Vinalopó, al mateix temps que ha insistit en la necessitat de disposar “d’una estructura capaç de dotar-nos d’aigua per a sempre i d’utilitzar totes les fonts disponibles per a obtindre aquest recurs bàsic”, hi ha afegit.

D’aquesta manera, ha manifestat que “ens estem jugant el futur” i per això ha reclamat una aliança entre comunitats de regants, ajuntaments, Generalitat i proveïdors de serveis, per a “fer efectiva la confiança de la ciutadania” i actuar en conseqüència “conscients del valor estratègic de l’aigua”.

Per la seua banda, la consellera d’Agricultura i Transició Ecològica, Mireia Mollà, acompanyada del gerent de l’EPSAR, Juan Ángel Conca, ha recalcat que “la nova seu de l’empresa de sanejament gestionarà més de 170 milions d’euros en projectes de sanejament i de reutilització d’aigües”. “El personal d’aquestes oficines gestionarà inicialment 39 projectes que ja s’han començat a les comarques alacantines, que inclouen la construcció de noves depuradores, la millora de la xarxa de col·lectors i la instal·lació de nous tractaments terciaris en els processos de sanejament”.

Sobre aquest tema també ha anunciat la futura incorporació de 18 persones a la plantilla de l’EPSAR en virtut del Pla estratègic sobre reutilització que el Consell d’Administració de l’entitat va aprovar recentment. Es tracta de la primera ampliació de plantilla des de fa més d’una dècada per a pal·liar el greu dèficit en recursos humans de l’entitat de sanejament.

En la visita a les noves dependències, a la qual també ha acudit la vicepresidenta Aitana Mas, el gerent de l’EPSAR ha destacat el procés de descentralització impulsat per la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica, que permetrà “millorar l’atenció a la generació de recursos del camp alacantí, ja que proporcionarà aigua de qualitat a les comunitats de regants mentre es continuen augmentant els paràmetres de qualitat d’acord amb els objectius fixats per les institucions europees”.

Actuacions per comarques

L’EPSAR té actualment 22 obres previstes al Baix Segura, que inclouen una nova depuradora a Almoradí (20 milions d’euros), la renovació de les infraestructures d’Orihuela-costa i Orihuela-nucli (6,7 i 11,6 milions, respectivament), l’ampliació de Callosa de Segura (4 milions), la planta de compostatge de Pilar de la Horadada (9 milions) i 16 obres més d’infraestructures per a la reutilització d’aigües sanejades, incloses dins del pla Vega Renhace (12 milions d’euros).

A les comarques del Vinalopó, l’EPSAR ha iniciat el projecte de remodelació de la depuradora Elx-Algorós (50 milions), la renovació de la xarxa de bombaments i impulsions de Santa Pola (7 milions) i la renovació del col·lector general de Monòver (6,8 milions).

A l’Alacantí, l’entitat de sanejament dependent de la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica farà el seguiment del projecte Vertido Cero a la ciutat d’Alacant.

A la Marina Baixa es realitzaran les reformes dels tractaments terciaris a la Vila Joiosa (2,5 milions) i a Altea (2,5 milions), on també es reformarà la xarxa de col·lectors amb una inversió de 4 milions més, i la renovació dels col·lectors generals de la Nucia - l’Alfàs (6,8 milions) i de Benidorm - l’Alfàs (4 milions).

A la Marina Alta, està projectada la remodelació de l’EDAR Teulada-nucli, amb una inversió de 2,5 milions, i la renovació de col·lectors de Xaló, pressupostada en 6,8 milions.

Les inversions previstes també inclouen la renovació de la depuradora d’Alcoi (2,1 milions) i la construcció d’una nova depuradora a Banyeres de Mariola (2,5 milions). Cal afegir-hi la remodelació de la depuradora de Xixona (750.000 euros), la renovació dels col·lectors del Campello (4,8 milions) i l’emissari submarí que connectarà l’illa de Tabarca amb la població de Santa Pola (1,7 milions).

L’EPSAR gestiona 487 depuradores a la Comunitat Valenciana, 168 de les quals estan en comarques alacantines. En total, les instal·lacions de la província depuren 130 hm³ a l’any, 92 hm³ (72 %) dels quals es reutilitzen, dos terços d’aquests es destinen a l’agricultura i el terç restant s’aboca a rius amb finalitats mediambientals. Hi destaquen les depuradores del Baix Vinalopó i el Baix Segura, en les quals el 100 % de l’aigua depurada es reutilitza en agricultura.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats