Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Ajudes públiques

Habitatge destina 1,5 milions d’euros a la compra jove en municipis de menys de 10.000 habitants

27/07/2022
Vivienda destina 1,5 millones de euros para la compra joven en municipios de menos de 10.000 habitantes
  • El vicepresident segon destaca “el doble repte d’ajudar en l’emancipació i combatre el despoblament a la Comunitat”
  • L’ajuda suposarà el 20 % del valor de l’adquisició de l’habitatge i el valor d’aquest no podrà superar els 120.000 euros

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica destina 1,5 milions d’euros, mig milió d’euros més que l’any passat, a la compra d’un habitatge per part de persones joves en municipis xicotets de fins a 10.000 habitants o en risc de despoblació de la Comunitat Valenciana. Així ho ha anunciat el vicepresident Héctor Illueca en l’acte en el qual s’ha donat a conéixer la convocatòria de les ajudes.

El vicepresident ha fet al·lusió a les dades de l’últim informe de l’Observatori d’Emancipació Juvenil, oferides pel Consell Valencià de la Joventut, que reflecteixen que, en el primer semestre de 2021, tan sols un 13,7 % dels joves valencians podien deixar la casa familiar per a tindre’n una de pròpia.

Illueca ha afirmat que la Valenciana “és la tercera comunitat amb la taxa d’emancipació més baixa. A més, una persona jove valenciana està obligada a sobreendeutar-se si vol llogar o comprar una casa en solitari, perquè, per a fer-ho, ha de destinar un 64 % del seu salari a pagar el lloguer i un 41 % en cas de pagar una hipoteca”.

Així mateix, ha subratllat una altra dada “preocupant” relativa al despoblament, la que reflecteix que, en l’entorn rural, 171 municipis valencians es troben en situació de risc de quedar-se sense població en un futur pròxim.

Illueca ha assegurat que les ajudes a la compra d’habitatge per a les persones joves en municipis són determinants per a afrontar un doble repte: “El d’ajudar en l’emancipació i el de combatre el desequilibri territorial”. En aquest sentit, ha afirmat que “estem parlant d’unes ajudes dotades amb un milió i mig d’euros per a posar un poc més fàcil l’accés a l’habitatge en règim de propietat per a la població jove”.

L’acte ha comptat amb la presència de la sotssecretària de la Vicepresidència Segona, Blanca Jiménez; la directora general d’Habitatge, Elena Azcárraga; el director general de Coordinació de la Vicepresidència, Marc Aparisi, el Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària, els sindicats CCOO-PV i Intersindical Valenciana, promotors immobiliaris, la Unió de Consumidors i la Federació Autonòmica d’Associacions Gitanes, entre altres.

L’ajuda suposarà el 20 % del valor de l’habitatge

El secretari autonòmic d’Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, ha assenyalat, en la seua intervenció, que entre les novetats de la convocatòria actual destaca la priorització de la compra d’habitatges en municipis en risc de despoblació. Així mateix, ha assenyalat que enguany augmenta el nombre de municipis que es podran beneficiar d’aquestes ajudes, ja que podran sol·licitar-se per a ajuntaments de fins a 10.000 habitants.

Aguilar ha recordat que l’any passat, en la primera convocatòria, es va possibilitar la compra d’un habitatge a 35 joves de 25 municipis de la Comunitat Valenciana. Els habitatges estaven situats en municipis com la Font de la Figuera, Beniarjó, Biar, Vilar de Canes, les Alqueries, Sant Joan de Moró i Artana.

Segons ha explicat la directora general d’Emergència Habitacional, Pura Peris, l’ajuda a la compra suposarà el 20 % del valor de l’adquisició de l’habitatge, el valor d’adquisició d’aquest no podrà superar els 120.000 euros, amb un límit màxim de 10.800 euros per ajuda.

Requisits per a accedir a les ajudes

Peris també ha donat a conéixer els requisits fixats. Les ajudes es concedeixen a aquelles persones joves majors d’edat, de fins a 35 anys, i amb ingressos iguals o inferiors a 3 IPREM, que, al llarg d’aquest any, hagen adquirit un habitatge amb contracte de reserva, amb compromís de compra des de l’1 de gener de 2022 fins al 30 de setembre o bé amb el contracte de compravenda pendent de formalitzar en el moment de sol·licitar l’ajuda.

En la baremació es tindrà en compte que l’habitatge estiga en un municipi en risc de despoblació, així com els ingressos i les situacions especials de les persones que sol·liciten l’ajuda. Entre aquestes situacions hi ha les famílies monoparentals, nombroses o amb diversitat funcional; les que hagen patit un desnonament o execució hipotecària; les que siguen víctimes de violència de gènere, de terrorisme o joves extutelats, entre altres.

El termini per a presentar sol·licituds comença demà dijous, 28 de juliol, i finalitzarà el pròxim 30 de setembre.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones del vicepresidente segundo y conseller de Vivienda y Arquitectura Bioclimática, Héctor Illueca